Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Trápia Vás žalúdočné vredy?

09 nov Odoslal v Horáková Katarína, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Trápia Vás žalúdočné vredy?
Trápia Vás žalúdočné vredy?
 

V čom spočíva schopnosť rakytníka rešetliakového riešiť problémy so žalúdočnými vredmi? Opýtali sa na to profesorky Kataríny Horákovej redaktorky z časopisu Vitalita.

Výnimočne užitočnou zložkou rakytníkového oleja je v prírode sa veľmi zriedkavo vyskutujúca mononenasýtená mastná kyselina zo skupiny omega-7–palmitoolejová kyselina. Jej množstvo v 100-percentnom rakytníkovom oleji tvorí 32 až 43 percent.

Ostatné známe prírodné oleje ju takmer vôbec neobsahujú. Prítomnosť tejto mastnej kyseliny v rakytníkovom oleji, ako aj obsah ďalších bioaktívnych látok výrazne ovplyvňujú zdravie kože a mukóznej membrány (vnútorná vrstva dýchacieho, tráviaceho a urogenitálneho traktu). Mukóza tráviacej sústavy produkuje hlien, ktorým sa chráni pred agresívnymi vplyvmi (niektoré lieky, alkohol, kofeín, nikotín, tráviace šťavy, stres, mikroorganizmus Helicobacter pylori).

Ak sú však tieto vplyvy príliš silné, naruší sa stena tráviacej trubice a vznikajú vredy. Neliečený vred spôsobuje množstvo komplikácií a môže sa zhubne zvrhnúť. Rakytníkový olej chráni, zrýchľuje  opravu epiteliálneho tkaniva a  obnovuje mukóznu vrstvu žalúdka a dvanástornika.

To znamená, že pôsobí nielen preventívne, ale dokonca sa úspešne používa aj pri liečbe vredových ochorení tráviaceho a infekcií urogenitálneho systému.

Facebook