Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Aj maliny patria do záhradky

20 nov Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Aj maliny patria do záhradky
Aj maliny patria do záhradky
 

Maliny radíme medzi najobľúbenejšie drobné ovocie. Toto konštatovanie vyplýva z možnosti mnohostranného použitia plodov malín a vynikajúcej kvality a atraktívnosti výrobkov z malín (kompótov, džemov, štiav, sirupov, ovocných drení a i.). Veľmi cenná je aj nutričná hodnota malín, pričom najväčší význam predstavuje obsah vitamínu C, vitamínov B, provitamínu A, vitamínu E a PP, minerálnych látok a tiež vlákniny.

Na pestovanie malín sú vhodné všetky oblasti Slovenska s priemernou teplotou nad 6 °C, s priemernými ročnými zrážkami okolo 700 mm a nadmorskou výškou 500 metrov nad morom. Najvhodnejšie obdobie na výsadbu malín je 15. až 30. október. Pokiaľ sa výsadba urobí neskoršie je nebezpečenstvo, že sadenice malín sa dobre nezakorenia. Vtedy je lepšie počkať na výsadbu v skorom jarnom období.

Maliny si vyžadujú v záhradke miesto s miernym zatienením. Pôdy sú vhodné hlbšie, stredne ťažké, bohaté na humus. Pôdna reakcia by mala byť neutrálna až mierne kyslá (pH 5,5 až 6,5).

Výsadba malín má v závislosti od agrotechniky životnosť 8 až 10 rokov i viac, a na to musíme myslieť už pri výsadbe.

Na vysádzanie používame zdravé jednoročné sadenice s deklarovaným pôvodom a zdravotným stavom na zabezpečenie pravosti odrody a kvality biologického materiálu. Sadenice malín vysádzame do dobre pripravenej pôdy do riadkov. Vysádzame „za rýľom“ alebo do vykopanej jamky s rozmermi 30 x30 cm. Po vysadení nadzemnú časť – výhonok zrežeme na 2 až 3 očká (cca 30 cm nad zemou) a pri jesennom vysádzaní sadeniciam prihrnieme pôdu na ochranu pred vymrznutím. Maliny sadíme v záhradkách v riadku vo vzdialenosti 40 až 60 centimetrov. Z jedenkrát rodiacich malín sú vhodné odrody Granát, Bulharský rubín, Canby, Bojana, Afrodita, Veten a z remontantných odrody Medea, Ada, Ljubin a i.

Na úspešné pestovanie malín sa vyžaduje aj vhodná opora (vedenie).

Článok je z pripravovanej publikácie profesora Ivana Hričovského Rok v ovocnej záhradke

Facebook