Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ako si zabezpečiť dostatočný príjem vitamínov?

28 nov Odoslal v eBooky, tablety, distribúcia kníh, O knihe, Radíme si navzájom, Uherová Ružena, Zdravie | Komentáre vypnuté na Ako si zabezpečiť dostatočný príjem vitamínov?
Ako si zabezpečiť dostatočný príjem vitamínov?
 

Záujem dnešného človeka získať čo najviac poznatkov, ako si udržať dobrý zdravotný stav svojho organizmu, súvisí často s vysokým pracovným nasadením, s túžbou udržať si dobrú duševnú i fyzickú výkonnosť a rovnováhu, ale i telesnú krásu a dokonalosť. Akú úlohu môžu hrať vitamíny v tomto úsilí a ako si zabezpečiť ich dostatočný príjem?

História vitamínov je stará niekoľko tisíc rokov. Možno sa vám to zdá nadnesené, ale napríklad šeroslepota Egypťanov – dnes vieme, že to bol dôsledok nedostatku vitamínu A, beri-beri – prejav svalovej slabosti až obrny z nedostatku vitamínu B1 boli známe už od roku 2600 pred naším letopočtom. V Cézarových armádach bol skorbut považovaný za neprekonateľného nepriateľa. Toto ochorenie z nedostatku vitamínu C bolo doslova pohromou pre moreplavcov v 15. a 16. storočí. Námorníci slávnych výprav Vascu de Gama i Krištofa Kolomba boli tiež skorbutom postihnutí a len výnimočne a náhodne sa ich podarilo zachrániť. Až v roku 1601 posádka anglického námorníctva pri prvých prejavoch ochorenia začala dostávať väčšie dávky pomarančov a tak sa stalo Anglicko vládcom morí i záchrancom životov. Situácia sa zlepšila v 18. storočí, keď sa v Európe rozšírilo pestovanie zemiakov – čo bol a dodnes aj je najlacnejší zdroj vitamínu C.

Bežne sa čitatelia rôznych populárnych či populárno-vedeckých časopisov môžu dozvedieť, aká je odporúčaná denná dávka určitého vitamínu, aké problémy môžu vzniknúť z jeho nedostatku a aké sú jeho najbohatšie prirodzené zdroje. Menej sa však dozvieme o dôležitých súvislostiach týkajúcich sa využiteľnosti prijatého vitamínu, vplyvu životného prostredia a životného štýlu, procesu starnutia či vplyvu stresových situácií.

Známy je aj kritický postoj k tabuľkovým hodnotám udávajúcim odporúčané denné dávky vitamínov. Otázkou je, či postačuje pokryť našu potrebu vitamínov tzv. vyvážená strava alebo nie. Stále častejšie stretávame ľudí, ktorí si doplňujú ich hladinu pomocou vitamínových prípravkov. Ako a kedy ich aplikovať, aby nenastala v ľudskom organizme neželaná nerovnováha?

Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájdete v pripravovanej novej knihe z nášho vydavateľstva Ružena Uherová: Vitamínová biblia.

Facebook