Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Plánujeme pestovanie zeleniny v záhradke

12 jan Odoslal v eBooky, tablety, distribúcia kníh, Hričovský Ivan, O knihe, Radíme si navzájom | Komentáre vypnuté na Plánujeme pestovanie zeleniny v záhradke
Plánujeme pestovanie zeleniny v záhradke
 

Záhradka by mala slúžiť pre úžitok, oddych, potešenie a podľa toho ju rozdelíme na zeleninovú, ovocnú, okrasnú a oddychovú časť. Pri rozhodovaní o tom, čo budeme pestovať, berieme do úvahy klimatické podmienky a polohu.

V záhrade, ktorá je od bytu vzdialená, plánujeme pestovať také druhy, ktoré si nevyžadujú dennú starostlivosť. Keď už vieme, čo budeme pestovať, pripravíme sa na hnojenie. Treba si naštudovať, ktoré druhy vyžadujú hnojenie organickými hnojivami, ktoré ho nevyžadujú a ktoré neznášajú. Priemyselnými hnojivami doplníme chýbajúce živiny podľa výsledkov pôdneho rozboru a nárokov zeleniny.

Pri plánovaní zeleninovej záhradky sa odporúča pozemok rozdeliť na dve hlavné časti. Jednu dôkladne pohnojíme maštaľným hnojom a pestujeme na nej druhy, ktoré hnoj vyžadujú, alebo veľmi dobre znášajú. Sú nimi napr. hlúboviny, plodová zelenina, zeler a pór. Na druhej časti pozemku pestujeme zeleniny II. trate, napríklad cibuľu, petržlen, mrkvu, hrášok, cviklu, fazuľu, šalát a špenát. U týchto prichádza do úvahy len hnojenie priemyselnými hnojivami. V nasledujúcom pohnojíme maštaľným hnojom túto časť a plodiny vymeníme. Trváce a viacročné zeleniny – špargľu, rebarboru, chren, pažítku, zimnú cibuľu – necháme na menšom záhone mimo hlavnej plochy.

Záhradku môžeme rozdeliť aj na tri hlavné časti. Prvá sa pohnojí maštaľným hnojom, a pre pestovanie druhov I. trate. Druhú hnojíme len kompostom a priemyselnými hnojivami a pestujeme plodiny II. trate. Na tretej časti pestujeme zeleninové druhy, ktoré sú najmenej náročné na maštaľný hnoj, alebo ho neznášajú – fazuľka, hrášok, reďkev, reďkovka, mangold, cesnak, šalát a špenát.

Treba si uvedomiť, že aj práce okolo pestovania zeleniny sa môžu robiť v rámci relaxácie, aktívneho odpočinku, užitočnej telesnej námahy. Majú význam vtedy, keď nebudú záťažou. Úroda z vlastnej záhradky prináša radosť. Oveľa viac chutí čerstvá chrumkavá zelenina, ktorú sme si sami vypestovali, než kupovaná. Navyše, ak si pestujeme zeleninu sami pre seba, iste nebude obsahovať toxické látky, ktoré sa do zeleniny môžu dostať nesprávnym či nadmerným hnojením a postrekom proti škodcom a chorobám.

Článok je z pripravovanej publikácie od profesora Ivana Hričovského. O presnom termíne uvedenia na trh Vás budeme včas informovať. Mnoho zaujímavostí zo sveta záhradkárstva a ovocinárstva nájdete aj na facebookovej stránke profesora Hričovského TU.

Facebook