Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Melatonín – hormón mladosti a spánku

10 jan Odoslal v Pre ženy, Radíme si navzájom, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Melatonín – hormón mladosti a spánku
Melatonín – hormón mladosti a spánku
 

Tento prírodný hormón, ktorý produkuje medzimozgová žľaza epifýza, je veľmi dôležitý pre správny chod našich biologických hodín – kontroluje rytmus spánku a bdenia.

S pribúdajúcimi rôčikmi hladina tohto hormónu v organizme rapídne klesá, čo má za následok, že týmus, v ktorom sa vyvíjajú T-lymfocity (biele krvinky) sa postupne zmenšuje a oslabuje sa jeho funkcia. Pritom T-lymfocity sú nesmierne dôležité pre správne fungovanie imunitného systému – rozpoznávajú a likvidujú nádorové bunky v organizme hneď po ich vzniku, čím eliminujú rast zhubných nádorov.

Užívanie melatonínu je preto vhodným spôsobom, ako regulovať kvalitu spánku a podporovať správnu regeneráciu organizmu, a zároveň napomáha predchádzať zlyhaniu imunitného systému a jeho kvalitnému fungovaniu aj v neskoršom veku. Melatonín môžete bez problémov užívať aj bez lekárskeho predpisu, nie je tu žiadne riziko predávkovania ani závislosti, ktorej sa ľudia, siahajúci po prípravkoch na spanie, často obávajú. Ďalšou hviezdičkou k dobru je aj antioxidačný potenciál melatonínu, namierený proti voľným radikálom, ktoré môžu v tele vznikať vo väčšom množstve napríklad aj pri fyzickom strese – námahe a cvičení.

Facebook