Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Zastavme zápal v hrdle

01 feb Odoslal v Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Zastavme zápal v hrdle
Zastavme zápal v hrdle
 

Každý deň napáda náš organizmus mnoho miliónov baktérií a iných choroboplodných zárodkov. Rovnako aj v našej ústnej dutine je ich mnoho schovaných a striehnu len na vhodnú príležitosť. Vhodná situácia môže nastať kedykoľvek, či už okolo nás zúri snehová víchrica, alebo sa opaľujeme pri mori. Baktérie porušia rovnovážny stav, získajú prevahu a nás začne bolieť hrdlo alebo zachrípneme.

Ako vzniká bolesť v krku?
Stručne povedané, dochádza k vzniku zápalu sliznice hltanu (faryngitíde). Sliny sa pri zápale sliznice hltanu tvoria v menšom množstve a už nestačia plniť funkciu samočistenia jeho sliznice. Baktérie a vírusy sa množia, napádajú čoraz viac buniek sliznice, a tie sa zväčšujú. Zväčšením buniek dochádza k tlaku na nervové zakončenia v sliznici, čím vzniká bolesť. Zápalové zmeny postihujú buď celú sliznicu hltanu, alebo sú väčšmi sústredené len na niektorých častiach hltanu. Sliznica hltanu je celá začervenaná a opuchnutá.

Spočiatku je skôr suchá, potom môže byť pokrytá hlienovito hnisavým povlakom. To vtedy, keď sa k vírusovej infekcii pripojí bakteriálna infekcia. Pri zmenách odohrávajúcich sa v sliznici hltanu nás trápi stupňujúca sa bolesť hrdla. Máme pocit sucha, pálenia, škrabania, máme nutkanie pokašliavať a hltať naprázdno. Tieto ťažkosti sa bez väčšieho zásahu rýchlo zhoršujú. Dochádza k rozšíreniu infekcie, ktorá často prechádza do angíny, zápalu stredného ucha, či zápalu prínosových dutín a podobne.

Ako zastaviť zápal
Keď pocítite prvé príznaky ochorenia, je vhodné pokúsiť sa čo najrýchlejšie stratenú rovnováhu organizmu opäť vrátiť. Obranné sily tak získavajú prevahu a ochorenie sa nerozvinie. Nie je potrebné zbytočne užívať antibiotiká.

V našich lekárňach si môžeme zakúpiť i bez lekárskeho receptu mnoho prípravkov v podobe sprejov, kloktadiel či na cmúľanie. Väčšina z nich má bakteriostatický účinok, teda množenie baktérií spomaľuje. Odporúčame však spýtať sa v lekárni na prípravky s baktericídnym účinkom, ktoré baktérie usmrcujú. Tak máme šance zastaviť rozvíjajúci sa zápal a liečiť začiatok zápalového ochorenia bez antibiotík. Je vhodné užívať aj doplnky výživy – vitamíny, minerály, stopové prvky.

Pri samoliečbe však užívajte akýkoľvek prípravok proti bolesti hrdla najdlhšie 5 dní. Ak sa príznaky ochorenia do tejto lehoty nezlepšia, alebo sa zhoršia, navštívte lekára.

Článok sme prevzali z časopisu Moderná žena.

Facebook