Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Rady do záhrady: Február I.

25 jan Odoslal v Hričovský Ivan, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Rady do záhrady: Február I.
Rady do záhrady: Február I.
 

Predstavme si niektoré praktické rady do záhrady, ktoré v prvej polovici februára 2013 najviac zaujali nvštevníkov profilu na Facebooku Rady do záhrady – prof. Ivan Hričovský

ĎALŠIA SKALKA NA KAMENNEJ NOHE. V januári sme si tu predstavili veľmi atraktívnu verziu skalky na kamennej nohe, ktorá sa stretla s veľkým záujmom. Aj dnes si ukážme ďalšie podobné riešenie takejto nôžky s prekrásnym kvetenstvom.

ZABURINENÁ ZÁHRADKA. Prv než sa pustíme do pestovateľskej činnosti v záhradke, treba si rozmyslieť ako budú práce nasledovať a akú štruktúru plodín si zvolíme. Všetko závisí od mnohých skutočností. Ak sme záhradku práve získali, overíme si v akom je stave. Keď je príliš zaburinená rôznymi druhmi burín, vrátane pýru, pichliača roľného, pupenca a pod., je lepšie najprv použiť systémový, široko spektrálny herbicíd. Po aplikácii na rastúce buriny počkáme tri týždne až mesiac, kým cez listy prenikne účinná látka až do koreňov a buriny vyhynú.

PLETIVOVÝ STOJAN S KVETMI. Aj toto riešenie originálnej okrasy v záhrade je veľmi pekné a nepochybne pútavé. Netreba pri tom ani príliš veľa kumštu, trošku šikovného záhradkára zamestná vytvorenie pletivového stojana a jeho naplnenie kameňmi. Ostatné je už ozaj len hračka. Takáto okrasa si však vyžaduje pravidelnú starostlivosť.

PÔDNE ANALÝZY. Potom odoberieme pôdne vzorky podľa pokynov vybraného laboratória na chemický rozbor, aby sme zistili či pôda trpí nedostatkom humusu a dôležitých živín. Pôdne analýzy sa odporúčajú robiť opakovne minimálne jedenkrát za päť rokov aj v dobre zabehnutej záhradke. V dnešnej dobe by záhradka mala slúžiť na oddych, potešenie i úžitok. Dobre si rozmyslíme aké činnosti chceme v záhradke vykonávať a podľa toho ju rozdelíme na zeleninovú, ovocnú, okrasnú a oddychovú časť.

JAHODY VO VZDUCHU. Veľkou výhodou výsadby jahôd takýmto spôsobom je, že chutné plody omnoho menej hnijú, ako na zemi. Je to jednoducho pastva pre oči!

PROFESOR HRIČOVSKÝ ODPOVEDÁ NA OTÁZKY. Jaroslav Mesarčík si pýta radu, ako bojovať proti hryzcovi vodnému?
Dobrý deň, pán Mesarčík. Otázka je veľmi aktuálna. Najlepšie Vám na ňu odpovie Ing. Juraj Matlák v relácii Radíme záhradkárom každý nepárny štvrtok so zmeneným začiatkom o 14:15 h. Informácie nájdete aj tu: http://www.agromanual.cz/cz/atlas/skudci/skudce/hryzec-vodni.html.

BETÓNOVÉ LISTY. Aj vám zateká pod záhradnú stavbu alebo dom? Tu je návod, ako voda, ktorá steká zo strechy, nekončí v základoch stavby, ale ju odkloníme mimo. Vytvarovanie „listov“ dokážeme urobiť ručne použitím malty a piesku. Tieto elegantné výtvory potom už len zafarbíme na zvolenú farbu.

OTÁZKY A ODPOVEDE. Vážený pán profesor Hričovský, chcel by som sa u Vás informovať o určitých drevinách. Pochádzam z Kozároviec, okres Levice, a mal by som záujem o dva druhy stromov ako sú mišpuľa obyčajná a jarabina oskorušová, keďže sa v našom regióne nachádza ešte z každého stromu po jednom kuse a nikto u nás nemá o ne záujem. Chcel by som z týchto stromov rozmnožiť nejaké kusy, ale neviem ako sa rozmnožujú, prosil by som Vás o radu. Vopred ďakujem, Hudec David, Kozárovce.
ODPOVEĎ: Obidva druhy sú nesmierne vzácne, treba ich zachrániť. A Vy ich môžete tak, že odoberiete v tomto mesiaci februári vrúble, uložíte ich niekde do jamy s pieskom a potom v marci ich budete vrúbľovať na spojku na plánku hrušky alebo na slaborastúci podpník dula, ktorý je vhodný pre rovinaté pozemky s možnosťou závlahy. Keď by ste to nevedeli na spojku, tak potom pod kôru, to sa však robí začiatkom apríla. Táto forma je zaručená, že tieto druhy by ste mohli zachrániť. Inak by ste sa ich mohli pokúsiť zakúpiť v renomovaných škôlkach. Bolo by to pre Vás jednoduchšie.

ZELENINA V STOJANE. Že máte záhradu, ktorú ste zmenili len na okrasnú a nechcete v nej pestovať zeleninu? Ale predsa len by sa sem-tam chutná zeleninka hodila…? Tu je návrh na riešenie. Zo starej palety vieme vytvoriť originálny stojan na pestovanie zeleniny. Kreativite sa nekladú medze.

NOVÁ KNIHA. V týchto dňoch prebiehajú dokončovacie práce na najnovšej knižke od profesora Ivana Hričovského Rok v ovocnej záhrade. Ide o reprint publikácie, ktorá sa prvýkrát na slovenskom trhu objavila v roku 2007 a vo veľmi krátkom čase sa vypredala. Kniha je vynikajúcim poradcom pre každého záhradkára. Jeden z našich najväčších odborníkov v oblasti ovocinárstva predkladá neoceniteľné rady pri pestovaní ovocných stromov a kríkov v našich podmienkach. Už čoskoro poskytneme podrobnejšie informácie, kde knihu predstavíme vrátane jej obsahu a ukážeme si niektoré pasáže z jej vnútra.

BRÁNY Z KVETOV. Aj fádnu záhradu vieme urobiť poriadne atraktívnou. Stačia na hlavnom chodníku alebo medzi riadkami takéto jednoduché kovové konštrukcie, ku ktorým zasadíme ťahavé rastliny – krásne sú predovšetkým ruže. Brány z ruží fascinujú

potom všetkých návštevníkov. Ako to urobiť, to je riešenie pre každého individuálne. Nápadom sa nekladú žiadne medze. Iba vybraté rastliny zasaďte podľa rady odborníkov.

__________________
PRÍSPEVKY PROF. ING. IVAN HRIČOVSKÝ, DrSc.

Naše vydavateľstvo Plat4M Books má svoj videokanál aj na YouTube (http://www.youtube.com/user/Plat4MBooks). Nájdete tu desiatky rôznych rád od uznávaných slovenských odborníkov v oblasti zdravého životného štýlu, kulinárstva, kozmetiky, fitnes i záhradkárstva. Navštívte nás! Tu uvádzame všetky príspevky profesora Ivana Hričovského, ktoré môžete k dnešnému dňu nájsť na tomto kanáli. 

020 – Ivan Hričovský: Aké podpníky používať pri broskyniach? – dĺžka šotu: 1:31 min.
019 – Ivan Hričovský: čoskoro doplníme – dĺžka šotu: 0:00 min.
018 – Ivan Hričovský: Výsadba jabloní – dĺžka šotu: 4:51 min.
017 – Ivan Hričovský: Kedy sadíme stromky? – dĺžka šotu: 2:47 min.
016 – Ivan Hričovský: Ako a kedy režeme orech kráľovský? – dĺžka šotu: 1:47 min.
015 – Ivan Hričovský: Rez stromkovej ríbezle – dĺžka šotu: 0:56 min.
014 – Ivan Hričovský: Šárka a Bystrická slivka – dĺžka šotu: 2:54 min.
013 – Ivan Hričovský: Strom – súčasť nášho života – dĺžka šotu: 1:04 min.
012 – Ivan Hričovský: Broskyňa s rezom v tvare štíhle vreteno – dĺžka šotu: 1:50 min.
011 – Ivan Hričovský: Kotlovitý rez broskyne – dĺžka šotu: 3:11 min.
010 – Ivan Hričovský: Aby broskyne rodili – dĺžka šotu: 1:21 min.
009 – Ivan Hričovský: Letný rez v auguste – čo vtedy režeme? – dĺžka šotu: 1:30 min.
008 – Ivan Hričovský: Odstraňovanie machového povlaku na kôre – dĺžka šotu: 0:50 min.
007 – Ivan Hričovský: Odstraňovanie veľkých konárov marhule – dĺžka šotu: 2:50 min.
006 – Ivan Hričovský: Letný rez hruška Williamsova – dĺžka šotu: 2:06 min.
005 – Ivan Hričovský: Letný rez figy – dĺžka šotu: 3:50 min.
004 – Ivan Hričovský: Rez beztŕňových černíc Thornfree – dĺžka šotu: 2:29 min.
003 – Ivan Hričovský: Letný rez ringloty – dĺžka šotu: 2:13 min.
002 – Ivan Hričovský: Letný rez marhúľ – dĺžka šotu: 2:07 min.
001 – Ivan Hričovský: Letný rez slivky – Čačanská lepotica – dĺžka šotu: 1:40 min.

Záhrada pre úžitokRok v ovocnej záhradeCHCETE SI OBJEDNAŤ KNIHY?
Rôznymi rezmi ovocných stromov a stromkov drobného ovocia sa autor zaoberá vo svojej knihe ROK V OVOCNEJ ZÁHRADE (Plat4M Books, máj 2013) a jednotlivé odrody podrobne popisuje v knihe ZÁHRADE PRE ÚŽITOK (Plat4M Books, október 2013) v časti Ovocinárstvo. Knihy si môžete objednať na adrese books@plat4m.sk.

SAMOSTATNE. Z vydavateľstva Plat4M Books ich môžete samostatne dostať na dobierku s 30-percentnou zľavou za 6,27 EUR + 1,23 €.
OBE KNIHY. Ak si ich však objednáte obe a zaplatíte na účet vydavateľstva Plat4M Books (2929874881/1100) sumu 12,54 €, zašlete Vašu adresu na books@plat4m.sk, tak poštovné a balné máte ZADARMO.

Facebook