Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Tlak krvi môže byť zákerný nepriateľ

03 júl Odoslal v Horáková Katarína, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Tlak krvi môže byť zákerný nepriateľ
Tlak krvi môže byť zákerný nepriateľ
 

Vysoký krvný tlak sa na celom svete začína vymykať spod kontroly. Prognóza hrozí, že počet ľudí s hypertenziou by za 20 rokov mohol prekročiť miliardu. Už dnes je každý štvrtý dospelý obyvateľ postihnutý hypertenziou, ktorá zvyšuje riziko srdcových ochorení, mozgovej mŕtvice až smrti.

Približne 40 percent obyvateľov Slovenska nad 50 rokov trpí vysokým krvným tlakom, hypertenziou. Je to takmer o 10 percent viac ako je celosvetový priemer.

Hypertenzia patrí v priemyselných krajinách k najčastejším ochoreniam, a preto si „zaslúži“ označenie civilizačná choroba. Približne 15 percent obyvateľstva má hodnoty krvného tlaku nad 160/95 mmHg.

Ak sa zohľadnia už hraničné hodnoty krvného tlaku – čiže 140/90 mmHg – tak chorobne zvýšené hodnoty krvného tlaku vykazuje dokonca približne 30 percent obyvateľstva. Skúmanie stresom podmienenej hypertenzie na pracovisku však ukazuje, že sa musí rátať s ešte vyšším počtom hypertonikov.

Varovné signály
Bolesti hlavy; závraty; bledosť alebo červenenie tváre; pri námahe búšenie srdca; návaly pocitu horúca alebo slabosti; poruchy spánku; poruchy videnia; hučanie v ušiach; nervozita v stresových situáciách.

Vysoký krvný tlak sa sám nijako neprejavuje. Je to zákerný nepriateľ, pretože spravidla sa o jeho existencii dozvieme až z dôsledkov jeho zákopovej činnosti – mozgovej porážky či infarktu. Existujú však určité nepriame prejavy tela, ktoré nás upozorňujú, že nám hrozí vysoký tlak. Neprehliadnime ich!

Za bolesti hlavy či závrat u starších ľudí nie je zodpovedný samotný krvný tlak, ale nedostatočné prekrvenie mozgu. Ťažký dych je prejavom zlyhávania srdca a bolesti v hrudi súvisia s ischemickou chorobou srdca. Výrazné ťažkosti nastávajú až pri vyšších stupňoch hypertenzie. V teste zdravia môžeme orientačne odhaliť, či nám hrozí vysoký krvný tlak (hypertenzia).

__________________________
Príspevok sme prevzali z knihy Katarína Horáková: Varovné signály tela. Táto kniha je už vypredaná (pozri TU) a vydavateľstvo Plat4M Books neplánuje jej opätovné vydanie. Touto témou sa však autorka zoširoka zaoberá aj v jej novšej publikácii Ako mať zdravé srdce a cievy v každom veku, ktorá je doplneným a rozšíreným vydaním úspešného bestselleru.

Facebook