Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Probiotiká pre deti

18 aug Odoslal v Horáková Katarína, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Probiotiká pre deti
Probiotiká pre deti
 

Mnohí sme sa už určite presvedčili, že ak sme užívali probiotiká, nastalo zmiernenie alebo skrátenie priebehu istého ochorenia. Treba si však uvedomiť, že hlavný význam majú ich preventívne účinky, a to najmä u detí.

100413016Prejavuje sa to pozitívne už  v dojčenskom veku, kedy je dôležitým faktorom pre zdravý vývoj celého organizmu dieťaťa zloženie prijímanej stravy. Z tohto hľadiska materinské mlieko je jedinečné a nenahraditeľné a má veľký vplyv na zloženie črevnej mikroflóry.

Výskumy dokázali, že u dojčených detí sa vyskytuje v črevách podstatne viac probiotických baktérií, predovšetkým laktobacily ako u detí, ktorým sa podáva umelá výživa. Toto súviselo priamo s výskytom kojeneckej hnačky, ktorá sa podstatne menej vyskytovala u dojčených detí. Ďalej sa zistilo, že dojčenie, a tak aj vyššia prítomnosť probiotických baktérií, pomáha predchádzať vzniku Crohnovej choroby u detí.

Deti na umelej výžive majú rovnaké zloženie črevnej mikroflóry ako dospelí avšak je tu väčšie nebezpečenstvo vzniku alergií alebo infekcií. V rámci dlhodobého výskumu sa potvrdilo, že ak sa týmto deťom podávali probiotiká popri bežnej strave, zmizli kožné a potravinové alergie.

Probiotiká zohrávajú dôležitú úlohu aj v neskoršom veku dieťaťa, keď prichádza do styku s novými a novými choroboplodnými baktériami. V škôlkach a školách najčastejšie ho atakujú baktérie, na ktoré nie je jeho telo pripravené. Preto je dôležité zabezpečiť ho optimálnym počtom prospešných baktérií. Probiotiká vytvoria na stenách jeho čriev súvislý ochranný povlak pokrývajúci sliznicu, a tým zabránia kolonizovaniu čreva patogénnymi mikroorganizmami a ich následnému premnožovaniu.

Pozitívne účinky probiotických baktérií u detí:

  • Zlepšuje príjem minerálnych látok a vitamínov z potravy
  • Zepšuje vstrebávanie vápnika do kostí, čo podporuje zdravý rast
  • Stimuluje imunitný systém a obranyschopnosť organizmu
  • Obnovuje črevnú mikroflóru počas i po liečbe antibiotikami
  • Pomáha pri prevencii a liečbe zápchy i hnačiek
  • Zmierňuje prejavy kožných ochorení (rôzne ekzémy vrátane atopického exému, akné)
  • Zmierňuje prejavy potravinových alergií (aj do budúcnosti)
  • Chráni pred chorobami a infekciami v kolektíve detí

_________________________
ZACHOVAJME SI ZDRAVIE. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne zdravotné otázky týkajúce sa srdca, ciev, mozgu, detoxikácie organizmu, redukčnej či zoštíhľovacej diéty, ale aj mnohých ďalších tém zdravého životného štýlu a kuchárskych receptov, môžete ich nájsť v knihách z vydavateľstva Plat4M Books. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej rodine.

Facebook