Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Katarína Horáková: Trojdňová intervalová diéta

05 mar Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Zdravie | Komentáre vypnuté na Katarína Horáková: Trojdňová intervalová diéta
Katarína Horáková: Trojdňová intervalová diéta
 

Poznáte trojdňovú intervalovú diétu od známej slovenskej autorky publikácií o zdravej výžive profesorky Kataríny Horákovej? Ide o špeciálny princíp, ktorý pozostáva z troch rôzne dlhých odtučňovacích fáz a prestávok. Tento kombinačný systém sa podľa súčasných odborníkov na výživu ľahšie dodržiava, efektívnejšie a zdravšie sa týmto spôsobom môže nielen dosiahnuť, ale aj udržať vytúžená postava.

Diéta pozostáva z troch, piatich a desiatich dní, spotrebujeme vždy 1 200 kalórií denne. Špeciálne zostavenie jednotlivých diét (napríklad bioaktívnymi látkami, srvátkou alebo extra dávkou vitamínu C) je optimálne na chudnutie v jednotlivých diétnych fázach. Okrem toho sa tieto môžu medzi sebou aj kombinovať. Podľa toho, o koľko chceme schudnúť, naštartujeme troj-, päť- alebo desaťdňovú diétu. Hmotnosť si tým nielen zredukujeme, ale aj udržíme. Rôzne dlhé fázy chudnutia a prestávkovú fázu – intervaly – môžeme kombinovať tak, že sa dlhodobo aktivuje naša látková premena. Intervalový systém zabraňuje spontánnemu naberaniu hmotnosti, často citovanému tzv. jo-jo efektu po schudnutí.

TROJDŇOVÁ DIÉTA
Pribrali sme niekoľko kíl a chceme sa ich rýchlo zbaviť? Táto diéta garantuje rýchle schudnutie. Účinná je najmä vďaka bioaktívnym látkam, napríklad zo zelenej a červenej zeleniny (hlávkový šalát, červená repa a paprika) a ovociu bohatému na draslík (ananás, banány a kivi odvodňujú telo). To je teda najlepšie predsavzatie na začiatok! Kto chce s touto alebo inou intervalovou diétou pokračovať, musí si medzi diétami urobiť 5-dňovú prestávku.

RAŇAJKY NA VÝBER
• Bobule zo 100 g červeného hrozna rozkrojíme a zbavíme semienok, 1 malý banán pokrájame na krúžky, na to nalejeme 150 g rozmiešaného sójového jogurtu, posypeme 1 KL opečených sezamových
• semienok a niekoľkými lístkami medovky.
• 2 krajčeky celozrnných toastov natrieme 2 KL medu a pridáme polovicu ružového grapefruitu.
• 4 PL prírodného syra (cottage cheese) alebo nízkotučného tvarohu pomiešame s 5 PL minerálnej vody, vymiešame na krém, pridáme nasekané sezónne bylinky (pažítku, kôpor, petržlen), pridáme reďkovky, jednu papriku i rajčinu.

DESIATE A OLOVRANTY
• Vitamínový drink: šťava z polovice ružového grapefruitu a jedného pomaranča. K tomu pridáme jablko očistené od jadierok a 1 KL medu – všetko rozmixujeme.
• 150 g nízkotučného jogurtu
• 150 g červeného hrozna
• 1 kivi alebo jablko, k tomu jeden chlebík knäcke
• 100 g jahôd zmiešame s 30 g müsli

PRVÝ DEŇ

OBED
50 g údených lososových rezov
4 listy hlávkového šalátu
200 g reďkovky
1 zväzkok pažítky
Lososové rezy položíme na listy hlávkového šalátu, na to nakrájame reďkovky a posypeme nasekanou pažítkou.

VEČERA
300 g stredne veľkých zemiakov
3 rajčiny
4 stonky bazalky
1 PL olivového oleja
50 g tofu
morská soľ
kurkuma
Zemiaky uvaríme v šupke. Rajčiny nakrájame na kocky, bazalku nasekáme nadrobno a dusíme spolu s rajčinami na rozpálenom oleji. Pridáme tofu nakrájané na kocky, osolíme a okoreníme. Zemiaky rozkrojíme na polovice, dáme do ohňovzdornej misy a podusenú zmes nalejeme na zemiaky. Všetkopotom krátko pečieme v rúre.

DRUHÝ DEŇ

OBED
50 g špaldovej alebo grahamovej cestoviny
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
200 g brokolice alebo karfiolu
1 nakrájaná mrkva
1 PL rastlinného oleja
morská soľ
kurkuma
bazalka
Vo vode uvaríme 50 g cestovín. Cibuľu a cesnak posekáme a spolu s kúskami brokolice alebo karfiolu a mrkvou podusíme na oleji. Osolíme, okoreníme a pridáme 2 PL cestovinového vývaru. K takto upravenej zmesi potom pridáme uvarenú cestovinu.

VEČERA
Pol hlávkového šalátu
50 g šampiňónov
1 KL citrónovej šťavy
80 g sardiniek
1 menšia mrkva
pór
1 KL oleja zo sardiniek
pol KL horčice
štipka korenia čili
Hlávkový šalát naaranžujeme na tanieri, šampiňóny nakrájame na plátky, pokvapkáme citrónovoušťavou a rozložíme na šalát. Pridáme sardinky a mrkvu nastrúhanú najemno, 10 koliesok nakrájaného póru a na celé nakvapkáme 1 KL oleja zo sardiniek zmiešaného s horčicou a štipkou korenia čili.

TRETÍ DEŇ

OBED
120 g rezov z kuracích pŕs
1 PL tekvicových jadierok
1 PL rastlinného oleja
1 menšia paprika
2 mrkvy
100 g tekvice
štvrtina menšieho zeleru
1 PL sójovej omáčky
koriander
Tekvicové jadierka opražíme na panvici bez oleja a odstavíme z platne. Kuracie prsia opečieme z oboch strán na rozpálenej zmesi 1 PL oleja a 2 PL vody a necháme vychladnúť. Papriku, mrkvu a tekvicu nakrájame na kocky, zeler nastrúhame nahrubo a všetko 10 minút podusíme vo zvyšnom výpeku mäsa. Pridáme sójovú omáčku, 1 PL vody, necháme vychladnúť, potom okoreníme koriandrom. Kuracie mäso nakrájame na hrubšie rezance, spolu so zeleninovou zmesou naservírujeme na tanier a posypeme upraženými tekvicovými jadierkami.

VEČERA
3 mladé cibuľky
2 KL oleja
250 g rajčín
125 g zelenej špargle
pol KL medu
solčanka
5 až 6 lístkov bazalky
1 krajček celozrnného chleba
Cibuľky nakrájame na krúžky a podusíme na 1 KL oleja, pridáme nakrájané rajčiny a približne 10 minút dusíme na slabom ohni. Zelenú špargľu nakrájame na menšie kusy a v malom množstve vody uvaríme do chrumkava. Asi polovicu vyvarenej špargľovej vody pridáme k rajčinám, ochutíme medom a korením a spolu s lístkami bazalky servírujeme so špargľami. Ako prílohu podávame jeden krajček celozrnného chleba.

Zloženie tejto diéty je zvlášť ideálne na zrýchlenie látkovej premeny. Každý deň obsahuje 1 200 kalórií, k tomu pribudne špeciálna potravina (napríklad ryža, srvátka), ktorá navyše odbúrava tuky a napomáha chudnúť. Súčasne treba prijímať veľa tekutín, aby sme podporili úspešnosť chudnutia. Ideálna je napríklad osviežujúca srvátka, ktorá neobsahuje takmer nijaký tuk, preto má málo kalórií. Je to ideálny nápoj pri diéte. Srvátka okrem toho obsahuje minerálne látky, napríklad draslík (odvodňuje) a jód (povzbudzuje činnosť štítnej žľazy), čím zvyšuje látkovú premenu. Srvátka v prášku sa rozpustí vo vode, možno ju dostať v biopredajniach. Aj tu platí: dajme nášmu telu dostatok času prejsť na novú látkovú premenu a hmotnosť. Po 5-dňovej pauze môžeme znovu začať s niektorou intervalovou diétou.

_________________________


ZACHOVAJME SI ZDRAVIE. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne zdravotné otázky týkajúce sa srdca, ciev, mozgu, detoxikácie organizmu, redukčnej či zoštíhľovacej diéty, ale aj mnohých ďalších tém zdravého životného štýlu a kuchárskych receptov, môžete ich nájsť v knihách z vydavateľstva Plat4M Books. Objednať si ich SO ZĽAVOU môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej rodine.

Facebook