Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ako žiť a predísť opakovanej tvorbe obličkových kameňov

17 jan Odoslal v Horáková Katarína, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Ako žiť a predísť opakovanej tvorbe obličkových kameňov
Ako žiť a predísť opakovanej tvorbe obličkových kameňov
 

Úvodom chcem zdôrazniť, že obličkové kamene vyžadujú konvenčné lekárske ošetrenie. Alternatívna terapia môže pomôcť pri podpore znižovania rizika opakovaných príhod a zvýšení celkovej vitality urogenitálneho systému. Začnime s nutričnými pokynmi, ktoré sú dôležitá na prevenciu recidívy.  Až 50 percent ľudí, u ktorých sa vytvorili kamene zopakuje sa do 5 rokov od ich pôvodnej epizódy. Uvedené rady môžu výrazne znížiť riziko vzniku budúcich kameňov. Treba jednoznačne zmeniť doterajší životný štýl. Homeopatické lieky môžu sa použiť pre akútnu úľavu od bolesti a dlhodobé tónovanie močových ciest, ak sú použité pod vedením skúseného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Je dôležité vždy informovať svojho lekára o bylinách a doplnkoch, ktoré užívame alebo mienime užívať. 

dreamstime_xl_57512914Výživa a doplnky
Potom, čo sa odstránia obličkové kamene, dodržiavajme pitný režim a zmeňme svoj jedálniček, aby sa znížila možnosť tvorby kameňov v budúcnosti. Tieto výživové tipy prispievajú k podpore celkového zdravia a zabránia opakovaniu obličkových kameňov:

  • Snažme sa eliminovať potenciálne potravinové alergény, vrátane mlieka a mliečnych výrobkov, pšenice (lepok), a tak ďalej. Požiadajme svojho lekára, aby zistil na ktoré potraviny se alergickí.
  • Jedzme potraviny bohaté na antioxidanty, vrátane ovocia (ako sú čučoriedky, čerešne, a paradajky) a zeleniny (ako sú čerstvé zeleninové šťavy, paprika). Znížený príjem antioxidantov súvisí s tvorbou kameňov.
  • Jedzme viac potravín s vysokým obsahom vlákniny, (fazuľa, ovos, koreňová zelenina (ako sú zemiaky a sladké zemiaky) a psyllium.
  • Vyhnime sa rafinovanýmh potravinám, napríklad biele pečivo, cestoviny, a cukor.
  • Jedzme menej červeného mäsa. Dajme prednosť chudému mäsu, studenovodným rybám (loso, halibud, treska, makrela, sardinky), tofu (sóju, ak nie je prítomná žiadna alergia), alebo fazule ako zdroja bielkoviny. Vysoký príjem živočíšnych bielkovín môže spôsobiť, že sa vylučuje viac vápnika a kyseliny močovej, čím sa zvyšuje riziko tvorby kameňov.
  • dreamstime_xl_41475469Znížme príjem potravín bohaté na oxaláty, ako je napríklad špenát, rebarbora, repa, orechy, čokoláda, káva, čierny čaj, pšeničné otruby, jahody.
  • Zahrňme potraviny bohaté na horčík a nízky obsah vápnika, ako je jačmeň, ovsenné otruby, kukurica, raž, ovos, sója, hnedá ryža, avokádo, banány a zemiaky.
  • Používajme zdravé jedlé oleje, ako je olivový olej alebo kokosový olej.
  • Znížme alebo odstráňme trans mastné kyseliny, nachádzajúce sa v komerčnom pečive ako sú zákusky, sušienky, koláče, hranolky, cibuľové krúžky, šišky, spracované potraviny a margarín.
  • Vyhnime sa káve a ďalšim stimulantom – alkohol a tabak.
  • Pime 6 až 8 pohárov filtrovanej vody denne. Niektorí odborníci odporúčajú zdvojnásobenie predchádzajúceho príjmu tekutín po zistení obličkových kameňov.
  • Cvičme aspoň 30 minút denne, 5 dní v týždni.
  • Znížme príjem sodíka a cukru, ktoré sú obe spojené so zvýšeným rizikom vzniku kameňov.

dreamstime_xl_22641666
Nutričné nedostatky môžeme riešiť s nasledujúcimi doplnkami:

  • Multivitamín denne obsahujúci antioxidačné vitamíny A, C, E, vitamíny B-komplexu a stopové minerály, ako je horčík, zinok a selén.
  • Citrát horčíka, 200 až 400 mg denne po dobu príznakov obličkových kameňov. U citlivých osôb, horčík môže spôsobiť riedku stolicu alebo pokles krvného tlaku.
  • Omega-3 mastné kyseliny, ako je rybí alebo krill olej, 1 až 2 kapsule alebo 1 lyžica oleja 1 až 2 krát denne, s cieľom znížiť zápal a podporovať celkové zdravie. Tieto doplnky môžu zvýšiť účinky niektorých liekov na riedenie krvi.
  • IP-6 (Inozitol hexofosfát) na lačný žalúdok, pre zdravie obličiek. Poraďme sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pre správne dávkovanie. IP-6 môže interferovať s absorpciou železa, a môže tiež ovplyvniť účinnosť niektorých liekov na riedenie krvi ako je kumarín (warfarín) a ďalšie.
  • N-acetyl cysteín, 200 mg denne s antioxidačnými účinkami.
  • Probiotické doplnky (obsahujúce Lactobacillus acidophilus), 5 až 10 miliárd CFU (jednotiek tvoriacich kolónie) denne, na údržbu tráviaceho a imunitného zdravia. Probiotické doplnky udržiavať v chladničke. Nemusia byť vhodné pre ľudí, ktorí užívajú imunosupresíva. Poraďme sa so svojím lekárom.

dreamstime_xl_38562017Byliny sú ďalší spôsob, ako posilniť a vyladiť systémy tela. Ako pri každej terápii, mali by sme spolupracovať so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorý diagnostikuje náš problém pred začatím liečby. Môžeme použiť byliny ako sušené extrakty (kapsule, prášky, čaj), glycerínové extrakty alebo tinktúry (alkoholové extrakty). Dodržujme odporúčané množstvo a denné dávky.

  • Zelený čaj (Camellia sinensis) – štandardizovaný extrakt, 250 až 500 mg denne pre antioxidačné a imunitu podporujúce účinky. Používajme bezkofeínové produkty. Môžeme tiež pripraviť čaj z listov tejto rastliny.
  • Pestrec mariánsky (Silybum marianum) – štandardizovaný extrak zo semien, 80-160 mg, 2 až 3-krát denne, na podporu detoxikácie pečene. Existujú určité obavy o ľudí s citlivosťou na ambrózie alebo s anamnézou rakoviny súvisiace s hormónmi. Vzhľadom na to, že pestrec mariánsky pôsobí na pečeň, môže potenciálne interagovať s rôznymi liekmi. Porraďme sa so svojím lekárom.
  • Extrakt z grapefruitových jadierok (Citrus paradisi), kapsula 100 mg alebo 5 až 10 kvapiek do svojho obľúbeného nápoja 3x denne pre antibakteriálne, antimykotické a antivírusové aktivity. Grapefruitové produkty môžu potenciálne interagovať s rôznymi liekmi. Treba sa poradiť so svojím lekárom.
_________________________
KATARÍNA HORÁKOVÁ A JEJ KNIHY. Ak hľadáte inšpiráciu na zdravý spôsob života, môžete ju nájsť aj tu v ponuke: Zdravie a zdravá strava.
Facebook