Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Pravidlá pri nákupe stromčekov

10 mar Odoslal v Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Pravidlá pri nákupe stromčekov
Pravidlá pri nákupe stromčekov
 

S príchodom jari opäť nastáva vhodné obdobie na výsadbu a dosadbu ovocných stromčekov a krov. Vysadený ovocný strom je vždy dlhodobou investíciou.

Článok sme prebrali
z marcového vydania časopisu
Doma v záhrade

Predovšetkým je dôležitý správny výber odrody. Dnešné odrody zväčša spájajú superlatívy ako výška úrod a veľkosť a atraktivita plodov. Nie každá odroda je však vhodná do každej oblasti, veľké rozdiely sú medzi odrodami tiež v chuti plodov. Rozdiely sú však najmä v odolnosti proti chorobám. Práve táto odolnosť by mala byť jedným zo základných kritérií pri výbere správnej odrody.

Tvar a podpník
Dôležitý je tiež výber vhodného pestovateľského tvaru a s ním súvisiaceho podpníka. Pre menšie záhrady sú vhodnejšie slabo rastúce podpníky a intenzívne nízke pestovateľské tvary. Tie však prinášajú so sebou zväčša aj potrebu budovania oporných konštrukcií a doplnkovej závlahy. Takáto investícia síce stojí nejaký ten peniaz, je to však jednorazová investícia a rozhodne sa oplatí. Pokiaľ máte vo svojej záhrade dostatok  priestoru a rozhodnete sa, naopak, pre menej intenzívne tvary, prispôsobte tomuto rozhodnutiu aj výber podpníka.

Chyba sa často robí aj pri predimenzovaní záhrady určitým ovocným druhom. Záhradkár po vstupe stromov do plnej plodnosti následne nevie, čo robiť s toľkou dopestovanou úrodou a vznikajú tak zbytočné škody. Každý ovocný druh preto vysádzajte iba v takom množstve, v akom viete jeho úrodu spotrebovať. V tomto smere vám veľmi pomôže napríklad i sortiment samoopelivých odrôd, ktoré nám umožňujú pestovať v záhrade iba jeden strom z konkrétneho ovocného druhu.

Do čoho investovať
Ušetriť sa rozhodne dá a to porovnávaním cien v záhradných centrách vo svojom okolí. To sa oplatí, najmä pokiaľ plánujete väčšiu výsadbu alebo zakladáte ovocnú záhradu od základu. Tu však treba dať pozor na to, či nižšia cena nie je za cenu nižšej kvality. Šetriť sa však rozhodne neoplatí na kvalitných odrodách či podpníkoch. Nové licenč né odrody sú zväčša veľmi kvalitné a poskytujú v porovnaní so štandardným sortimentom mnohé výhody. Aj ich cena je preto logicky vyššia. Tých pár eur navyše vám však o pár rokov rozhodne vykompenzujú svojimi exkluzívnymi plodmi. Rovnako je to napríklad s čerešňami na slabo rastúcich podpníkoch. Ich cena je v porovnaní s klasickými výpestkami čerešní približne dvojnásobná. Čerešne na slabo rastúcich podpníkoch však vstupujú do plodnosti prakticky okamžite a vďaka ich nízkym korunám ich možno pestovať aj v tých najmenších záhradách. Podobne je to tiež so stĺpovitými odrodami, ktorých vyššia cena je ocenením ich výnimočných vlastností, ktorými sú najmä estetické hľadisko a vhodnosť aj do najmenšej záhrady.

Problematike ovocných stromkov a kríkov drobného ovocia sa venuje
publikácia od profesora Ivana Hričovského Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana

Povýsadbový rez na prvom mieste
Napriek tomu, že to v našom časopise opakujeme prakticky každoročne, je najčastejšou chybou pri výsadbe nedostatočný povýsadbový rez, prípadne jeho úplná absencia. Táto chyba vedie k slabému štartu rastu stromu, čo je v prípade mladých stromov absolútne nežiaduci efekt. Mladé stromčeky v prvých rokoch po výsadbe majú intenzívne rásť, vďaka čomu majú byť dobre tvarovateľné, čím sa položí dostatočný základ budúcej koruny. Slabý rez nezriedka vedie dokonca k úhynu vysadených stromčekov z dôvodu nadmerného odparovania vlahy.

Cestovať či necestovať
Častou otázkou tiež je, či je výhodnejšie kúpiť výpestky u miestneho predajcu, alebo na internete, prípadne či sa oplatí cestovať priamo k výrobcovi. Na to neexistuje univerzálna odpoveď, lebo všetko je to závislé od konkrétnych individuálnych potrieb pestovateľa. Pokiaľ potrebujete napríklad iba jednu či dve ríbezle na dosadbu, tak je zbytočné štartovať auto alebo platiť poštovné, keď viete, že do vašej obce chodia každoročne predajcovia, u ktorých si tieto výpestky kedykoľvek viete kúpiť. Síce často o pár centov drahšie, ale pohodlne a bez zbytočného behania. Odlišná situácia je, pokiaľ plánujete dosadiť nielen 1-2 kusy ríbezlí, ale 1-2 kusy konkrétnej odrody ríbezlí. Nie všade majú rovnaký sortiment a zvlášť v prípade noviniek je bežná situácia, že niektorú odrodu nájdete iba u jedného či dvoch predajcov. V takomto prípade peniaze nehrajú rolu a každý zanietený záhradkár si rád dané výpestky preplatí poštovným, hoci by šlo iba o jeden kríček.

Zabudnite na katalógy
Pri kúpe sa treba tiež vopred zbaviť zaužívaných predstáv. To, že má niekto najkrajší a najfarebnejší katalóg, ešte neznamená, že má aj najlepšiu ponuku. Naopak, v ponuke často nájdete úplne bežný sortiment, ale zato úplne nebežne predražený. A to, že je niekto prvovýrobcom, ešte neznamená, že má aj najlepšiu ponuku. Ceny sú u prvovýrobcov zväčša výhodné, sortiment však nie vždy spĺňa predstavy náročného klienta. Preto pokiaľ neviete pri zakladaní výsadby, kam z konopí, radšej sa poraďte. Pokojne aj s nami, sme tu pre vás.

_________________________
EDÍCIA PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne záhradkárske otázky týkajúce sa ovocnej, zeleninovej i okrasnej záhrady, ale aj vinohrtadu, biologickej ochrany, či trávnika alebo výživy záhradných plodín, môžete ich nájsť v knihách z edície Praktické rady záhradkárom. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej záhradkárskej rodine.

_________________________
ZÁHRADKA V KVETINÁČI. Predstavujeme vám veľmi zaujímavú pomôcku pre pestovateľov na balkónoch alebo na terasách – Mini Bio Záhradku – samozavlažovací kvetník s oporami špeciálne určený na pestovanie zeleniny ako sú rajčiny, papriky, uhorky, balkažán, liečivé bylinky a podobné zeleniny. O podrobnosti sme požiadali pána Jaroslava Krajčoviča, aby nám podrobne predstavil tento praktický kvetináč. Viac nájdete TU.

_________________________
NOVÉ ČÍSLO UŽ NA STÁNKOCH. Mnoho zaujímavých a poučných článkov si môžete prečítať v najnovšom čísle časopisu DOMA V ZÁHRADE, ktorý nájdete na všetkých novinových stánkoch iba za 0,60 €. Časopis Doma v záhrade si môžete objednať aj telefonicky na čísle 02/323 777 77 alebo emailom na predplatne@petitpress.sk, alebo poštou na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava. Predplatné je iba 6,60 € na celý rok.

Facebook