Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Zakladáme predzáhradku

15 mar Odoslal v Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Zakladáme predzáhradku
Zakladáme predzáhradku
 

Záhradka pred domom je akousi vizitkou ľudí, ktorí si spokojne nažívajú za plotom a múrmi domu. Možno si to ani neuvedomujete, ale každá návšteva či okoloidúci na nej spočinú zrakom. A ak ste povestní sezónnou výzdobou, okolitý svet bude aj tento rok očakávať od vašej predzáhradky niečo extra.

Článok sme prebrali z marcového vydania
časopisu 
Doma v záhrade
Autorka článku: Marcela Gigelová

Začíname od piky
Ak ste sa práve presťahovali do vidieckeho domčeka alebo ste konečne po zime dokončili všetky práce vo svojej novostavbe, začínate s čistým štítom. Najskôr zistite, kadiaľ presne vedú inžinierske siete a urobte si sondu kvality zeme. Je možné, že túžbu po hlbokokoreniacich stromoch či jazierku vám zmarí neúrodný íl, stará jama na hasenie vápna alebo zakopaný stavebný odpad, ktorý sa zdal pri stavbe domu ako vhodný spevňovací materiál. Ďalej vysledujte, aký je pomer slnka a tieňa počas dňa v miestach, kde chcete začať s výsadbou, aby ste podľa toho volili vhodné rastliny. Prejdite sa na inšpiráciu po okolitých uličkách, aby ste zistili, aký typ predzáhradky sa vám vlastne páči. Urobte si hrubý náčrt výsadbového plánu, hoci i na papier, ktorý sa môže za pochodu meniť. Ak máte slabú predstavivosť, jednoducho si predzáhradku odfoťte z pohľadu okna aj od ulice a na vytlačenom obrázku môžete dokresľovať a gumovať rodinné návrhy do sýtosti.

Urobte si náčrt  výsadbového plánu.
Alebo si predzáhradku odfoťte z pohľadu okna aj od ulice
a na vytlačenom obrázku môžete dolaďovať rodinné návrhy.

Čoho sa držať
V prvom rade majte jasný štýl. Vzhľad predzáhradky by mal byť dopasovaný k celkovému vzhľadu domu a bezprostrednému okoliu. Mestská záhradka v radovej výstavbe domov bez oplotenia ukáže úplne inak ako výsadba za múrikom schovaného romantického vidieckeho domčeka. Ak túžite po drevinách, vyberajte menšie druhy, ktoré dobre znášajú tvarovanie a nemajú veľké ročné prírastky. Za základ voľte druhy, ktoré sú dlhodobo dekoratívne. Niekedy je lepšie riadiť sa listami rastliny, ktoré po krátkom odkvitnutí kvetov ostávajú ešte dlho pekné.

Rozhodnite sa medzi oblinami a hranatou uniformitou. Nejde len o strih kríkov, ale platí to aj pre výsadbu trvaliek, letničiek či ukladanie dekoratívnych kameňov, palisád, treláží i zvolený materiál a tvar chodníčka.

Zvoľte si dominantný prvok. Je jedno, či podľahnete kúzlu cibuľovín, letničiek alebo trvaliek. Všetky skôr či neskôr odkvitnú, preto je vhodné v hluchých mesiacoch zamerať pozornosť na štíhly ihličnan, elegantnú vŕbu, javor alebo magnóliu. Ak sa neviete rozhodnúť pre miesto, prvý rok môžete nový stromček ponechať v črepníku. Ak sa samo ukáže, kde sa solitér pýta, zohľadnite aj prípadné kosenie trávnika okolo neho a pod ním.

Nový nápad do starej výsadby
Ak už máte základ svojej vysnívanej predzáhradky daný a každoročne sa hráte už len s výberom letničiek, skúste to tento rok dotiahnuť k dokonalosti. Po prvých „obnovovacích“ a čistiacich prácach si sadnite k šálke dobrého čaju a nakreslite si tohtoročný plán výsadby.

Môžete zvoliť takúto pravidelnú krásu, kde budete stratégiu meniť každý rok.
Jeden rok bude výsadba v tvare kruhu, druhý rok v tvare kosoštvorca
a tretí hoci i v tvare osmičky či slimáka.
Meniť môžete i farebnú škálu.

Stavte na geometriu. Dobre si všimnite s akou presnosťou sú vyladené kráľovské záhrady alebo výsadby v mestských parkoch, či trebárs na kruhových objazdoch. Aj vy si môžete zvoliť takúto pravidelnú krásu, kde budete stratégiu meniť každý rok. Jeden rok bude výsadba v tvare kruhu, druhý rok v tvare kosoštvorca a tretí hoci i v tvare osmičky či slimáka. Meniť môžete i farebnú škálu. Ak letničkovú časť predzáhradky prikryjete netkanou textíliou, do vami zvolených otvorov nasadíte predpestované letničky a prázdne miesta okolo nich dozdobíte farebným štrkom, lávovými kamienkami alebo pemzou, záhradka sa zmení na nepoznanie. Hlavne ak patríte medzi ľudí, čo sa každoročne prihlásia do obecnej súťaže o najkrajšiu predzáhradku. Niekedy stačí už aj tak vyšperkovanú záhradu dotvoriť sochou, samorastom, fontánou alebo mohutným obeliskom pre hrachor či klematis. Solárne lampičky dotvárajú večernú romantickú atmosféru.

Nezúfajte, ak ste v jeseni premeškali príležitosť pre pestré jarné cibuľoviny. S príchodom Veľkej noci si zakúpte črepníkové dekorácie, ktoré tvoria prevažne narcisy, hyacinty, modrice i tulipány. Namiesto do interiéru ich naukladajte do starého košíka alebo korýtka a urobte z nich predzáhradkovú dekoráciu. Po odkvitnutí ich necháte odpočinúť a v jeseni už cibuľky vysadíte priamo na vysnené miesto v záhradke. Ak už si myslíte, že máte naozaj všetko vymyslené tak, ako má byť, pozrite sa kritickým okom na múriky a plôtiky. Bola by škoda, aby kazili celkový dojem a práve teraz je ten správny čas na ich obnovu a náter.

_________________________
EDÍCIA PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne záhradkárske otázky týkajúce sa ovocnej, zeleninovej i okrasnej záhrady, ale aj vinohrtadu, biologickej ochrany, či trávnika alebo výživy záhradných plodín, môžete ich nájsť v knihách z edície Praktické rady záhradkárom. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej záhradkárskej rodine.

_________________________
ZÁHRADKA V KVETINÁČI. Predstavujeme vám veľmi zaujímavú pomôcku pre pestovateľov na balkónoch alebo na terasách – Mini Bio Záhradku – samozavlažovací kvetník s oporami špeciálne určený na pestovanie zeleniny ako sú rajčiny, papriky, uhorky, balkažán, liečivé bylinky a podobné zeleniny. O podrobnosti sme požiadali pána Jaroslava Krajčoviča, aby nám podrobne predstavil tento praktický kvetináč. Viac nájdete TU.

_________________________
NOVÉ ČÍSLO UŽ NA STÁNKOCH. Mnoho zaujímavých a poučných článkov si môžete prečítať v najnovšom čísle časopisu DOMA V ZÁHRADE, ktorý nájdete na všetkých novinových stánkoch iba za 0,60 €. Časopis Doma v záhrade si môžete objednať aj telefonicky na čísle 02/323 777 77 alebo emailom na predplatne@petitpress.sk, alebo poštou na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava. Predplatné je iba 6,60 € na celý rok.

Facebook