Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Prevrúbľovanie a prihnojovanie

17 mar Odoslal v Horák Boris, Hričovský Ivan, O knihe, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Prevrúbľovanie a prihnojovanie
Prevrúbľovanie a prihnojovanie
 

V marci môžeme už robiť prevrúbľovanie – najmä jabloní, hrušiek, ale aj čerešní a višní. Robíme to prevažne spôsobmi, ktoré nevyžadujú prúdenie miazgy. Slivkoviny a marhule prevrúbľovať neodporúčam vzhľadom na nebezpečenstvo rozširovania šarky sliviek.

Príspevok je z publikácie
Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana

Vhodné obdobie na prihnojovanie najmä dusíkatými hnojivami
Na záhonoch jahôd – najmä dvoj- až trojročných – odstránime staré a suché listy, prihnojujeme. Plytkým okopávaním aplikujeme do pôdy bakteriálny prípravok Novaferm Multi. Baktérie uvoľňujú v pôde fixované, pre rastliny nedosiahnuteľné, minerálne hnojivá ako fosfor, draslík horčík, magnézium a iné mikroprvky. Novaferm Multi zároveň viaže vzdušný dusík bez toho, aby oberal kultúrne rastliny o dôležitý dusík. Najdôležitejšie však je, že neprehnojuje prostredie. Ak jahody prehnojnojíme nadmerným množstvom dusíka, môže to prilákať škodcov aj hubové ochorenia. Pre dezinfekciu pôdy sa oplatí zapracovať do pôdy aj biologický prípravok Trifender. Obsahuje účinnú látku Trichoderma asperellum, ktorá je schopná konkurovať patogénnym hubám v koreňovom systéme a chrániť ho ako hyperparazit (cudzopasník na inom druhu parazita). Môžeme očakávať, že po takomto hnojení porastú jahody rýchlejšie, budú vitálnejšie, úroda bude vyrovnanejšia a chutnejšia.

Broskyne chemicky ošetríme v období nalievania pukov proti kučeravosti listov napríklad prípravkom Kuprikol v 0,6-percentnej koncentrácii. Vhodné sú aj ďalšie prípravky ako napríklad Champion 50 NP a iné. V prípade daždivého počasia urobíme ešte jeden postrek, 7 až 10 dní po vypučaní broskýň, najneskôr však pred kvitnutím.

Stromy marhúľ, ale aj višní, čerešní i sliviek na začiatku a na konci kvitnutia, najmä v chladnom a daždivom počasí, proti moníliovému odumieraniu kvetov a výhonkov ošetríme prípravkami Abilis Ultra, Horizon 250 EW, Lynx (0,1 %), Ornament 250 EW (0,1 %) a Signum (0,075 %).

Skôr pučiace egreše, ríbezle, ale aj broskyne a iné ošetríme krátko po vypučaní proti prezimujúcim škodcom prípravkami Oleo – Ekalux alebo Oleoekol v 1-percentnej koncentrácii. Jablone a hrušky ošetrujeme v štádiu tzv. myšacieho uška, najneskôr v štádiu ružových kvetných pukov.

_________________________
EDÍCIA PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne záhradkárske otázky týkajúce sa ovocnej, zeleninovej i okrasnej záhrady, ale aj vinohrtadu, biologickej ochrany, či trávnika alebo výživy záhradných plodín, môžete ich nájsť v knihách z edície Praktické rady záhradkárom. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej záhradkárskej rodine.

_________________________
ZÁHRADKA V KVETINÁČI. Predstavujeme vám veľmi zaujímavú pomôcku pre pestovateľov na balkónoch alebo na terasách – Mini Bio Záhradku – samozavlažovací kvetník s oporami špeciálne určený na pestovanie zeleniny ako sú rajčiny, papriky, uhorky, balkažán, liečivé bylinky a podobné zeleniny. O podrobnosti sme požiadali pána Jaroslava Krajčoviča, aby nám podrobne predstavil tento praktický kvetináč. Viac nájdete TU.

Facebook