Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Kedy rezať ovocné stromy a kry

03 feb Odoslal v Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Kedy rezať ovocné stromy a kry
Kedy rezať ovocné stromy a kry
 

Je lepšie rezať ovocné stromy na jeseň či na jar? Stačí rezať raz do roka alebo je potrebný viacnásobný rez? A treba vôbec rezať?

Článok sme prebrali z februárového vydania
časopisu Doma v záhrade
Autor článku: Marián Komžík 

Na otázku, kedy rezať ovocné stromy a kry, neexistuje univerzálna odpoveď. Každý druh či odroda má svoje nároky, rozdiely sú tiež pri v pestovateľských oblastiach či pri odlišných pestovateľských tvaroch a podpníkoch. Rovnako i každý pestovateľ si nachádza svoj vlastný termín, ktorý si modifi kuje s ohľadom na svoje individuálne podmienky. Existujú však určité zásady, ktoré platia všeobecne a je dobré sa ich držať.

Jablone a hrušky
V prípade jabloní a hrušiek je nosným termínom rezu predjarie. Je to termín, keď sa v záhrade končí zima a čoskoro možno očakávať pučanie. Doplnkovým termínom rezu jadrovín je letný rez, resp. rez v priebehu vegetácie. Tým priebežne odstraňujeme všetky nežiaduce výhony, ktoré by v korune zbytočne odčerpávali vodu a živiny na úkor perspektívnych výhonov. Skorým letným rezom zas napríklad skracujeme zaštipovaním mladé výhony odrôd rodiacich na dlhom dreve, čím ich prinútime rozkonáriť sa. Vďaka tomu udržujeme kompaktnejšiu korunu a môžeme primať tieto odrody nasadzovať vyššiu úrodu.

Kedy rezať kôstkoviny
V prípade kôstkovín nastal v ostatných rokoch v termíne nosného rezu zásadný posun. Predjarný termín, ktorý bol pri nich dlhé roky považovaný za nosný, sa dnes používa iba doplnkovo a hlavným termínom rezu je letný rez. Ten vykonávame tesne po zbere plodov. Odstránime vyrodené výhony, čím odľahčíme a presvetlíme korunu a tým napomôžeme lepšiemu vyzretiu ponechaných výhonov pred zimou. Jarný doplnkový rez vykonávame tesne pred nalievaním pukov, keď už nehrozí riziko namrznutia vplyvom neskorých jarných mrazov.

Doplnkové letné rezy
Kôstkoviny sú intenzívne rastúce, čo vedie k potrebe doplnkových rezov. V prípade marhúľ je to klasický júnový Šittov rez, ktorým skracujeme jednoročné letorasty o ½ až 2/3. V prípade broskýň, ktoré vytvárajú v priebehu roka bezproblémovo aj sekundárne a dokonca aj terciálne výhony, vykonávame letné rezy dva- až trikrát počas vegetácie.

Drobné ovocie
Na stromoch a kroch drobného ovocia vykonávame rez zvyčajne v jarnom období. Sú pomerne skoro pučiace (najmä maliny a egreše), preto treba robiť pri nich rez hneď na začiatku jarného termínu. V opačnom prípade hrozí poškodenie mladých prebúdzajúcich sa výhonov pri reze. Doplnkovo môžeme pri nich vykonávať rez aj v priebehu roka a to najmä odstraňovaním poškodených, napadnutých či vyrodených výhonov. Rez remontantných odrôd malín môžeme vykonávať ešte v jesennom období a to kompletným zrezaním porastu od jeho bázy.

Orechoviny
V jarnom období režeme tiež liesky a mladé stromy gaštana. V prípade orecha sa najmä v staršej literatúre stretáme s februárovým i augustovým termínom. Optimálne je však orechy rezať v období, keď dosahuje dĺžka mladých letorastov v korune približne 7 až 10 cm, teda na prelome apríla a mája. Na rez v tomto období reagujú orechy veľmi dobrým zaceľovaním rán. To je jeden z hlavných aspektov, ktoré pri reze nemôžeme opomínať. V neposlednom rade treba zdôrazniť, že používame iba kvalitné náradie a obnovujeme na ňom ostrie, bez toho je docielenie presného rezu prakticky nemožné.

_________________________
EDÍCIA PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne záhradkárske otázky týkajúce sa ovocnej, zeleninovej i okrasnej záhrady, ale aj vinohrtadu, biologickej ochrany, či trávnika alebo výživy záhradných plodín, môžete ich nájsť v knihách z edície Praktické rady záhradkárom. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej záhradkárskej rodine.

_________________________
ZÁHRADKA V KVETINÁČI. Predstavujeme vám veľmi zaujímavú pomôcku pre pestovateľov na balkónoch alebo na terasách – Mini Bio Záhradku – samozavlažovací kvetník s oporami špeciálne určený na pestovanie zeleniny ako sú rajčiny, papriky, uhorky, balkažán, liečivé bylinky a podobné zeleniny. O podrobnosti sme požiadali pána Jaroslava Krajčoviča, aby nám podrobne predstavil tento praktický kvetináč. Viac nájdete TU.

_________________________
NOVÉ ČÍSLO UŽ NA STÁNKOCH. Mnoho zaujímavých a poučných článkov si môžete prečítať v najnovšom čísle časopisu DOMA V ZÁHRADE, ktorý nájdete na všetkých novinových stánkoch iba za 0,60 €. Časopis Doma v záhrade si môžete objednať aj telefonicky na čísle 02/323 777 77 alebo emailom na predplatne@petitpress.sk, alebo poštou na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava. Predplatné je iba 6,60 € na celý rok.

Facebook