Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Čo urobiť pre ujatie stromčeka?

17 jan Odoslal v Komžík Marián, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Čo urobiť pre ujatie stromčeka?
Čo urobiť pre ujatie stromčeka?
 

V prvom rade treba nechať stromčeky napiť sa. Od ovocnej škôlky cez záhradné centrum až k vám prekonali dlhú a strastiplnú cestu. Pred výsadbou im preto doprajte dostatočný čas na načerpanie vody. Ako prvé im upravte koreňový systém. Odstráňte poškodené a zlomené korene a tie zvyšné jemne skráťte, aby ste obnovili rezné rany. Tými budú následne stromčeky čerpať vodu. Po tejto úprave umiestnime stromčeky do nádoby s vodou, v ktorej ich necháme približne 12 – 24 hodín.

Článok sme prebrali z februárového vydania
časopisu Doma v záhrade
Autor článku: Marián Komžík 

Hlavne žiadny stres
Pri výsadbe sa snažte postupovať tak, aby ste stromčekom nepripravili do najbližších týždňov žiaden stres. Hnojivá pre zásobné hnojenie zvoľte preto zásadne organické, napríklad na báze rohoviny alebo kompostu. Určite sa vyhnite umelým hnojivám, ale tiež maštaľnému hnoju, ktoré dokážu spôsobiť silné popálenie koreňov. Aby nedošlo k vyvaleniu stromčeka vplyvom vetra alebo narúšaniu vyvíjajúcich sa mladých korienkov, opatrite každý vysadený stromček pevným kolíkom.

Povýsadbový rez
Dôležitým krokom je aj povýsadbový rez. Ten je pre správne ujatie vari najvýznamnejším faktorom. Upravujeme ním pomer medzi nadzemnou a podzemnou časťou stromčeka v prospech tej podzemnej. Nadzemná časť vyparuje totiž svojím povrchom intenzívne vodu, ktorú nedostatočná koreňová sústava nestíha z pôdy dočerpávať. Vďaka tomu vysadený stromček často vysychá. Aby sme tomu zabránili, treba rezom silno zredukovať po výsadbe nadzemnú časť.

Niektoré pučia neskôr
Pokiaľ sme dodržali všetky tieto kroky a stromčeky sa stále nepreberajú, netreba hneď zúfať. Možností je niekoľko. Tou prvou je skutočnosť, že niektoré ovocné druhy prirodzene pučia neskôr ako iné. Typickým príkladom je ebenovník, známy pod ľudovým názvom hurmikaki. Ďalšími dôvodmi sú napríklad suchý priebeh počasia, slabá zálievka, nedostatočný povýsadbový rez či kombinácie viacerých, a často i všetkých z nich. V takomto prípade odporúčame zabezpečiť pre stromček prvú pomoc, ktorou je v podstate zopakovanie celého procesu. Stromček opatrne vyberieme z pôdy, opäť mu skrátime korene a namočíme ho na 24 hodín do nádoby s vodou. Následne ho znovu vysadíme a veľmi hlboko zrežeme. Rez však musí byť doslova radikálny. Často sa stáva, že vplyvom nedostatočného povýsadbového rezu je už v tomto období časť koruny suchá a nedá sa zachrániť. Ani vtedy však ešte nemusí byť neskoro. Po vykonaní tohto opätovného procesu treba takéto stromčeky zrezať drasticky hlboko, často až tesne nad miesto štepenia. Takto upravený stromček zvyčajne rýchlo vyženie a vy si z vyrastajúcej nadzemnej časti môžete postupne formovať korunku podľa svojich predstáv priamo na mieste.

ZELENÝ JEŽKO www.zelenyjezko.sk knižný eshop

_________________________
EDÍCIA PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne záhradkárske otázky týkajúce sa ovocnej, zeleninovej i okrasnej záhrady, ale aj vinohrtadu, biologickej ochrany, či trávnika alebo výživy záhradných plodín, môžete ich nájsť v knihách z edície Praktické rady záhradkárom. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej záhradkárskej rodine.

_________________________

ZÁHRADKA V KVETINÁČI.
 Predstavujeme vám veľmi zaujímavú pomôcku pre pestovateľov na balkónoch alebo na terasách – Mini Bio Záhradku – samozavlažovací kvetník s oporami špeciálne určený na pestovanie zeleniny ako sú rajčiny, papriky, uhorky, balkažán, liečivé bylinky a podobné zeleniny. O podrobnosti sme požiadali pána Jaroslava Krajčoviča, aby nám podrobne predstavil tento praktický kvetináč. Viac nájdete TU.

_________________________
Doma v záhrade, Petit Press, apríl 2016NOVÉ ČÍSLO UŽ NA STÁNKOCH. Mnoho zaujímavých a poučných článkov si môžete prečítať v najnovšom čísle časopisu DOMA V ZÁHRADE, ktorý nájdete na všetkých novinových stánkoch iba za 0,60 €. Časopis Doma v záhrade si môžete objednať aj telefonicky na čísle 02/323 777 77 alebo emailom na predplatne@petitpress.sk, alebo poštou na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava. Predplatné je iba 6,60 € na celý rok.

Facebook