Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Maliny s oporou

25 apr Odoslal v Horák Boris, Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Maliny s oporou
Maliny s oporou
 

Niektoré odrody malín ako sú napríklad Ljulin, Polka alebo Heritage rastú rýchlo do výšky a preto potrebujú oporu. Ako sa odporúča pestovať toto chutné a obľúbené ovocie všetkých generácií?

Príspevok je z pripravovanej knihy
Ivan Hričovský, Boris Horák
Osvedčené rady do záhrady II.

maliny zber plody Uviazanie výhonov na plot
V malých záhradách maliny vysádzame pri ohrade a tu sa šľahúne pripevňujú voľným vyviazaním na oká plota. Výhonky potom nelietajú vo vetre a listy, kvety i plody neudierajú do oplotenia a neničia sa.

Latkový skelet
Ďalším praktickým spôsobom najmä v menších záhradách je pestovanie malín na pravouhlom záhone. Ideálne rozmery sú 120 x 120 centimetrov, aby sme sa z každej strany dostali aj k plodom, ktoré budú dozrievať vo vnútri. Pred výsadbou malín vytvoríme z ľahkých drevených latiek skelet, ktorý bude výbornou oporou pre rastúce maliny. A v takomto prípade nie je výhony ani potrebné vyväzovať.

ZELENÝ JEŽKO www.zelenyjezko.sk knižný eshop bannerDrevená mriežka
V každom rohu takto určeného záhonu zatlčieme drevený kolík asi päť centimetrov silný do hĺbky 40 centimetrov. Nad povrchom zeme by kolík mal mať aspoň 160 centimetrov. Kolíky prepojíme v dolnej i hornej časti slabšími latkami, čo konštrukciu spevní. Ideálne je, aby sme latky s kolíkmi zošróbovali. Ďalšie tyčky potom pripojíme ku konštrukcii vo vzdialenosti asi 25 až 30 centimetrov od seba. Tam, kde sa latky krížia zviažeme ich spolu špagátom. Malinové výhony potom budú rásť skrz-naskrz tejto drevenej mriežky a nebudú lietať na všetky strany.

Sieťka na ochranu úrody
V čase dozrievania plodov odporúčam celú mriežku prekryť drobnou sieťkou, ktorá zabráni mlsným vtáčikom priživovať sa na úrode.

maliny zber plody Najobľúbenejšie drobné ovocie
Maliny radíme medzi najobľúbenejšie drobné ovocie. Toto konštatovanie vyplýva z možnosti mnohostranného použitia plodov malín a vynikajúcej kvality a atraktívnosti výrobkov z malín (kompótov, džemov, štiav, sirupov, ovocných drení a i.). Veľmi cenná je aj nutričná hodnota malín, pričom najväčší význam predstavuje obsah vitamínu C, vitamínov B, provitamínu A, vitamínu E a PP, minerálnych látok a tiež vlákniny. Viac si môžete prečítať o tomto chutnom ovocí aj TU: .

Facebook