Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Biozáhrada v apríli

06 apr Odoslal v Litvák Ján, Pre ženy, Radíme si navzájom, Záhrada, Zdravie | Komentáre vypnuté na Biozáhrada v apríli
Biozáhrada v apríli
 

Znova nadišli dni veľmi intenzívnych prác v úžitkovej a ovocnej záhrade. Začiatkom apríla nastáva na záhumienkoch čulý ruch. Stačí pár krokov po známych miestach, aby človek videl, že príroda dávno nespí.

Článok sme prebrali z aprílového vydania
časopisu Doma v záhrade
Autor článku: Ján Litvák 

záhrada garden woman bioZ pukov josty, egrešov a čiernych ríbezlí vyrazili sýtozelené ružice listov. Prebrali sa aj skoršie odrody červených ríbezlí. Niektoré mandľovníky už v polovici marca vykvitli a nakŕmili prvé včelie letky. Tento impulz nám prezrádza, že aj v stratifi kovaných semenách sa pohol život a na ich vysiatie už nie je času nazvyš. Brzdiace látky sa rozpadli a vzápätí sa roztvoria aj tuhé kôstkové puzdrá. Ako prvé vyklíčia semená čerešní, marhúľ, vzápätí aj broskýň, slív a sliviek. Ak už majú klíčky, so všetkou opatrnosťou ich prekladáme zo stratifi kačných jám na pripravené hriadky. Po výsadbe ich poprikrývame konármi, pretože inak by kyprá pôda prilákala mačky z celého okolia. Čoskoro tu vznikne utešená ovocná škôlka.

Hedgehog ježRozkvitajú ďalšie ovocné stromy – broskyne, marhule, slivky, čerešne, višne. Ich podmanivá vôňa priťahuje pozornosť človeka rovnako, ako vábi užitočný hmyz. Priaznivé podmienky z úkrytov lákajú pestrý drobný život. Robíme prvú okopávku cesnaku z neskorej koncoročnej výsadby a okopávame jahody. Zbierame rukolu, ktorá v zelenom stave prevegetovala miernu zimu. Pozorujeme, že kde-tu vyklíčil nechtík, povzchádzal hrášok i bôb. Tešíme sa z prvej jarnej cibuľky či reďkovky z chránených výsevov. Zbierame stopky prirýchlenej rebarbory. Vykopávame cennú púpavu, zbierame žihľavu a medvedí cesnak. Zakladáme pareniská a za krajšieho bezveterného počasia už vynášame von priesady z parapetov a otužujeme ich na priedomí či v slnečných pasciach, aby spevneli.

Čo skôr
Z listovej a koreňovej zeleniny vysievame a vysádzame do pripravenej pôdy všetko, čo sme koncom marca z nejakého dôvodu nestihli. Priesady šalátov a hlúbovín, mrkvu, petržlen, ako aj červenú repu, byliny. Paštrnák bude vzchádzať o čosi dlhšie, ako značkovaciu rastlinu môžeme zaradiť kôpor alebo reďkovku. Kôpor urýchľuje klíčenie mrkvovitých.

dill kôporNeskôr v apríli sadíme už aj teplomilné zemiaky, kukuricu, fazule. Je to dovedna vlastne iba jeden mesiac, keď zakladáme podstatnú časť úrody teplomilných plodových rastlín na hriadkach. V závislosti od počasia od konca apríla do druhej polovice mája vysádzame na vonkajšie stanovisko všetky priesady, čím si zabezpečíme bohatú úrodu. Predovšetkým sú to priesady rajčín, paprík, uhoriek a baklažánov, ako aj všetky tekvicovité vrátane cukín a patizónov. Spočiatku ich chránime pred vetristým počasím. Ak prognózy neveštia skorý príchod jari, vyčkávame radšej až na prvé výraznejšie oteplenie roka. Toto, samozrejme, platí iba pre najjužnejšie oblasti našej krajiny. Väčšina záhradkárov vysadí von priesady plodových rastlín až po zmrznutých v druhej dekáde mája.

Prostredie predovšetkým
Záhradník rovnako veľa ako pre tohtoročnú úrodu môže urobiť pre prostredie samotné. V území, ktoré je citlivo vedené, pri udržiavaní celkovej harmónie nie je prvoradý výnos, ale prirodzené spolužitie, pokojná súhra rastlín, živočíchov a, samozrejme, človeka. Rastliny aj drobná fauna svoje povinnosti poznajú dokonale. Ak pozná svoje miesto a čas, keď sú jeho zásahy potrebné, aj človek, bude to určite dobrá sezóna, plná zdravých chutných plodov, štebotajúceho vtáctva a krásnych predlžujúcich sa dní.

_________________________
Ivan Hričovský, Boris Horák: Osvedčené rady do záhrady, Plat4M Books, 2015EDÍCIA PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne záhradkárske otázky týkajúce sa ovocnej, zeleninovej i okrasnej záhrady, ale aj vinohrtadu, biologickej ochrany, či trávnika alebo výživy záhradných plodín, môžete ich nájsť v knihách z edície Praktické rady záhradkárom. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej záhradkárskej rodine. V publikácii Osvedčené rady do záhrady je viacero dobrých rád, ktoré sa venujú priamo výsadbe a pestovaniu jahôd. Nachýbajú rady ako urýchliť dozrievanie jahôd, ako pestovať previslé jahody, vo voľnej prírody či v nádobách,. Nájdete tam aj ďalšie zaujímavé odpovede na otázky čitateľov – o mesačných jahodách, či sa môžu jahody sadiť na jar, prečo sme mali slabšiu úrodu jahôd, ako chrániť jahody pred náletmi vtákov a podobne.

Doma v záhrade, Petit Press, apríl 2016_________________________
NOVÉ ČÍSLO UŽ NA STÁNKOCH.
Mnoho zaujímavých a poučných článkov si môžete prečítať v najnovšom čísle časopisu DOMA V ZÁHRADE, ktorý nájdete na všetkých novinových stánkoch iba za 0,60 €. Časopis Doma v záhrade si môžete objednať aj telefonicky na čísle 02/323 777 77 alebo emailom na predplatne@petitpress.sk, alebo poštou na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava. Predplatné je iba 6,60 € na celý rok.

Facebook