Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Chudnutie – aký ste typ ?

15 máj Odoslal v Chudneme, diéta, Karabová Henrieta, Kozmetika, krása, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Chudnutie – aký ste typ ?
Chudnutie – aký ste typ ?
 

Trápia vás široké boky, väčší zadok alebo pneumatika na bruchu? Máme pre vás rady na chudnutie, ušité takpovediac na mieru vašim krivkám.

Článok sme prebrali z protálu Woman.sk 
Autor článku: Henrieta Karabová 

Pre ženy sú najbežnejšie typy postavy – hruška, jablko a presýpacie hodiny. Závisí na tom, v ktorej časti tela sa ukladá tuk. Pravda je aj taká, že so stavbou svojho tela neurobíme nič, možeme mu však pomôcť a trocha ho vytvarovať. Aby bol boj s kilami úspešný, treba myslieť aj na vek. Dvadsiatkam to pôjde jednoduchšie, ženy okolo štyridsiatky musia spomaľujúci metabolizmus stimulovať bielkovinami a po 50-tke treba upratať rozbláznené hormóny. V 60-tke treba zo svojho jedálnička naozaj ubrať. Jedzte aspoň o 300 kcal menej ako ste boli zvyknuté. Najhoršie a najťažšie pri chudnutí sú prvé dva týždne.

tvar hruška žena figure type womanTyp Hruška
Hruštičky sú dámy, ktoré majú úzke ramená, široké boky a stehná a väčší zadok. Tuk sa im viac ukladá v podkoží, preto často trpia na celulitídu, než ostatné typy postáv. Žena “Hruška” by si pri dodržiavaní diétneho režimu mala dať predovšetkým pozor na mliečne výrobky, ako sú smotany, jogurty, mlieko a syry. Je dôležité obmedziť potraviny s vysokým glykemickým indexom, vrátane pečiva, cestovín, ryže, zemiakov, banánov, medu a ďalších jednoduchých cukrov. A tiež červené mäso. Čo pomôže?  Začnite deň veľkou šálkou zeleného čaju. Podporuje spaľovanie a pomôže vám dodržiavať pitný režim počas celého dňa.

Posilňujte všetky časti tela. Vhodné je najmä plávanie, ktoré pomáha rovnomernému formovaniu tela. Pre naštartovanie metabolizmu je vhodné zasa intenzívne a kratšie cvičenie. Pomôže vám spaľovať tuky.

Tip: minúta beh, dve minúty chôdze – opakujte 20 minút

tvar hruška žena figure type womanTyp Jabĺčko
Ženy s guľatým bruškom a štíhlymi nohami majú väčšie zdravotné riziká než ostatné typy. Dôvodom je takzvaný viscerálny tuk, ktorý obaľuje vnútorné orgány. Odtiaľto sa ľahšie vstrebáva do krvi. Tým sa zvyšuje riziko cukrovky.

Jedzte pravidelne
Do jedálnička zaraďte vlákninu a potraviny s nízkym glykemickým indexom. Jedzte pravidelne, aby telo nehladovalo a zbytočne neukladalo ďalší tuk. Nájdite si čas a zostavte si jedálniček na najbližší týždeň. Podľa pripraveného zoznamu si následne nakúpte. Zabránite takto tomu, aby vás prekvapil hlad a nevpálili ste do prvého bufetu a zjedli najbližší hotdog, ktorý stretnete na ulici…:)

Majte v kabelke vždy pripravenú pohotovostnú škatuľku so zeleninou alebo nesladenou fit tyčinkou, prípadne s ovocím. Dobrou správou pre “jabĺčka” je, že najrýchlejšie reagujú na akýkoľvek pohyb. Ako prvý sa vždy stráca práve viscerálny tuk. Ideálnym cvičením je jóga alebo pilates, ktoré posilňujú práve strednú oblasť tela, ktorá je problémová.

tvar presýpacie hodiny žena figure type womanTyp Presýpacie hodiny
Tento typ postavy sa vzťahuje na košatejšie ženy, ktoré majú krivky ako napríklad Marilyn Monroe alebo Kate Winslet. Užší pás v pomere k ramenám a bokom. Tento typ žien priberá rovnomerne na celom tele. Metabolizmus žien tohoto typu je obvykle pomalejší, preto je dôležité zvýšiť príjem bielkovín. Aby sa mohli začať spaľovať tuky, je potrebné najskôr vybudovať svalovú hmotu. Nemusíte jesť iba mäso. Bielkoviny nájdete aj v rybách, vaječnom bielku, v tofu, červenej šošovici alebo aj v hrachu. Mali by ste jesť aj veľa zeleniny. Je pre vás vhodný pestrý jedálny lístok. Každý deň zjedzte mliečny výrobok, najlepšie sú kyslomliečne výrobky. Znížte množstvo pečiva a chleba, na maximálne dva kusy za deň. Dva razy do týždňa zjedzte rybu a raz strukoviny.  Do formy vás dostane aeróbny typ pohybu, ako napríklad rýchla chôdza, jazda na bicykli, či rotopede.

__________________________________________________

ĎALŠIE ČLÁNKY


liečivé byliny rastlinyKvalita bylín na liečivé spracúvanie
Životne dôležitým faktorom pri spracúvaní liečivých rastlín na akékoľvek spôsoby, je kvalita bylín, na ktorú má vplyv veľa faktorov. Je závislá od výberu stanoviska, buď priamo v prírode alebo výberu miesta na poli, či v bylinkovej záhradke. Ďalší vplyvný faktor je samotná kultivácia, teda pestovanie, ovplyvnené hnojením, výživou, intenzívnym zalievaním, alebo aplikáciou chemickej ochrany. Uvedomujme si, že bylinky sú lieky a takto s nimi aj zaobchádzame. Vždy je to kvalita …

Trojdňová intervalová diétaDieta_hlavne-foto
Poznáte trojdňovú intervalovú diétu od známej slovenskej autorky publikácií o zdravej výžive profesorky Kataríny Horákovej? Ide o špeciálny princíp, ktorý pozostáva z troch rôzne dlhých odtučňovacích fáz a prestávok. Tento kombinačný systém sa podľa súčasných odborníkov na výživu ľahšie dodržiava, efektívnejšie a zdravšie sa týmto spôsobom môže nielen dosiahnuť, ale aj udržať vytúžená postava. Diéta pozostáva z troch, piatich a desiatich dní, spotrebujeme vždy 1 200 kalórií denne. Špeciálne zostavenie diét …

cvičenie training žena šport

Silové cvičenia pri chudnutí
Kedy mám pri chudnutí zaradiť silové cvičenie? Na otázku odpovedá Katarína Skybová, autorka knihy Redukčná diéta – Ako chudnúť a nehladovať. Ak je chudnutie postavené na rozumnej redukčnej diéte s vhodným zastúpením živín a pravidelnom cvičení, prirodzeným výsledkom je redukcia tuku a zvýšenie podielu svalov na celkovej telesnej hmotnosti. Svaly sú pevnejšie a zlepší sa fyzická zdatnosť. Silové cvičenie v správnom objeme pomáha budovať svalové tkanivo a udržiavať jeho objem …

Facebook