Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Trvalky sú základným pilierom každej záhrady

26 apr Odoslal v Jakábová Anna, O knihe, Pre ženy, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Trvalky sú základným pilierom každej záhrady
Trvalky sú základným pilierom každej záhrady
 

Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev.

Článok sme prebrali z publikácie 
Záhrada pre krásu 
Autor článku: Anna Jakábová

trvalky záhrada kvety

Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek v rozličných regiónoch. Sú to napríklad vysokohorské rastliny, rastliny stredných polôh, skalné a štrbinové druhy, vodné rastlinstvo, rastliny piesočnatých stanovíšť alebo slaných pôd.

Trvalky sú tiež nedocenenou skupinou kvetín, ktorá sa až v poslednom čase stáva populárnejšou. Ich využitie je spojené so záhonovou výsadbou v záhradke, najčastejšie sú používané do skaliek a kvetinových múrikov. Mnohé sú pestované ako solitérne druhy (okrasné trávy). Využívame ich na sušenie, aj pestovanie vo väčších nádobách.

022-Rada-66
Nízke a poliehavé druhy
môžu v extrémnych, suchých, mokrých alebo tienistých miestach nahradiť trávnik. Na spestrenie krajiny pri diaľniciach či vidieckych usadlostiach je vhodné vysadiť druhy, ktoré možno previesť do splanenia (orlíček, lupina, kosatec, zbehovec a podobne).

Citlivým spôsobom si môžeme založiť aj kvitnúcu lúku. Jej súčasťou je primiešanie semien niektorých druhov, ktoré oživia trávnatý porast. Nevýhodou trvaliek oproti letničkám je kratšie obdobie kvitnutia. Aj preto musíme starostlivo zvažovať zvolenie sortimentu, aby sme zabezpečili postupnosť kvitnutia jednotlivých druhov takmer po celý rok.

trvalky kvety záhrada

Rešpektujme nároky na pestovanie
Nároky trvaliek sú závislé od ich pôvodu – najmä od svetla, výberu stanoviska a ich schopnosti prispôsobiť sa zmeneným podmienkam. Medzi nimi sú i druhy, ktoré znášajú úpal, tieň, vietor aj premokrený terén. Teplo a sucho zle znášajú najmä horské a vysokohorské rastliny v teplých nížinách. Preto napríklad využitie tatranského plesnivca nie je vhodné v nížinných oblastiach, kde stráca svoju krásu, plstnatosť listov i kvetov. V úplnom tieni rastie menej trvaliek (napríklad zimozeleň menšia. V súčasnosti, pri zmene bioklimatických podmienok a globálnom otepľovaní, berieme ohľad na výber najmä suchomilných druhov.

Väčšina trvaliek vyžaduje dobrú, humusovú, hlinito-piesočnatú pôdu s primeraným obsahom živín. Ak máme pôdy príliš ťažké, rastlinám bujne rastie nadzemná časť, nedostatočne zakorenia a aj vymŕzajú. Skôr ako sa rozhodneme založiť trvalkový záhon, je dôležité hlbokým kyprením upraviť terén, zbaviť pôdu trvácich burín (pýr, púpava) a až potom začať so samotnou výsadbou. Tu si zvlášť uvedomujeme, že trvalky na stanovisku môžu zostať krásne niekoľko rokov, ba aj desaťročí.

Eshop Zelený ježko

ĎALŠIE ČLÁNKY

 deti childrenNebezpečenstvo pre dieťa? Môže ním byť kozmetika i niektoré rastliny!
Kým ste nemali dieťa, isto vám ani vo sne nenapadlo, čo všetko môže byť pre jeho existenciu a zdravie nebezpečné. Žiaľ, napriek všemožným snahám, ktorými sa pokúšame vytvoriť pre nášho potomka ten najbezpečnejší domov, je stále mnoho detí, ktoré si niečím vážne ublížia. Napriek tomu, že pozatvárame ostré predmety a iné nebezpečné látky na nedostupné miesta, zaslepíme zástrčky, oblepíme ostré hrany, lieky a chemikálie umiestnime …

hrach lusky peas zelenina

9 druhov najlepšej jarnej zeleniny a korenia sezóny
Medzi jarnú zeleninu a koreniny patria pažítka, kaleráb, špargľa, jarná cibuľka, hrachové sladké lusky, skorá kapusta, špenát, petržlenová vňať a potočnica lekárska. Na jar v čase ich zberu sú veľmi chutné, čerstvé a pôsobia aromaticky – upozorňuje profesorka Katarína Horáková, autorka viacerých knižných bestsellerov. Svojím pôsobením človeku zvestujú jar. Tieto druhy sú jednoznačne chutné, ale majú aj niečo navyše. Vybrali sme tie druhy zelenín a korenín, ktoré …

Facebook