Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Šittov rez

03 jún Odoslal v Komžík Marián, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Šittov rez
Šittov rez
 

Jún je veľmi vhodným obdobím na vykonanie tzv. Šittovho rezu. Vykonáva sa na mladých výhonoch marhúľ a má hneď niekoľko dôvodov.

Článok sme prebrali z júnového  vydania
časopisu Doma v záhrade
Autor článku: Marián Komžík

šiitov rez pruning

Sekundárne rozkonárenie
Pri jeho absencii by výhony narástli veľmi dlhé a zóna rodivosti by sa posúvala ďalej od stredníka, čo nie je pre tvarovanie a štruktúru koruny žiaduce. Naopak, vďaka skráteniu mladých letorastov dôjde ešte v aktuálnom roku k sekundárnemu rozkonáreniu. Tieto výhony sú kratšie a je ich viac. Vďaka tomu si z nich v jarnom období vyberieme tie vhodne uložené a ostatné odstránime. Výhodou tohto rezu je tiež skutočnosť, že sa na týchto sekundárnych výhonoch ešte stihnú v aktuálnom roku vydiferencovať kvetné puky. Tie navyše kvitnú neskôr, ako by zakvitli tie na primárnom výhone, čo je pre ne prevenciou proti neskorým jarným mrazom.

Technika je veľmi jednoduchá
Technika Šittovho rezu je veľmi jednoduchá. Silno rastúce jednoročné výhony jednoducho skrátime o 1/2 až 2/3 ich dĺžky. Pri tomto zásahu môžeme súčasne odstrániť aj zahusťujúce a nevhodne rastúce výhony (vertikálne rastúce, konkurenčné, do vnútra koruny rastúce, paralelne rastúce či rastúce neželaným smerom), ktoré by zbytočne odoberali vodu a živiny na úrok potrebných výhonov a vyvíjajúcich sa plodov.


Ďalšie články

dreamstime_xl_43902222Sója: pomáha alebo škodí?
Keďže sa snažím živočíšne bielkoviny do veľkej miery nahradiť hodnotnými rastlinnými, zaujímalo ma ako to je so sójou. Na jednej strane, v čase, keď som sa začala zaujímať o zdravú výživu – čo už je viac ako 20 rokov – bola vychvaľovaná ako najzdravšia bielkovinová rastlinná výživa a stala sa veľkým trendom, na strane druhej, pred pár rokmi začali vychádzať štúdie, ktoré jej zdraviu prospešnosť popierali. Ako to teda so sójou naozaj? Nie je jednoduché vydať rezolútne vyhlásenie, že sója je …

Dojčíte? Chránite sa pred radreamstime_xl_13374384kovinou vaječníkov!
Veľké množstvo odborných štúdií a článkov upozorňuje na to, aké je dôležité dojčenie pre zdravie a vývoj detí. Pozrime sa na to však aj z druhej strany. Kedysi sa hovorilo, že pre ženu je dojčenie len príťažou – že stráca mnoho živín, môžu jej začať kvôli tomu vypadávať vlasy, môže chorľavieť, začnú sa jej kaziť zuby, pretože všetko dobré zo seba dáva dieťaťu. A k tomu ešte nezabudnime na fámy o vycumľaných a vyťahaných prsníkoch. Ide o nepotvrdené fámy, ktoré ženy zbytočne odrádzajú od dojčenia.

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Sušené ovocie z obchodu, či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravotnému životnému štýlu nevyhovuje ani trošku. Prečo si však nespraviť vlastné stopercentné ovocné čipsy? Je s tým síce trošku viac práce, ale ak máte domáce čerstvé ovocie a nevládzete ho skonzumovať v surovom stave – lepšie využitie neexistuje. Navyše si takto môžeme pripraviť skvelé zásoby chutného zdravia na jeseň a zimu.

Facebook