Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Rajčiny sadíme s bazalkou či mätou

10 jún Odoslal v Litvák Ján, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Rajčiny sadíme s bazalkou či mätou
Rajčiny sadíme s bazalkou či mätou
 

Jún je prelomový mesiac s najdlhšími dňami v roku. V úžitkovej záhrade ukončujeme jarnú výsadbu, zároveň už zberáme úrodu zo skorších výsevov. 

paradajky rajčiny rajčina plantation of tomatoesV predchádzajúcich týždňoch sme položili základy tohtoročnej úrody. Stále je však ešte čas na dosádzanie a posledné výsevy záhradných plodín.

Bez opory trpia
Priesady rajčín, papriky, baklažánov a uhoriek sa dobre zakorenili a spravidla si vyžadujú oporu. Ak sme tak neurobili ešte v predstihu či zarovno s vysádzaním priesad, je najvyšší čas.

Najmä rajčiny bez opory trpia a preto ich od začiatku vyväzujeme ku kolíkom. Úväzok by mal byť voľný, aby sa neskôr, keď stonka zhrubne, do nej nezarezával. Namiesto uzlíkov sa osvedčilo uväzovať rajčiny mašličkami, aby sme ich mohli neskôr ľahko povoľovať a preväzovať na iné miesto. Vlky tvoriace sa v pazuchách vylamujeme aspoň raz za týždeň, inak uberajú potrebné živiny tvoriacim sa poschodiam. Ak nám v tomto období nejaký vlk ušiel a má dobrú vitalitu, môžeme ho ľahko zakoreniť tak, že ho okamžite po odlomení zastokneme do zeme a zalejeme v blízkosti materskej rastliny na pritienené miesto, kde pôdu udržiavame kyprú a vlhkú. Rýchlo sa zakorení. Neskôr ho môžeme spolu so zeminou presadiť niekam na voľné miesto. Ak bude leto dostatočne dlhé a počasie priaznivé, aj na takto zakorenených potomstvách dozrejú chutné plody. Samozrejme, nebude ich až tak veľa a nebudú také veľké ako rajčiny na predpestovaných rastlinách. Stále môžeme ku koreňom rajčín pridružiť ich obľúbené spoločníčky bazalku či mätu.

Uhorky na sieti
Skontrolujeme opory, ktoré sme na jar vybudovali pre ťahavé strukoviny, kapucínku a uhorky.

uhorka cucumberUhorky vyvedieme na sieť a za štvrtým listom ich môžeme zaštiknúť. Dosiahneme tým vetvenie a bohatšiu násadu plodov. Samozrejme, môžeme ich pestovať aj poľným spôsobom na pôde, no ich zdravotný stav by bol vystavený tvrdším skúškam a hlavne začínajúca sa sezóna oberania plodov by sa zmenila na pátranie v husto olistenom poraste. Tak by mohli práve tie najchutnejšie plody uniknúť pri oberaní pozornosti a o pár dní by sme ich našli prezreté. Naopak, oberanie na sieti je prehľadné, rastliny môžeme usmerňovať a dlho sa tešiť z ich dobrého zdravotného stavu.

 

Banner_Zeleny-jezko_Green1


Ďalšie články

dreamstime_xl_43902222Sója: pomáha alebo škodí?
Keďže sa snažím živočíšne bielkoviny do veľkej miery nahradiť hodnotnými rastlinnými, zaujímalo ma ako to je so sójou. Na jednej strane, v čase, keď som sa začala zaujímať o zdravú výživu – čo už je viac ako 20 rokov – bola vychvaľovaná ako najzdravšia bielkovinová rastlinná výživa a stala sa veľkým trendom, na strane druhej, pred pár rokmi začali vychádzať štúdie, ktoré jej zdraviu prospešnosť popierali. Ako to teda so sójou naozaj? Nie je jednoduché vydať rezolútne vyhlásenie, že sója je …

Dojčíte? Chránite sa pred radreamstime_xl_13374384kovinou vaječníkov!
Veľké množstvo odborných štúdií a článkov upozorňuje na to, aké je dôležité dojčenie pre zdravie a vývoj detí. Pozrime sa na to však aj z druhej strany. Kedysi sa hovorilo, že pre ženu je dojčenie len príťažou – že stráca mnoho živín, môžu jej začať kvôli tomu vypadávať vlasy, môže chorľavieť, začnú sa jej kaziť zuby, pretože všetko dobré zo seba dáva dieťaťu. A k tomu ešte nezabudnime na fámy o vycumľaných a vyťahaných prsníkoch. Ide o nepotvrdené fámy, ktoré ženy zbytočne odrádzajú od dojčenia.

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Sušené ovocie z obchodu, či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravotnému životnému štýlu nevyhovuje ani trošku. Prečo si však nespraviť vlastné stopercentné ovocné čipsy? Je s tým síce trošku viac práce, ale ak máte domáce čerstvé ovocie a nevládzete ho skonzumovať v surovom stave – lepšie využitie neexistuje. Navyše si takto môžeme pripraviť skvelé zásoby chutného zdravia na jeseň a zimu.

Facebook