Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Letný pitný režim

02 júl Odoslal v Chudneme, diéta, Oddelená strava, Zaujímavosti, Zdravá výživa, Zdravie, Zdravie | Komentáre vypnuté na Letný pitný režim
Letný pitný režim
 


Už viac rokov za sebou zažívame letá naozaj horúce, ktoré ľudský organizmus veľmi vyčerpáva. Čo teda robiť, aby sme toto ročné obdobie prežili čo najprijateľnejšie?

Mali by sme si udržiavať vnútorné prostredie svojho tela v 78653689úplnom poriadku – dostatočným prijímaním tekutín, čo predstavuje počas horúceho leta minimálne tri až tri a pol litra denne. Ak strata tekutín výraznejšie presahuje ich príjem, môžu nastať rôzne komplikácie: poruchy krvného obehu, svalové kŕče, bolesti hlavy, triaška, nevoľnosť, kolaps, tepelný šok. Uprednostňujme predovšetkým čistú, najlepšie filtrovanú vodu.

Nápoje, ktoré v lete konzumujeme by mali mať určité vlastnosti.
Nesmú byť príliš studené. Prechladené až ľadové tekutiny sa v organizme správajú ako voda na rozpálenej platni – “zasyčia a vyparia sa”. Vlažná voda a nápoje prechádzajú telom postupne a osviežia ho tak podstatne viac.

Vhodné sú nesladené ovocné alebo bylinkové čaje, minerálky bez bubliniek neutrálneho charakteru, prípadne dvojnásobne riedené minerálno-vitamínové nápoje. Nápoje nesmú byť príliš presladené a husté. Liter koly obsahuje napríklad také množstvo cukru, ktoré sa rovná až 24 kockám! Podobné nápoje nám síce chutia, ale príliš nám zaťažujú žalúdok a želané osvieženie neprichádza. Ak im nevieme odolať, tak si ich musíme aspoň dvoj- až trojnásobne zriediť.

Vhodné nápoje dopĺňa aj vhodná strava. Pri veľkých teplotách je dobré konzumovať najmä chladené zeleninové a ovocné šťavy. Recepty na ovocné alebo zeleninové šťavy, prípadne zdravé a jednoduché recepty nájdete v knihe Oddelená strava – Recepty a diéty.

Oddelená Strava Recepty a diety Banner1


Ďalšie články

Dojčíte? Chránite sa pred radreamstime_xl_13374384kovinou vaječníkov!
Veľké množstvo odborných štúdií a článkov upozorňuje na to, aké je dôležité dojčenie pre zdravie a vývoj detí. Pozrime sa na to však aj z druhej strany. Kedysi sa hovorilo, že pre ženu je dojčenie len príťažou – že stráca mnoho živín, môžu jej začať kvôli tomu vypadávať vlasy, môže chorľavieť, začnú sa jej kaziť zuby, pretože všetko dobré zo seba dáva dieťaťu. A k tomu ešte nezabudnime na fámy o vycumľaných a vyťahaných prsníkoch. Ide o nepotvrdené fámy, ktoré ženy zbytočne odrádzajú od dojčenia.

Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!dreamstime_xl_44391609
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

trvalky záhrada kvetyTrvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

Facebook