Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!

12 máj Odoslal v Autori, Pre ženy, Záhrada, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!
Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!
 

Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie.

dreamstime_xl_29329202Bylinky sú skvelé, ale aj s nimi treba opatrne!
Prírodné je často mylne považované za neškodné. Poznala som mamičku, ktorá sa snažila liečiť atopický ekzém u svojho ani nie polročného bábätka ľudovým liečiteľom, ktorý vyrábal preparáty z byliniek. Mal ich do päť druhov a na každú chorobu sa nejaký – podľa neho – hodil. Bol schopný dajne vyliečiť všetko. Realita však bola iná.

Maličká dcérka mojej kamarátky po prvých dňoch ošetrovania čisto prírodnou mastičkou dostala takú silnú reakciu, že lekári mali niekoľko dní čo robiť, aby ju zachránili. Našťastie, podarilo sa. Samozrejme, k bylinkárovi sa už nevrátili. Prečo však v takýchto prípadoch neexistuje spôsob, ktorý by varoval pred negatívami bylinkových preparátov? K mnohým bylinkovým prípravkom, ktoré dostaneme bežne na trhu, a najmä na internete chýbajú kľúčové informácie o bezpečnom užívaní.

Aj rastlinné lieky môžu uškodiť
Štúdia vedcov z University of Leeds, upozorňuje všetkých spotrebiteľov bylinkových výrobkov, že i tie nie sú vždy bezpečné. Theo Raynor, ktorý štúdiu viedol, tvrdí: „Najlepšou radou pre spotrebiteľa je, aby dával pozor, čo kupuje – tak, ako to bolo vždy. Mnoho ľudí verí, že bylinkové prípravky sa odlišujú od iných liekov, pretože sú prírodné. Avšak akákoľvek látka, ktorá ovplyvňuje telo – bez ohľadu na to odkiaľ pochádza – má potenciál spôsobiť škodu, ak nie je užívaná správne.“

Banner_Oddelena-strava_books

Negatívne vplyvy niektorých prírodných preparátov
Napríklad známy Ľubovník bodkovaný môže znížiť účinnosť antikoncepčných tabliet a ginko môže zvýšiť riziko krvácania. Ázijský ženšen nie je vhodný pre ľudí s cukrovkou a echinacea môže spôsobiť alergickú reakciu. Dokonca aj cesnak môže niektorým ľuďom spôsobiť problémy, pretože môže prispieť k riedeniu krvi a ovplyvňovať účinok liekov používaných na liečbu HIV. Problém je v tom, že sa k nám môžu dostať aj prípravky bez licencie a my im uveríme.

Viete, ktoré bylinky a kdreamstime_xl_44604137oreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?
* Aloe vera – laxatívum, stimuluje kontrakcie, môže spôsobiť potrat.
* Angelika čínska (ženský ženšen) – podporuje menštruáciu, vyvoláva kontrakcie, môže spôsobiť potrat.
* Damiána (Damiana/Turnera diffusa) – môže spôsobiť potrat v raných fázach tehotenstva, blokuje progesterón.
* Ďatelina lúčna (Trifolium pratense) – môže spôsobiť potrat.
* Dub letný (Quercus robur).
* Ginko dvojlaločné (Gingko biloba) – zvyšuje sklon ku krvácavosti.
* Hlaváčik jarný (Adonis vernalis) – ovplyvňuje činnosť srdca.
* Chininovník lekársky (Cinchona officinalis) –obsahuje chinín, ktorý spôsobuje kontrakcie maternice a môže vyvolať potrat i poškodenie plodu.
* Imelo biele (Viscum album) – má cytotoxické pôsobenie.
* Kostihoj lekársky (Symphytum officinale) – obsahuje látky, ktoré môžu poškodiť placentu.
* Krvavček kanadský (Sanguinaria canadensis) – stimuluje maternicu, podporuje menštruáciu, v tehotenstve je nebezpečný, pretože obsahuje alkaloidy ópiového typu.
* Lapacho čaj (Tabebuia impetiginosa) – jeden z najzdravších čajov na svete, ale spomaľuje rast buniek, a tým by mohol poškodiť plod alebo vyvolať potrat.
* Levanduľa lekárska (Lavandula officinalis) – obsahuje cytotoxické esenciálne oleje, ktoré by mohli poškodiť plod a vyvolať potrat.
* Ličidlo americké (Phytolacca decandra) – môže spôsobiť defekty plodu.
hnoj kniha reklama jezko* Ligurček lekársky (Levisticum officinale) – môže spôsobiť potrat a poškodiť obličky.
* Mäta sivá (Mentha pulegium) – spôsobuje kontrakcie maternice a následne potrat, môže spôsobiť defekty plodu, neužívať ani pri kojení.
* Morská cibuľa (Urginea maritima, Urginea scilla) – stimuluje maternicu, môže spôsobiť defekty plodu.
* Myrhovník molmolový (Commiphora molmol).
* Oman pravý (Inula helenium).
* Pakost smradľavý (Geranium robertianum) – môže poškodiť plod
* Palina obyčajná (Artemisia vulgaris) – podporuje menštruačné krvácanie, obsahuje toxický thujón, ktorý môže poškodiť plod).
* Palina pravá (Artemisia absinthium) – obsahuje jedovatý thujón a môže spôsobiť poruchy centrálneho nervového systému a epileptické kŕče, môže spôsobiť potrat v ranných fázach tehotenstva.
* Ruta voňavá (Ruta graveolens) – zabraňuje prísunu živín do sliznice maternice.
* Sladovka hladkoplodá (sladké drievko) – zvyšuje krvný tlak, môže spôsobiť potrat v ranných fázach tehotenstva, poškodiť intelekt dieťaťa.
* Šalvia lekárska (Salvia officinalis) – stimuluje maternicu a alkoholový extrakt obsahuje toxický thujón.
* Vratič obyčajný (Tanacetum vulgare) – obsahuje thujón, môže poškodiť plod.
* Železník lekársky (Verbena officinalis) – môže vyvolať potrat.
* Ženšen pravý (Panax ginseng) – podporuje produkciu testosterónu, môže poškodiť ženský plod.

Pozor, okrem týchto je mnoho byiniek a korenín, ktoré treba užívať s mierou – sledujte moju stránku, čoskoro sa k nim dostaneme!

SABÍNA ZAVARSKÁ

ĎALŠIE ČLÁNKY

liečivé byliny rastlinyKvalita bylín na liečivé spracúvanie
Životne dôležitým faktorom pri spracúvaní liečivých rastlín na akékoľvek spôsoby, je kvalita bylín, na ktorú má vplyv veľa faktorov. Je závislá od výberu stanoviska, buď priamo v prírode alebo výberu miesta na poli, či v bylinkovej záhradke. Ďalší vplyvný faktor je samotná kultivácia, teda pestovanie, ovplyvnené hnojením, výživou, intenzívnym zalievaním, alebo aplikáciou chemickej ochrany. Uvedomujme si, že bylinky sú lieky a takto s nimi aj zaobchádzame. Vždy je to kvalita …

trvalky záhrada kvetyTrvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

cesnak garlic

Čo je dôležité pri pestovaní cesnaku?
Cesnak je odolný proti chladu, jeho pestovanie je možné takmer v každej pôde. Nemá rád ťažké zamokrené pôdy, ani priame hnojenie maštaľným hnojom. Pre dobrý rast mu vyhovuje chladnejšie obdobie a slnečné stanovisko. Nevyžaduje si zavlažovanie. Iba v  prípade suchého obdobia (máj, jún) je vhodné cesnak zavlažovať. Prospieva mu prevzdušňovanie pôdy a treba ho udržiavať bez buriny. Pred výsadbou môžeme do pôdy zapracovať Cererit. Počas vegetácie môžeme prihnojiť liadkom amónnym s vápencom. Cesnak je najlepšie …

Pravidlá pri nákupe stromčekov
S príchodom jari opäť nastáva vhodné obdobie na výsadbu a dosadbu ovocných stromčekov a krov. Vysadený ovocný strom je vždy dlhodobou investíciou. Predovšetkým je dôležitý správny výber odrody. Dnešné odrody zväčša spájajú superlatívy ako výška úrod a veľkosť a atraktivita plodov. Nie každá odroda je však vhodná do každej oblasti, veľké rozdiely sú medzi odrodami tiež v chuti plodov. Rozdiely sú však najmä v odolnosti proti chorobám. Práve táto odolnosť by mala byť jedným zo základných …

_________________________
OBĽÚBENÁ EDÍCIA PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne záhradkárske otázky týkajúce sa ovocnej, zeleninovej i okrasnej záhrady, ale aj vinohrtadu, biologickej ochrany, či trávnika alebo výživy záhradných plodín, môžete ich nájsť v knihách z edície Praktické rady záhradkárom. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej záhradkárskej rodine.

Banner_zelenyjezko.sk_06

Facebook