Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Aj vaše trávi celé hodiny na sociálnych sieťach? Pozor na prospech!

23 júl Odoslal v Deti, psychické problémy, Rodičovstvo a výchova, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Aj vaše trávi celé hodiny na sociálnych sieťach? Pozor na prospech!
Aj vaše trávi celé hodiny na sociálnych sieťach? Pozor na prospech!
 

Používanie sociálnych sietí môže zhoršiť školské výsledky, ale tiež spôsobuje problémy so sústredením sa, neraz aj nedostatkom spánku podmienené podrádreamstime_xl_22063996ždenie, neschopnosť absorbovať učivo a ďalšie komplikácie. Rozhodne by však nemali byť deti pripojené na sociálne siete, vtedy, keď sa učia. Keďže sociálne siete ich dnes dostihnú všade a vždy, najlepšie je v tom čase vypnúť mobil alebo ho odložiť do inej miestnosti.

Nesústredenosť a zlé známky
Časté, či dokonca nonstop pripojenie na sociálne siete zhoršuje študijné výsledky. Keď ste deťom kupovali počítač a dávali zaviesť internet, isto ste sa vo svojich úvahách pozastavili nad tým, čo všetko vášmu dieťaťu dá a o čo ho oberie. Predsa len dnešné deti vyrastajú v inom prostredí, ako sme vyrastali my, a dôsledky vplyvov tohto prostredia ešte nie sú dnes jasné. Nakoniec, ako pri každej generácii – vždy je niečo nové a nevyskúšané. Ak si myslíte, že internet môže istým spôsobom aj negatívne ovplyvniť školské výsledky, máte pravdu. Potvrdila to aj holandská štúdia.

Sociálna sieť ako životný štýl?
Jednou z najobľúbenejších aktivít na internete, nielen školskej mládeže, je navštevovanie sociálnych sietí a využívanie možností, ktoré poskytujú. Niektoré deti a mládežníci na takýchto sieťach „visia” takmer každú voľnú sekundu. Používajú ich na komunikáciu, na to, aby sa dozvedeli niečo nové, prezerajú si videá a fotografie ostatných členov siete, zabávajú sa hrami, testami a podobne. Dá sa povedať, že sociálna sieť tvorí ich nový životný štýl.

Vplyv na štúdium
Napriek tomu, že tri štvrtiny užívateľov sociálnych sietí si nemyslí, že by ich zábavka mala vplyv na študijné výsledky, viacerí rodičia si túto súvislosť mohli všimnúť. Najhoršie výsledky majú študenti a žiaci, ktorí sa počas štúdia pripájajú na niektorú z takýchto sietí. Výsledky študentov, ktorí používajú sociálne siete počas učenia, hoci len ako pozadie, majú o dvadsať percent horšie výsledky ako ostatní.

Bez – rýchlejšie a lepšie
Autor štúdie profesor Paul Kirschner z holandskej Univerzity Open na margo výsledkov štúdie podľa Mail Online povedal: „Ľudia si môžu myslieť, že konštantná zmena úloh im umožňuje urobiť viac vecí v krátkom čase, ale realite je taká, že to zvyšuje množstvo času potrebné na vykonanie úloh a vedie k väčšiemu počtu chýb.” V praxi to teda znamená, že dieťa, ktoré pri učení nie je pripojené na sociálnu sieť svoje úlohy spraví nielenže rýchlejšie, ale i s menším počtom chýb akodreamstime_xl_18023514 dieťa, ktoré je pripojené na sociálnu sieť a popri učení sleduje trebárs to, kto mu čo napísal, alebo čo kto práve v tej chvíli robí.

Stále na pozadí
Profesor Kirschner ďalej uvádza: „Problém je, že väčšina ľudí má Facebook alebo inú sociálnu sieť spustenú neustále na pozadí a neustále sledujú prichádzajúce správy a iné informácie, kým plnia úplne iné úlohy.” Takto robia však, ako sme už spomínali, len viac chýb, pretože sa na svoju hlavnú činnosť nesústredia úplne alebo tak, ako si to daná činnosť vyžaduje.

Zo štúdie
Výskumný tím sledoval 219 študentov vo veku medzi 19 a 54 rokmi, ktorí študovali na Americkej univerzite. I keď ide vlastne už o dospelých ľudí, sociálne siete zasahujú i do života podstatne mladších ľudí. Preto je dobré deti už od malička učiť využívať čas plnohodnotne a sústrediť sa vždy dôkladne na úlohy, ktoré majú pred sebou.

Nenahradia realitu
Vhodné je zdôrazňovať deťom, že sociálne siete nie sú náhradou reálne aktívne stráveného času s priateľmi, či v prírode alebo v krúžkoch. Samozrejme, netreba im ich úplne zakazovať, ale ich používanie by malo byť len krátkodobé, nie celodenné. Pre deti je mimoriadne dôležitá osobná komunikácia a osobné stretnutia s inými deťmi a dospelými, ktoré im pomáhajú formovať sociálne vzťahy a vytvárať potrebné zručnosti.

SABÍNA ZAVARSKÁ

Celý článok v pôvodnom zmení nájdete tu: http://www.woman.sk/sex-a-laska/sex-a-laska-vztahy-a-laska/vyu-vanie-soci-lnych-siet-m-e-zhor-i-kolsk-v-sledky/#sthash.e6BBpRBT.dpuf


Detská šikšikana detiana naberá na obrátkach: POZNAJÚ JU UŽ I PRVÁCI!
Odstávajúce uši: Nálepka na celý život? Deti vedia byť veľmi neľútostné a zároveň majú citlivé dušičky. Keď sa im rovesníci vysmievajú, že majú veľké alebo odstávajúce uši, alebo iné odlišnosti od ideálu, veľmi trpia. Pár kritických poznámok alebo v horšom prípade šikanovanie sa s nimi môže niesť celý život. So šikanovaním v detstve sa spája nízke sebavedomie, pochybnosti o sebe a ruka v ruke s tým idú aj neúspechy.

 

Different vegetables

Antioxidanty sú zdravé
Život v meste, každodenné a často stresujúce pracovné prostredie, nie úplne ideálne stravovacie návyky. Takto by sme mohli charakterizovať život moderného človeka v dnešnej uponáhľanej dobe. Hovoríme si, že každodenné povinnosti nám nedovoľujú dostatočne sa o seba starať. Výhovorka, vážení. Pravdou je, že na to, aby sme pre seba urobili možné maximum, stačí niekedy skutočne málo. V tomto prípade napríklad aj prekonať vrodenú pohodlnosť a prečítať si dostupné …

 

Aj vy splachy_svadobne_foto49nívate o svadbe alebo už ju rovno aj plánujete? Hovorí sa, že každá žena už od malička sníva o svojej svadbe… Niektoré si ju predstavujú romanticky, ba až rozprávkovo, čoraz viac sa však uplatňuje invencia, originalita a tradície pomaly ustupujú. Akt sobáša už tak nesymbolizuje vstup do nového života ako v minulosti, pretože väčšina párov si dnes odskúša spoločný život už pred ním. Stále však zostáva významným dátumom, ktorý si pamätáme na celý život.
Kniha SVADBA A INÉ SLÁVNOSTNÉ PRÍLEŽITOSTI je nezvyčajná publikácia, ktorá nemá zastúpenie na našom trhu, i keď kníh s touto tematikou je isto viacero. Nie je len obyčajným návodom na použitie, i keď tu nájdete množstvo praktických tém k príprave svadby, cirkevných slávností, stužkovej a ďalších rodinných udalostí. Okrem rád, ktoré vám pomôžu vyriešiť nejednu dilemu okolo náročných príprav svadby a osláv, tu nájdete tipy na nezvyčajné, a pritom esteticky hodnotné svadobné pozvánky, výzdobu, pohostenie, mejkap, účesy a šaty nevesty, ale aj tipy na darčeky.

Facebook