Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Antioxidanty sú zdravé!

19 mar Odoslal v Chudneme, diéta, Radíme si navzájom, Vančová Jana, Zdravie | Komentáre vypnuté na Antioxidanty sú zdravé!
Antioxidanty sú zdravé!
 

Život v meste, každodenné a často stresujúce pracovné prostredie, nie úplne ideálne stravovacie návyky. Takto by sme mohli charakterizovať život moderného človeka v dnešnej uponáhľanej dobe. Hovoríme si, že každodenné povinnosti nám nedovoľujú dostatočne sa o seba starať. Výhovorka, vážení. Pravdou je, že na to, aby sme pre seba urobili možné maximum, stačí niekedy skutočne málo. V tomto prípade napríklad aj prekonať vrodenú pohodlnosť a prečítať si dostupné informácie, ako predchádzať škodlivému vplyvu voľných radikálov, o prevencii kardiovaskulárnych ochorení alebo o predčasnom starnutí. Reč bude o antioxidantoch.

Opakovanie matka múdrosti
Niekoľkokrát opakované pravidlo – jesť aspoň päť porcií ovocia a zeleniny denne vieme odrecitovať naspamäť aj o polnoci po prebudení z hlbokého spánku. Aj napriek tomu sa ním nie vždy riadime. Pritom, práve táto zložka potravinovej pyramídy má rozhodujúce miesto v jedálničku. Potvrdí to zrejme každý špecialista na zdravú výživu a navyše aj poukáže na to, že pri ich dostatočnej dennej spotrebe pomáhame organizmu predísť závažnym ochoreniam.

Môžu za to antioxidanty…
V dobrom zmysle slova. Bojujú totiž proti vyššie spomínaným neduhom, civilizačným ochoreniam a to tak, že chránia naše telo pred voľnými radikálmi. Ak tieto voľné radikály nie sú neutralizované, môže dôjsť k po škodeniu bunky a DNA. Aj keď si naše telo vie antioxidanty v určitej miere produkovať prirodzene, niektoré musíme získavať zo stravy, a to doplnením nášho jedálnička práve o spomínanú čerstvú zeleninu a ovocie.

Kde ich hľadať?
Existuje mnoho antioxidantov, niektoré z najbežnejších sú vitamíny A, C, E, zinok, selén, beta-karotén a polyfenoly. Prírodné zdroje antioxidantov predstavujú citrusové plody, farebné plody, farebná zelenina, čaj, zelený čaj, orechy, červené víno, fazuľa, ryby a pečeň.

Vitamín C nájdeme v citrusových plodoch, významným zdrojom betakaroténu je najmä žlté a oranžové ovocie a zelenina. Vitamín E obsahujú najmä olejnaté rastliny. Bioflavonoidy sa nachádzajú vo všetkých druhoch, ovocia, najmä však v modrých a fialových druhoch ako sú černice alebo čučoriedky.

EXTRA TIP
Ak máte pocit, že spomínané slová vás síce zaujali, ale stále neriešia váš problém s doplnením čerstvého ovocia a zeleniny vo vašom jedálničku, ponúkame vám extra tip: Čiastočným a pohodlnejším doplnením antioxidantov do organizmu sú 100 % ovocné šťavy a džúsy. Pohár či dva si môžete naliať aj pri práci bez toho, že by kolegovia na vás škaredo pozerali, že pri počítači konzumujete. Mali by ste však zobrať na vedomie, že v rebríčku zdravého prijímania antioxidantov stoja na prvom mieste aj tak tie, ktoré získavate zo stravy bohatej na čerstvé ovocie a zeleninu.

Voľné radikály pomáhajú neutralizovať predovšetkým vitamín E a C, zároveň betakarotén, čo je vlastne rastlinná forma vitamínu A. Pri neutralizácii taktiež pomáhajú mnohé minerálne látky, napríklad selén. Ten môžeme nájsť v morských živočíchoch, rybách či avokáde. Takisto netreba zabúdať na meď, ktorú možno získať z orechov, rýb či morských živočíchov a zinok, ktorý nájdeme v rybách a morských živočíchoch. Ďalšími dôležitými antioxidačnými potravinami, ktoré by nemali chýbať v našom jedálničku, sú červená paprika, kučeravá kapusta, brokolica paradajky, špenát, marhule či mandle. S umelým prísunom vitamínov a minerálov treba zaobchádzať v primeranej forme, vitamíny a minerály získané z potravy si ľudský organizmus cení viac.

Čo sú antioxidanty?
Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce látky, ktoré chránia naše telo pred voľnými radikálmi. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré môžu byť vedľajším produktom metabolických procesov. K intenzívnejšej tvorbe voľných radikálov prispievajú viaceré faktory, ako napríklad choroba, cigaretový dym, nadmerné vystavovanie sa vplyvom znečisteného životného prostredia alebo ultrafialovému žiareniu. Kým v malom množstve sú voľné radikály telu prospešné, ich zvýšený výskyt poškodzuje bunky a DNA a môže viesť k zvýšenému riziku chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, niektoré typy rakoviny a predčasné starnutie.

Aké sú účinky antioxidantov?
Vysoká hladina antioxidantov vo forme vitamínov a minerálnych látok nielenže zabraňuje zužovaniu tepien, ale chráni DNA pred poškodením, ktoré by tak mohlo viesť k vzniku niektorých druhov rakoviny. Antioxidanty nám pomáhajú takisto udržiavať zdravý vzhľad našej pokožky, vlasov a nechtov, dokonca môžu chrániť našu pokožku do určitej miery pred spálením slnkom. Takisto zvyšujú odolnosť kože voči voľným radikálom a zápalom a aj jej regeneračnú schopnosť.

Banner_Oddelena-strava_books

Ďalšie články

Dojčítdreamstime_xl_6345804e? Chránite sa pred rakovinou vaječníkov!
Veľké množstvo odborných štúdií a článkov upozorňuje na to, aké je dôležité dojčenie pre zdravie a vývoj detí. Pozrime sa na to však aj z druhej strany. Kedysi sa hovorilo, že pre ženu je dojčenie len príťažou – že stráca mnoho živín, môžu jej začať kvôli tomu vypadávať vlasy, môže chorľavieť, začnú sa jej kaziť zuby, pretože všetko dobré zo seba dáva dieťaťu. A k tomu ešte nezabudnime na fámy o vycumľaných a vyťahaných prsníkoch. Ide o nepotvrdené fámy, ktoré ženy zbytočne odrádzajú od dojčenia.

Rakytníkový olej – reštaurátor zdravia
Dnešný životný štýl človeka s chronickým nedostatkom aktívneho pohybu a plný stresu, zabraňuje, aby jeho telo absorbovalo vitamíny a biologicky aktívne látky v dostatočnom množstve. Pravidelné každodenné užívanie rakytníkového oleja je schopné zásobiť ľudské telo dôležitými látkami, a tak sa stáva vynikajúcim výživovým doplnkom, ktorý nám pomôže dosiahnuť a udržať zdravú kondíciu. Navyše pre jeho výborné hojivé a regeneračné schopnosti ho môžeme odporúčať na pravidelnú starostlivosť o pokožku od detských liet až po seniorov.

Cukrovka – anjelský gén
Tím vedcov z Pennsylvánskej univerzity zistil, že často predpisovaný liek na diabetes dokáže zabiť rakovinové bunky, ktoré vykazujú istý nedostatok v špecifickom regulačnom géne p53.  Liek Metformin, jeden z najčastejšie predpisovaných liekov na liečbu cukrovky v Amerike i inde vo svete (používa sa aj u nás), aktivizuje metabolický enzým AMPK, ktorý vyvoláva zmeny v metabolizme rakovinových buniek ovplyvňovaním funkcie génu p53. Tento gén, známy tiež ako proteín 53, je tzv. transkripčným faktorom, teda …

Facebook