Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Pomôže vám zelený čaj otehotnieť?

25 sep Odoslal v Autori, Zavarská Sabína | Komentáre vypnuté na Pomôže vám zelený čaj otehotnieť?
Pomôže vám zelený čaj otehotnieť?
 

Čoraz viac párov má problémy splodiť dieťa, a tak nečudo, že hľadáme spôsoby, ktoré by otehotnenie uľahčili. Veľmi často sú však tieto metódy diskutabilné, ak nie priamo smiešne. Či už  je to napríklad metóda, ktorá sa ešte aj dnes klebetí medzi ženami a hovorí o tom, že ak chceme otehotnieť mali by sme po sexe robiť aspoň hodinu sviecu, či v najbližších dňoch sa vyhýbať prudkým pohybom.

Niektoré mýty hov119468678oria aj o potravinách a nápojoch, ktoré by sme mali alebo naopak nemali jesť, ak chceme počať. O pár z nich boli a stále sú veľké diskusie aj na odbornej úrovni. Napríklad taký zelený čaj…  Môže pomôcť otehotnieť, alebo je to len ďalší zo síce pekných, ale vôbec nefungujúcich mýtov?

Zdravý, ale…
Zelený čaj je známy svojimi pozitívnymi účinkami na naše zdravie, a preto mnohí očakávali, že bude mať dobrý vplyv aj na zvýšenie šance udržať plod a všeobecne otehotnieť. Je síce pravdou, že v zelenom čaji sa nachádzajú zlúčeniny, ktoré poskytujú niektoré ochranné výhody nášmu organizmu, ale pokiaľ ide o percento úspechu otehotnenia, nezvyšujú ho.

Diskutabilné výsledky
Zelený čaj obsahuje chemické látky, nazývané polyfenoly. Na základe viacerých bádaní by práve tieto látky mali pôsobiť ako antioxidanty, teda látky, ktoré chránia bunky tela pred poškodením – aj pred vznikom rakoviny a ďalších ochorení. Výživový doplnok, ktorý obsahuje výťažok zo zeleného čaju a obsahuje celý rad minerálov, vitamínov a tiež kyselinu listovú, ktorej je práve počas otehotnenia a tehotenstva pripisovaný veľký význam, môže byť pri otehotnení prospešný, ale zelený čaj sám o sebe ani nie.

I keď niektoré štúdie potvrdili pozitívnu súvislosť konzumovania zeleného čaju a schopnosti rýchlejšie otehotnieť, boli to zväčša len malé a nedokonalé štúdie, a preto sú ich výsledky diskutabilné. Iné štúdie zase potvrdili negatíva – takže pravda je, ako zvyčajne, niekde uprostred.

Škodlivý kofeín a kyselina trieslová
Diskutabilnosť pozitívneho vplyvu zeleného čaju na otehotnenie vyplýva aj z iného. Obsahuje síce látky, ktoré sú telu prospešné, ale aj kofeín a kyselinu trieslovú. Obe tieto látky súvisia s problémami s otehotnením a tiež so zvýšeným rizikom potratu – samozrejme, ak ich konzumujeme vo väčších množstvách. Jedna-dve-tri šálky zeleného čaju dentea čajne neublížia, s viacerými však už opatrne. V každom prípade netreba bagatelizovať fakt, že zelený čaj zvyčajne obsahuje podstatne menej kofeínu ako čaj čierny alebo káva.

Ako je to s obsahom kofeínu
Šálka zeleného čaju priemerne obsahuje približne 20 mg kofeínu, šálka čierneho čaju dvojnásobok. A ako to je v prípade kávy? Tu sú čísla podstatne vyššie. Šálka priemernej uvarenej kávy obsahuje približne 120 miligramov kofeínu, instantnej 70 miligramov. Niektoré špeciálne druhy kávy obsahujú dokonca až 300 miligramov kofeínu, čo môže byť pre otehotnenie a udržanie plodu už skutočne veľmi nebezpečné. Pred plánovaním tehotenstvom a počas neho by sme rozhodne mali obmedziť príjem kofeínu pod 300 miligramov denne, optimálne pod 150.

Radšej k odborníkovi
Ak sa teda snažíte otehotnieť, ale márne a trvá vám to už dlhšie ako jeden rok, neskúšajte radšej žiadne domáce finty a rady starých mám, ale obráťte sa priamo na gynekológov a špecialistov v oblasti plodnosti a otehotnenia. Na základe jednoduchých testov dokážu zistiť, či a aký problém máte a odporučiť vám najlepšiu pomoc.

SABÍNA ZAVARSKÁ

Článok bol v pôvodnom znení uverejnený tu: https://www.woman.sk/deti/deti-tehotenstvo/moze-zeleny-caj-pomoct-otehotniet-2/.


Ďalšie články:

Čierdreamstime_xl_35308396ne je zdravé! Prečo?
Tmavá farba väčšiny plodov je spôsobená obsahom antokyánov. Takéto ovocie alebo zelenina majú červenú, fialovú, purpurovú, či až černastú farbu. Platí, že čím viac týchto látok plod obsahuje, tým je tmavší. Tmavšia farba znamená zároveň dreamstime_xl_35308396aj silnejšie účinky na zdravie. Antokyány patria do skupiny flavonoidov, ich názov pochádza z gréčtiny a znamená oceľovo-modrý kvet – (ánthos) = kvet, κυανός (kyanos) = oceľovo-modrý.

Jan035 Svadba a iné slávnostné príležitostika Vančová, Yka Hricková, Sabína Zavarská: SVADBA A INÉ SLÁVNOSTNÉ PRÍLEŽITOSTI
Knižná novinka, ktorá nemá konkuenciu. Nie je len obyčajným návodom na použitie, i keď tu nájdete množstvo praktických tém k príprave svadby, cirkevných slávností, stužkovej a ďalších rodinných udalostí. Cennou je aj vďaka obrazovému materiálu v hlavnej kapitole. Je dielom známeho svadobného a rodinného fotografa – Jána Plachého, ktorý bol v roku 2014 zaradený medzi TOP 100 svadobných fotografov sveta.

Materstvo posilňuje mozog, neoslabuje ho! dreamstime_xl_13374384
Nie je to tak dávno, čo boli mnohí laici i odborníci presvedčený o tom, že ženským mozog počas materstva utrpí výraznú stratu. Mamička predsa musí naraz stíhať množstvo vecí, a tak nečudo, že zabúda, nedokončí, čo chcela a vôbec – je zmätená, jej činy sú často nelogické… O zábudlivosti sa hovorí už počas tehotenstva. Áno, je to skutočne tak, že v tomto období sme zábudlivejšie, lenže to nie je spôsobené degeneráciou mozgu, či nejakými poruchami, ale tehotenskými hormónmi. Rovnako nie je pravdou, že ženský mozog materstvom utrpí a že sa zníži jeho kapacita, ako sa predpokladalo.

Facebook