Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEHOTNÁ: Chcete mať múdre deti?

05 jún Odoslal v Autori, Horáková Katarína, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na TEHOTNÁ: Chcete mať múdre deti?

Budúce a dojčiace mamičky by mali konzumovať stravu bohatú na DHA kyselinu. Prečo? Výskumné tímy prinášajú nespočetné dôkazy o jej význame a blahodarnom účinku na mozgový potenciál a celkové zdravie. Dokonca DHA uprednostňuje aj túžobne očakávané bábätko! Neveríte? Viac radí profesorka Katarína Horáková:

DHA bábätkám „chutí“
Potvrdili to výsledky jednej ľudskej štúdie, v ktorej sa analyzoval potenciálny príjem rôznych mastných kyselín do placenty. Výsledky tejto nezvyčajnej štúdie prekvapili aj vedcov, keď posudzovali krv tehotných matiek a ich placenty 12 hodín po podaní rôznych typov syntetických mastných kyselín. Zistili, že DHA sa doslova „vcucla“ do pupočníkovej krvnej plazmy v porovnaní s akýmkoľvek iným typom tuku. Táto štúdia teda jednoznačne dokázala, dreamstime_xl_28765787že plod chce DHA ako prioritu! DHA priamo ovplyvňuje inteligenciu detí. Potvrdili to dve najnovšie ľudské štúdie, ktoré poskytli rozsiahle vedecké dôkazy toho, že príjem DHA počas vývoja mozgu podporuje jeho pevnejšie a lepšie zdravie.

Zo štúdie
Prvá štúdia sa zamerala na 479 detí vo veku 7 až 9 rokov, ktoré podpriemerne čítali, ale netrpeli špecifickými poruchami učenia. Všetky tieto deti mali zníženú koncentráciu DHA, ktorá sa prejavila horším čítaním, pamäťou a problémami so správaním sa. V druhej štúdii 62 detí, ktoré užívali DHA počas prvých 18 mesiacov po narodení porovnávali s kontrolnou skupinou detí, ktoré neprijímali DHA. Obe vybrané skupiny detí potom podrobili testu každých 6 mesiacov počas šiestich rokov (v tom čase už ani jedna skupina neužívala DHA).

Priamy vplyv na mozog
„Vedci zistili, že deti zo skupiny, ktorá užívala DHA zaznamenali výrazne lepšie výsledky v učení, v slovnej zásobe a v celkovej inteligencii. U väčšiny sa tieto viditeľné zmeny prejavili vo veku 3 až 6 rokov. To je jasný dôkaz toho, že investovať do vyvíjajúceho sa mozgu detí sa oplatí,“ vysvetľuje profesorka Horáková v knihe autoriek SABÍNY ZAVARSKEJ, YKY HRICKOVEJ a KATARÍNY HORÁKOVEJ: SOM TEHOTNÁ, ktorú si môžete kúpiť tu: http://www.zelenyjezko.sk/.

Ako podávať deťom omega-3 DHA?
Ak neprijímate dostatok DHA v strave, dôležité je počas tehotenstva a dojčenia užívať krill olej vo forme výživového doplnku. Keďže dojča dostáva životne dôležité DHA prostredníctvom materského mlieka, snažte sa dojčiť minimálne jeden rok, a tak poskytnúť dieťaťu zdrdreamstime_xl_9613873avý vývoj a veľký náskok v úspešnom živote.
Potom, keď už dieťa je schopné bezpečne prehltnúť kapsulu, môže začať samo užívať krill olej. Kapsule by mali byť polovičnej veľkosti, oproti dospeláckym.

V prípade nedojčených detí pridajte obdeň dve kvapky krill oleja tak, že čistou/ sterilnou ihlou prepichnete kapsulu a po kvapkách vytláčate potrebné množstvo oleja priamo do umelej výživy. Je to životne dôležité najmä pre zdarný vývoj predčasne narodených detí. Rovnako odporúčam podávať obdeň dve kvapky oleja zo žraločej pečene (nie však v ten deň, keď krill olej). Prečo? Hlavnou zložkou tohto oleja okrem nenasýtených omega-3 mastných kyselín sú alkylglyceroly, ktoré priaznivým spôsobom ovplyvňujú imunitný systém. Tieto látky sa nachádzajú aj v materskom mlieku, ale v žraločom oleji je ich omnoho viac.

V prípade predčasne narodených detí je veľmi dôležité tiež denne podávať rovnakým spôsobom fosfatidylserín.  Keď dieťa dovŕši pol roka, zdvojnásobte počet kvapiek olejov a až bude schopné bezpečne prehltnúť krill olej, žraločí olej a fosfatidylserín vo forme detských kapsúl, podávajte im ich aspoň do dvoch rokov života.

——————————————————————————————-

Z  knihy autoriek SABÍNY ZAVARSKEJ, YKY HRICKOVEJ a KATARÍNY HORÁKOVEJ: SOM TEHOTNÁ, ktorú si môžete kúpiť tu: http://www.zelenyjezko.sk/.

Facebook