Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Zelené potraviny – nová svetová vlna stravovania

23 jún Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Zelené potraviny – nová svetová vlna stravovania
Zelené potraviny – nová svetová vlna stravovania
 

Civilizácia mení životné prostredie tak rýchlo, že sa mu naše telo nestačí prispôsobiť. Väčšina obyvateľov našej planéty žije v civilizačnom strese. Ten je dôsledkom nesúladu medzi naším organizmom a spôsobom života. V druhej časti článku o zelených potravinách sa venujem chlorelle a spiruline. Článok od profesorky Kataríny Horákovej vyšiel v časopise VitaFit.

Preto potrebujeme až niekoľkonásobne viac špecifických živín ako kedysi. V dnešnej strave ich však dostávame v nedostatočnom množstve. Všetci tí, ktorí si to uvedomujeme, robíme dobre, ak sa nespoliehame už len na potraviny, ktoré nám ponúka trh a siahneme aj po iných zdrojoch.

V priebehu posledných dvoch storočí došlo k takým rýchlym zmenám v životnom štýle, v zložení stravy i v stravovacích návykoch, že sa tieto zmeny nutne museli dostať s naším „naprogramovaným“ metabolizmom do rozporu… Navyše široká devastácia životného prostredia spôsobila obrovský nárast záťaže na ľudský organizmus. Tento vplyv – nevídaný za 30 000 rokov ľudskej histórie – len ťažko úplne chápeme a ešte menej si ho pripúšťame.

Rozhliadnime sa však okolo seba. Výskyt respiračných, alergických a kožných ochorení u detí stúpa, a rovnako aj citlivosť na virózy a ďalšie choroby. Ešte v prvej polovici minulého storočia sme o detskej onkológii takmer nepočuli. V súčasnosti jej stále pribúda, rovnako ako kardiovaskulárne ochorenia, astma, cukrovka dokonca až nad 9 % ročne, čo charakterizuje epidémiu.

Čo sa vlastne stalo?
Okrem kvality vzduchu a vody sa výrazne oproti minulosti zmenili aj potraviny. Najväčšie neuspokojené potreby máme v nutričnej hodnote stravy. A aj preto má značná časť populácie sklony k nadváhe. Moderná veda dnes teda usilovne hľadá ideálne potraviny a zdravé nutričné doplnky, ktoré by nás chránili pred chorobami z nedostatku (osteoporóza, anémia, a pod.), a pomohli by znova prebudiť náš imunitný systém, ako účinný štít proti civilizačným chorobám. Zdroj stravy, ktorá zaručí priebežnú a pravidelnú detoxikáciu od jedov, ktorým sa následkom devastácie poľnohospodárstva a vôbec celej prírody nemôžeme ubrániť (napr. počnúc dusičnanmi a kadmiom zo zeleniny až po olovo z vodovodného potrubia). Od začiatku 21. storočia sa však objavila i u nás cesta, ako sa z tejto situácie postupne dostať. Je to päť minút pred dvanástou, keď si domyslíme genetické dopady toho, čo človek doteraz vyprodukoval na záhubu ďalších generácií!

Vykročme cestou „green foods – zelených potravín
Zelené potraviny nie sú z hľadiska histórie ľudstva nič nové. Len sme na ne zabudli. Už pre Aztékov mala napríklad modrozelená riasa spirulina ako povzbudzujúca potravina takú hodnotu, že im slúžila ako platidlo. Zelené potraviny obsahujú v prirodzenej synergickej, teda niekoľkonásobne účinnejšej forme, všetky dôležité nutričné látky ako vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, esenciálne mastné kyseliny a enzýmy. Zároveň zabezpečujú vysokú vnútornú očistu, ktorá nám pomôže spriechodniť črevný trakt a cievny systém, účinne hojiť zápalové procesy v tele, o ktorých často ani nevieme. Dodávajú energiu a posilňujú imunitný systém. Táto „zelená cesta“ nepredstavuje asketickú cestu len pre vyvolených. Vychádza z poznatku, že najväčší vplyv na zdravie má obsah taniera. Pravidelné užívanie zelenej stravy ju výrazne zhodnocuje. Prináša nutričnú hodnotu a dokonca kofaktory, ktoré dokážu vyťažiť aj z obľúbených FAST FOODS viac, ako si vieme predstaviť.

Dokážu nielen nasýtiť, ale telo aj očistiť, detoxikovať, regenerovať, tlmiť jeho prekyslenie a posilniť obranný systém človeka. Patria k nim cereálne trávy, predovšetkým zelený jačmeň a zelené, a modrozelené riasy. Všetky tieto prírodné potraviny obsahujú vynikajúce zdroje živín, celé spektrum živých enzýmov a zahŕňajú ozdravovacie vlastnosti základných druhov zeleniny.

Okrem toho má každá z nich vďaka špecifickým látkam, ktoré v sebe skrývajú, navyše určité jedinečné vlastnosti. Obsahujú tzv. fytonutrienty, ktoré sa nedajú nahradiť žiadnou inou potravinovou skupinou. Sú na začiatku potravinového reťazca a ich zmyslom existencie je stať sa dokonalou potravou. Už po krátkom čase užívania spúšťajú v tele mnohé liečivé procesy. Napríklad zo zeleného jačmeňa, z prášku z vylisovanej šťavy jačmenných listov sa dá pripraviť zázračný zelený nápoj, jedna kávová lyžička nutrične zodpovedá niekoľkým kusom zeleniny.

V minulom storočí vedci objavili celé spektrum potrebných živín v dvoch veľmi užitočných pravekých sladkovodných riasach mikroskopickej veľkosti, a to v spiruline a chlorelle. O ich význame a dôležitosti sa u nás pomerne málo píše, a preto o nich zatiaľ aj málo vieme. Pritom v mnohých krajinách sú dokonca zdrojom pôvodnej potravy ich obyvateľov. Už pred miliónmi rokov tvorili súčasť vodného planktónu a zachovali sa prakticky bez zmien až do dnešných dní. Veľmi dobre sa im darí iba v extrémne čistých a silne alkalických vodách subtropických oblastí. Existovať môžu len v prostredí bez zaťaženia pesticídmi a insekticídmi. Môžeme teda povedať, že sú to riasy nabité slnečným svitom a živinami z čistej vody. oblastí. Existovať môžu len v prostredí bez zaťaženia pesticídmi a insekticídmi.Môžeme teda povedať, že sú toriasy nabité slnečným svitom a živinami z čistej vody.

Facebook