Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Malé triky s veľkým účinkom

27 jún Odoslal v Chudneme, diéta, Pre ženy, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Malé triky s veľkým účinkom
Malé triky s veľkým účinkom
 

Chcete schudnúť, ale diéty ani úmorné cvičenie vás nebavia? A čo tak zahrať sa na čarodejnicu a vyčariť si ploché bruško a štíhlejší driek? Budete sa cítiť naozaj skvelo – stačí, ak si osvojíte 20 dôležitých trikov.

1. Jedzte špagety!
Ak zbožňujete taliansku kuchyňu, doprajte si namiesto pizze špagety. Ak to nebudete preháňať a dáte si špagety s olivami, šampiňónmi, bazalkou a paradajkovou omáčkou, pokojne môžete zjesť celú porciu, a to bez výčitiek svedomia. Je v nich totiž oveľa menej kalórií, než keby ste zjedli dva trojuholníky pizze. A to už ani nehovoriac o tom, že v pizzerii zvyčajne zjeme pizze ešte viac…

2. Šoférujte!
Alkohol predstavuje množstvo kalórií. Ak sa chystáte na večierok a viete, že by ste museli veľa popíjať, máte hneď dve možnosti: buď sa zmierte s tým, že vypité poháriky vám na štíhlosti určite nepridajú, alebo na večierok choďte autom a potom pite iba minerálku. Po návrate domov sa odmeňte pohárikom šampanského, aby vám nebolo ľúto, ale potom už pite len vodu.

3. Pozor na džúsové kalórie!
Zbožňujete pomaranče, ale nechce sa vám ich šúpať? Prekonajte sa a zvoľte radšej pomaranč než pomarančový džús. Keďže na pohár pomarančového džúsu je potrebná šťava z niekoľkých pomarančov, dostane vaše telo aj oveľa viac ovocného cukru než je potrebné. Ak si však olúpete pomaranč, prísun ovocného cukru bude primeraný a ešte sa aj zasýtite, pretože na rozdiel od pomarančového džúsu, obsahuje aj veľa potrebnej vlákniny.

4. Mlčať je zlato
Ukazuje sa, že ono staré známe „pri jedle sa nerozpráva“ môže mať aj čosi do seba. Samozrejme, nemusíme pri stole sedieť ako zaťatí, ale nemali by sme zabúdať na to, čo všetko sme už pojedli. Stáva sa to najmä vtedy, ak stolujeme s priateľmi a pri zaujímavom rozhovore zabúdame na to, čo všetko sme už zjedli. Nečudo, že z takýchto príjemných posedení mávame pocit prejedenia…

5. Ako flámovať…
Ak sa chystáte na nejakú firemnú akciu alebo hoci aj rodinnú oslavu, nikdy nechoďte z domu úplne hladná. Dobrý tip: skúste pred odchodom zjesť za tanier hustej zeleninovej polievky, ktorá vás zasýti. Potom budete na oslave jesť s mierou.

6. Veľa nemusí znamenať veľa
Ak sa vám páči mať plný tanier, skúste nasledovný trik: vyberajte si jedlá, ktoré pôsobia nadýchaným a hojným dojmom, ale napriek tomu sú málo výživné. Napríklad čerstvá, grilovaná alebo dusená zelenina. Môžete si jej dopriať plný tanier a napriek tomu nemá toľko kalórií ako napríklad zmrzlinový pohár!

7. Predjedlo má tajnú moc!
Ak si chceme zachovať štíhlu líniu, predjedlo by malo byť zeleninové – napríklad zeleninový šalát. Miska zeleninového šalátu vás zasýti a hlavného
jedla už zjete oveľa menej.

8. Chudnite s mliekom
Ak ráno vypijete pohár plnotučného mlieka, nielenže dodáte telu potrebný a prirodzený prísun vápnika, ale sa aj po celé dopoludnie budete cítiť sýto. Určite to však nepreháňajte a nenahrádzajte plnotučné mlieko nízkotučným. Obsahuje síce tiež bielkoviny, ale žiadne tuky, takže pocit sýtosti nezískate.

9. Slnko a čerstvý vzduch zoštíhľujú
Slnko znižuje chuť do jedla – tak tvrdia odborníci. Napokon, niečo na tom asi bude, pretože na letnej dovolenke pri vode nám zvyčajne ani obed netreba a často nám stačí iba nejaké to ovocie. Ak vás teda nabudúce budú kváriť hriešne myšlienky na bonboniéru alebo zákusky, skúste to rozchodiť – najlepšie vtedy, keď svieti slniečko. Možno aj vy zistíte, že vám po takejto slnečnej vychádzke bude stačiť menšia porcia jedla.

10. Nekupujte zásoby!
Ak patríte k tým, čo radi využívajú akciové zľavy a kupujú veľké balenia potravín len preto, že ušetria pár korún, rýchlo na svoju záľubu zabudnite. V opačnom prípade sa vám môže stať, že vynaložíte oveľa väčšie peniaze na to, aby ste si zadovážili nejakú „zázračnú“ kúru na schudnutie alebo si zaplatili osobného trénera, ktorý vás prebytočných kíl zbaví. Kopy jedla nahromadené v chladničke či komore vás totiž môžu zvádzať k prejedaniu. Veď čo ak by sa to všetko malo pokaziť…?

11. Paradajkový džús pomáha
Ak máte neodolateľnú chuť na džús, doprajte si paradajkový! Paradajková šťava totiž obsahuje oveľa menej kalórií než iné ovocné džúsy a navyše ešte aj silný antioxidant lykopén, ktorý chráni pred nebezpečnými voľnými radikálmi. Okrem toho, zdravo môžete maškrtiť aj v bare – dajte si Bloody Mary!

12. Maškrty skryte z dohľadu 
Mať poruke nejaký ten keksík, cukrík alebo čokoládku, môže byť síce veľmi príjemné, ale nebezpečné pre postavu. Ak teda nemáte pevnú vôľu a nemáte cukrovinky pripravené iba pre návštevy, radšej sladkosti odložte, aby vás nelákalo tu i tam si z nich zobnúť.

13. Stolujte na úrovni!
Nikdy si nesadajte k stolu ledabolo upravená a najmä s voľnou gumou okolo pásu. Ak vás totiž v páse nič neomína, ľahko sa vám môže stať, že sa prejete. Aj na oslavy a iné slávnostné podujatia si radšej obliekajte oblečenie s priliehavým pásom – takto bleskovo zistíte, kedy máte naozaj dosť.

14. Desiatu a olovrant nepreháňať!
Je síce pravdou, že jesť by sme mali častejšie než iba ráno, na obed a večer, ale to neznamená, že by sme sa mali prejedať. Desiata a olovrant by mali byť skôr symbolické, aby sme zahnali pocit hladu – napríklad ovocie, müsli tyčinka, alebo krehký chlebík (Knäcke Brot, ryžový, ražný alebo iný) s plátkom šunky a zeleninou. Ak si medzi raňajkami a obedom dožičíte 20 dkg tresky v majonéze alebo ruské vajíčko a medzi obedom a večerou neodoláte sladkostiam či zákuskom, výsledok na seba určite nenechá dlho čakať…

15. Dezertujte od dezertu!
Ak máte za sebou fantastický obed alebo večeru a chystáte sa objednať si dezert, radšej si nechajte chvíľku na rozmyslenie. Počkajte aspoň 20 minút – približne tak dlho asi trvá, kým si aj mozog uvedomí, že žalúdok už svoje dostal. Ak však túžba po sladkom aj naďalej pretrváva, odolajte zákusku a dajte si radšej puding.

16. Umenie správne sedieť
Ak správne sedíte, budete aj správne jesť. Ľudia, ktorí sedia pri stole pekne a rovno, sa zasýtia rýchlejšie než tí, ktorí sa pri stole hrbia alebo nebodaj rozvaľujú. Strava sa totiž takto rýchlo dostane do žalúdka a ten vyšle signál, že má dosť!

17. Oklamte chuť!
Ak už naozaj neviete odolať a máte chuť na čokoládu, doprajte si kúsok, nechajte si ho rozplynúť na jazyku, ale skôr, než vaša ruka siahne po ďalšom kúsku čokolády, zjedzte niečo veľmi pálivé. Ak štipľavé veci neznášate, možno pomôže aj to, ak si rýchlo vyčistíte zuby. Len čo sa totiž zbavíte sladkej chuti v ústach, na čokoládu už chuť mať nebudete.

18. Umenie piť
Ak pijete vodu alebo minerálku, pite zo širokých pohárov, pretože takto budete piť oveľa viac. V prípade, že máte chuť na alkohol (pozor, aj to sú kalórie!), nalejte si ho do vysokého a úzkeho pohára. Takto budete alkoholický nápoj iba usrkávať a rýchlejšie budete mať dosť. Nič nie je totiž jednoduchšie, ako piť zo širokého pohára…

19. Mušle na tanieri
Úžasná chuť, nízky obsah cholesterolu a veľa zinku a selénu – to všetko predstavujú mušle. Samozrejme, okrem toho sú aj bohaté na zdravé mastné kyseliny.

20. Voda nadovšetko!
Aby ste dostali do tela toľko tekutín, koľko je potrebné, pite radšej vodu bez bubliniek. Bublinky totiž rýchlo prekrvia sliznice, čím pocit smädu rýchlo zmizne. Navyše, najnovšie výskumy poukazujú na to, že vody, ktoré sú silno sýtené, môžu podporovať vznik celulitídy. Nič však netreba preháňať a aj v tomto prípade určite platí, že všetkého s mierou. Aj bublinky totiž majú svoje prednosti – rýchlo pomáhajú uvoľňovať hormón dobrej nálady endorfín. Na to však úplne postačia aj jemne perlivé minerálky.

Facebook