Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Fit so špargľou

10 máj Odoslal v Horáková Katarína, O knihe, Oddelená strava, Pre ženy, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Fit so špargľou
Fit so špargľou
 

Špargľa je jarná májová delikatesa. Je chutná, zdravá a nízkokalorická. Môžeme ju dostať v dvoch formách – zelenú a bielu. Jej farbu určuje metóda pestovania.

Biela špargľa rastie pod zemou v tme. Ak sa hlavičky dostanú na svetlo, sfialovejú. Zelená špargľa rastie od začiatku na povrchu záhonu. Zelená má tiež intenzívnejšiu chuť ako biela. V čom je jej tajomstvo? Vplyvom svetla a slnečných lúčov produkuje zelené farbivo chlorofyl. Toto farbivo jej nedodáva iba korenistejšiu chuť, ale svojimi vnútornými hodnotami prevyšuje bielu špargľu. Zelená špargľa obsahuje viac kyseliny asparágovej (jeden zo životne dôležitých stavebných kameňov bielkovín), ktorá je dôležitá na rýchlejšie a lepšie prečistenie organizmu. Obsahuje viac vitamínu C, ktorý sa najčastejšie nachádza v hlavičkách špargle, aj betakarotén (predstupeň vitamínu A), ktorý je potrebný pre neporušený imunitný systém a peknú pokožku. Vitamíny B1, B2 a B6 rozprúdia látkovú premenu a minerálne látky vápnik, draslík a fosfor zvyšujú činnosť obličiek a zbavujú organizmus od jedov. Päťsto gramov špargle má len 120 kalórií.

Ako zistíme, že je špargľa čerstvá? Končeky hlavičiek musia byť pevné, musia byť vlhké na reze a špargľa musí čerstvo voňať. Biele špargľové tyčinky praskajú, keď ich trieme o seba. Špargľa ostane čerstvá v chladničke maximálne 3 dni. Zabalíme ju do vlhkej handry a vložíme do perforovaného umelohmotného vrecúška. Pred zamrazením musíme špargľu najprv blanšírovať, tak vydrží až 9 mesiacov. Zelenú špargľu treba variť o niečo kratšie ako bielu.

Z pripravovanej knihy Katarína Horáková: Oddelená strava – Recepty, Plat4M Books, 2012

Facebook