Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Recepty z Plat4M Books: Ratatouille

25 júl Odoslal v Horáková Katarína, O knihe, Oddelená strava, Pre ženy, Recepty, testy, Zdravie | Komentáre vypnuté na Recepty z Plat4M Books: Ratatouille
Recepty z Plat4M Books: Ratatouille
 

Zeleniny leta – Pochutnajme si na baklažáne. Fialová bobuľa obľubujúca teplo pochádza z Indie, ale našla si aj u nás svojich gurmánov. Obsahuje 3 zo skupiny vitamínov B:B6 a niacín, ktoré posilňujú nervy, aj kyselinu listovú na podporu buniek. Okrem toho obsahuje draslík, ktorý napomáha odvodňovaniu organizmu. V mnohých krajinách považujú baklažán za liečivú rastlinu. Surové plody obsahujú solanín, ktorý sa rozkladá iba pri varení, preto sa baklažán nemôže jesť surový. 100 g baklažánu obsahuje iba 27 kalórií. Vrcholom jeho sezóny u nás je leto a začiatok jesene. Jeho čerstvá chuť je vhodná ako pochúťka v horúcom letnom období.

Ako udržať baklažán čerstvý?

  • Tmavofialová šupa bez škvŕn a zelená stonka značia, že je čerstvý.
  • V chladničke ho môžeme držať asi desať dní. Neskladujme ho však pri jablkách a banánoch.
  • Rozkrojený baklažán rýchlo zhnedne, preto ho krájame tesne pred varením.

Recept leta: RATATOUILLE

2 cibule, 6 strúčikov cesnaku, 100 ml olivového oleja, 750 g rajčín, 250 ml rajčinovej šťavy, 3 papriky, 750 g cukiny a 750 g baklažánu, tymián, rozmarín a 200 ml bieleho vína.

  1. Cibuľu nakrájanú na kolieska a cesnak podusíme v oleji do sklovita a odstavíme.
  2. Rajčiny spolu s rajčinovou šťavou okoreníme tymiánom a rozmarínom a dusíme dvadsať minút.
  3. Papriku, cukinu a baklažán nakrájame na kolieska, pridáme k cibuli a podusíme chvíľu spolu. Nakoniec pridáme víno a pomaly dusíme 25 minút.
  4. Udusenú cukinu a baklažán rozložíme na veľkú misu, polejeme rajčinovou omáčkou a celé okoreníme tymiánom a rozmarínom.

Príspevok je súčasťou pripravovanej knihy Katarína Horáková: Oddelená strava – Recepty a diéty, ktorá príde na slovenský trh v septembri 2012.

Ďalšie recepty nájdete TU.

Facebook