Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Pripravme sa na letnú výsadbu jahôd

Pripravme sa na letnú výsadbu jahôd
 

Najviac osvedčená výsadba jahôd v záhradkách je v auguste – okolo 20. Ukončiť by sa mala do 15. septembra. Takto vysadené jahody vytvoria ešte do príchodu zimných mrazov životaschopnú koreňovú sústavu s novou ružicou listov.

Predpokladom úspechu je pred výsadbou urobiť požadovanú prípravu pôdy a vyhnojenie. Dôležité je odburinenie pôdy. V záhradkách sú zaužívané nasledujúce spôsoby výsadby a pestovania.

Udržovanie jednotlivých trsov – spon sa odporúča 0,50 x 0,30 – 0,50 metra. Pri tomto spôsobe sa po výsadbe jednotlivé trsy udržujú sólo bez poplazov. Tento spôsob je vhodný najmä pre stálerodiace odrody (napríklad Lidka a i.).

Jednoriadková zahustená výsadba – v riadkoch medzi jednotlivými sadenicami jahôd ponecháme vznikajúce poplazy voľne zakoreniť v takom širokom páse, v akom sú pôvodné sadenice, t. j. 250 až 300 milimetrov. Ostatné poplazy v medziradí odstraňujeme.

Dvojriadková výsadba – dvojica riadkov sa vysádza v rôznych sponoch (0,15 – 0,30 x 0,60 – 0,80, ale aj 0,40 x 0,80 – 1,20 metra). Základom úspechu pri pestovaní jahôd je zdravý výsadbový materiál, správna výsadba a úrodné odrody.

Z odrôd jedenkrát rodiacich odporúčame tieto:
♦ Zefýr – skorá odroda, veľmi úrodná.
♦ Andrea – skorá stolová odroda. Je stredne odolná proti plesni sivej.
♦ Magura – stredne skorá stolová odroda, pomerne odolná proti plesni sivej. Je úrodná.
♦ Senga Sengana – stredne skorá, veľmi úrodná. Je citlivejšia na pleseň sivú. Vhodná je najmä na spracovanie.
♦ Elista – neskorá odroda, stredne odolná proti plesni sivej.
♦ Elsanta – dozrieva pred odrodou Senga Sengana. Veľmi úrodná a pomerne odolná proti plesni sivej.

Z odrôd remontantných sa odporúča najmä Lidka a tiež Ostara. Z mesačných jahôd je známa odroda Rujana (stáleplodiaca). Jahody môžeme pestovať takmer vo všetkých oblastiach Slovenska. Odrody remontantné a stáleplodiace sú vhodnejšie však do teplejších oblastí v chránených polohách. Vysoké nároky na vlahu majú zvlášť v teplých letných mesiacoch s prísuškom. Jahody sadené neskoro v jeseni musíme zakryť vhodným materiálom (napríklad bielou netkanou textíliou), lebo pri nedostatočnom zakorenení vzniká nebezpečenstvo vymrznutia.

Článok je z publikácie Ivan Hričovský: Rok v ovocnej záhrade.

Profesor Ivan Hričovský okrem návštev na desiatkách záhradkárskych a pestovateľských podujatí po celom Slovensku poskytuje už informácie a radí záujemcom aj na svojej stránke na najvýznamnejšej svetovej sociálnej sieti Facebook. Pozrite sa SEM, kliknite na tlačidlo Páči sa mi a pravidelne budete dostávať rady a zaujímavé novinky z oblasti záhradkárstva a pestovania ovocných stromkov od tohto uznávaného odborníka.

_________________________
OBĽÚBENÁ EDÍCIA PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne záhradkárske otázky týkajúce sa ovocnej, zeleninovej i okrasnej záhrady, ale aj vinohrtadu, biologickej ochrany, či trávnika alebo výživy záhradných plodín, môžete ich nájsť v knihách z edície Praktické rady záhradkárom. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej záhradkárskej rodine.

Facebook