Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Preorientovanie dieťaťa na nový spôsob životného štýlu

12 sep Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, O knihe, Pre ženy, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Preorientovanie dieťaťa na nový spôsob životného štýlu
Preorientovanie dieťaťa na nový spôsob životného štýlu
 

Ak máme pochybnosti, či program zdravého životného štýlu, ktorý navrhujem, je vhodný i pre naše deti alebo ak mu nedôverujeme, lebo nejaký lekár či dietetik vyhlásil, že je to program nevhodný, porovnajme si tieto tvrdenia s odporúčaním protirakovinovej diéty. Program kombinovanej stravy z nej zahŕňa všetko, ba ešte viac.

dieťa child toy hračkaNavyše chápe organizmus ako fyziologický celok, takže bolesti žalúdka, zápcha, hnačka či iné tráviace ťažkosti spôsobené nevhodnou kombináciou potravín sa u našich detí už nebudú objavovať. Dokonca každý rodič čoskoro zistí, že to jeho dieťaťu „myslí“ bystrejšie a v škole sa mu darí lepšie.

Program poskytuje návod, ako zaradiť do stravy viac čerstvého ovocia a zeleniny, celozrnných obilovín a, samozrejme, ako v nej znížiť obsah živočíšnych tukov.

Prvá zásada: VYSKÚŠAJME TO NAJPRV SAMI
• Každé ráno začínajme tým, že vypijeme pohár 100-percentnej ovocnej šťavy, šálku bylinkového čaju s citrónom a zjeme čerstvé ovocie.
• Správne kombinujme svoj obed a večeru.
• Obmedzujme hovädzie a bravčové mäso a dajme prednosť hydine a rybám.
• Namiesto mäsitých pokrmov zaraďme do jedálneho lístka zemiaky, cestoviny, strukoviny a celozrnné obiloviny ako hlavné jedlo.
• Ovocie jedzme vždy na prázdny žalúdok a nikdy nie po jedle ako zákusok.
• Nahraďme sladkosti čerstvým ovocím, zeleninou alebo orechmi. Ak sa nemôžeme celkom vzdať sladkostí, raz za čas si dožičme na olovrant sladký zákusok k čaju.
• Vyraďme sladké nápoje a namiesto nich pime čerstvé ovocné a zeleninové šťavy, minerálne vody, bylinkové alebo ovocné čaje, ktoré budú neskôr iste chutiť aj našim deťom.

To sú prvé jednoduché zmeny, a len čo ich uskutočníme – nebude to iste zo dňa na deň, začneme sa nielen dobre cítiť, ale budeme aj výborne vyzerať. Tento pocit nám dodá sebadôveru a nadšenie.

A vtedy nastáva ten pravý čas, keď môžeme začať vykonávať rovnaké zmeny v živote našich detí. Je oveľa ťažšie pokúšať sa zmeniť svoje deti, kým sme neprešli zmenami sami!

Druhá zásada: ZMENY V STRAVOVANÍ DETÍ ROBME POSTUPNE A BEZ DONÚTENIA
Možno by sme chceli odstrániť hneď všetko, čo otravuje organizmus nášho dieťaťa, lebo odrazu ostávame zhrození z toho, čo všetko prechádza žalúdkom nášho dieťaťa! Tieto pocity dobre poznáme. Musíme si však uvedomiť, že dieťa si už vytvorilo určitý návyk, a to aj naším pričinením, ktorý by sme však zrazu radi odstránili.

 

dieťa child toy hračkaNedá sa všetko hneď lámať cez koleno, predsa sami na sebe sme sa počas nášho prerodu určite o tom mohli presvedčiť. Prešiel dosť dlhý čas, kým sa naše dieťa dostalo tam, kde je, a teda istú chvíľu potrvá, kým sa dostane tam, kde ho chceme mať. U všetkých detí je krásna jedna vec, že sa skutočne chcú vždy cítiť dobre. Preto si veľmi rýchlo všimnú zmeny svojej energie. Keď im zmiznú bolesti žalúdka, ktoré zapríčinila nesprávna kombinácia jedál alebo sa stratia bolesti hlavy z presládzania, na ktoré si už bežne navykli, nové pocity sa im iste zapáčia.

Takže najdôležitejšou zásadou pri vytváraní zdravého programu stravovania detí je trpezlivosť.

Tretia zásada: OTVORENÝ ROZHOVOR O CUKRE A NÁVYKU NAŇ
Deti sú rady, keď sa môžu zúčastniť rozhodovania o svojom živote, a zistíme, že majú viac zdravého rozumu, ako sme predpokladali. Záujem o cukor a sladkosti vôbec je najťažší problém, ak si dieťa už vypestovalo naň určitý návyk. Je dôležité, aby pochopilo, že rodičia sa so záujmom pokúšajú nájsť cestu, ktorá mu pomôže, aby bolo zdravšie. Na takýto vážny rozhovor si musíme nájsť vhodnú príležitosť a atmosféru prijateľnú pre dieťa.

Viac sa dočítate v publikácii Katarína Horáková: Varovné signály tela. 

Facebook