Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Súženie obéznych detí

10 sep Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, O knihe, Pre ženy, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Zdravie | Komentáre vypnuté na Súženie obéznych detí
Súženie obéznych detí
 

Nadváha sa označuje za globálnu epidémiu 21. storočia, nevynímajúc ani deti. Dnes už každé piate dieťa trpí na chorobnú nadváhu. Okrem duševného ubíjania a trápenia s obezitou sú tlsté deti aj po zdravotnej stránke vo veľkom nebezpečenstve.

To, čo sa u detí najčastejšie podceňuje a označuje ako „detský tuk“ alebo „železná rezerva“, v skutočnosti pôsobí po istom čase negatívne na zdravie. Odhaduje sa, že asi 80% tučných detí bude raz v dospelosti obéznych.

Nadváha sa po fajčení považuje za druhú najčastejšiu príčinu predčasných úmrtí. Experti sa obávajú stúpajúceho počtu obéznych detí. V budúcnosti bude stále viac a čím ďalej mladších ľudí trpieť na civilizačné choroby. Dôkazom toho je prudko stúpajúci počet skupiny mladých ľudí, ktorí majú diabetes typu 2 – chorobu, o ktorej sa tradične myslelo, že sa v prevahe objavovala u starých ľudí.

Nadváha má rôzne príčiny
Jedna z jasných príčin nadbytočných kilogramov spočíva v sústavnom nadbytočnom prijímaní potravín. Dospelí mnohokrát nabádajú svoje deti, aby veľa jedli, dokonca im hrozia trestom alebo sľubujú odmenu, ak všetko ponúkané zjedia. Ďalšou príčinou môžu byť aj genetické faktory. Často sa ešte stále podceňujú psychické faktory, ktoré môžu zapríčiniť nadváhu. U mnohých detí pôsobí časté jedenie ako prostriedok na zbavenie sa strachu alebo pomáha im to proti stresu a nude.

Boj proti kilogramom
Nútiť deti s veľkou nadváhou držať diétu nie je správna cesta a býva zväčša bez úspechu. Prejedajúce sa deti sa musia naučiť nájsť si kreatívnou formou a hravou cestou správny prístup k prijímaniu potravy. Najlepšie sa to darí v jedálni v skupinách. Tu sa rozšíria návyky k pestrému výberu jedál, pretože u obéznych detí býva zväčša tento výber príliš obmedzený.

V každom prípade sa žiada u týchto detí nájsť koreň príčiny nesprávneho stravovania. Často pritom môže pomôcť psychológ (príčinou môže byť napríklad rozvod rodičov, smrteľný prípad v rodine a podobne). Deti by sme mali viesť k určitému pohybovému zaťaženiu, čo je veľmi dôležité. Rodičia ich však nesmú nútiť, ale mali by hľadať prístupný hravý spôsob.

Najlepšie je začať s takým športom, ktorý nevyžaduje veľké nároky a výkony. Treba voliť také športy, kde je ťažiskom hravý element, aby sme obézne deti hneď na začiatku neznechutili. Hoci šport a pohyb neprinesú ihneď výraznú stratu hmotnosti, ale deti tak získajú celkom iný vnútorný pocit o zvýšenom vydávaní energie.

_________________________
Článok je k z knihy Katarína Horáková: Oddelená strava II. A čo ďalej? – Pokračovanie mimoriadne úspešnej a populárnej knižky o oddelenej strave, určenej všetkým, ktorí prešli na nový životný štýl a chceli by v ňom zotrvať. Kniha vyšla v roku 2001 a autorka v tomto voľnom pokračovaní otvára cestu k odstraňovaniu zdravotných neduhov a nadobudnutiu novej životnej energie. Kniha mala štyri dotlače a za necelé dva roky sa z nej predalo vyše 55 000 výtlačkov.

Facebook