Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Pečieme z piškótového a krehkého cesta

17 nov Odoslal v Janata František, Pre ženy, Recepty, testy | Komentáre vypnuté na Pečieme z piškótového a krehkého cesta
Pečieme z piškótového a krehkého cesta
 

Piškótové cesto pečieme na vymastenom plechu posypanom hrubou múkou alebo strúhankou. Jemné múčniky pečieme pomaly v mierne vyhriatej rúre, rolády však pečieme v dobre vyhriatej rúre. Keby sme ich totiž piekli pomaly, príliš by vyschli a pri rolovaní by sa lámali.

Piškótové cesto pripravujeme z čerstvých alebo dobre naložených vajec, práškového cukru a hrubej múky. Vajcia opatrne rozbijeme a bielky od žĺtkov pozorne oddelíme, aby sa k bielkom nedostalo ani trocha žĺtka, lebo potom by sa sneh nedal ušľahať dotuha. Zásadne používame práškový cukor; ak však pridávame k žĺtkom vodu, potom použijeme jemný kryštálový. Cukor a cesto nemiešame, ale šľaháme metličkou, až kým úplne nezhustne. Do cesta dávame hrubú, polohrubú alebo hladkú múku. Môžeme ju nahradiť aj jemnou žemľovou alebo piškótovou strúhankou, ktorú sme získali z piškótových odrezkov, ako aj zomletými orechmi, orieškami, mandľami alebo zomletým makom. Používame aj celý mak, ktorý dáva múčniku veľmi dobrú chuť. Pri prípave niektorých múčnikov dávame do piškótového cesta aj maslo, môžeme ho však nahradiť rastlinným pokrmovým tukom. Maslo alebo rastlinný tuk necháme pred upotrebením vždy trocha zmäknúť, prípadne ho roztopíme, aby sa cesto ľahšie miešalo a aby sa v ňom tuk čo najviac rozptýlil.

Piškótové cesto pečieme na vymastenom plechu posypanom hrubou múkou alebo strúhankou. Jemné múčniky pečieme pomaly v mierne vyhriatej rúre, rolády však pečieme v dobre vyhriatej rúre. Keby sme ich totiž piekli pomaly, príliš by vyschli a pri rolovaní by sa lámali.

Ponúkam niekoľko chutných receptov.

ORECHOVÉ REZY S ČEREŠŇAMI

Suroviny
150 g masla alebo rastlinného tuku
2 žĺtky
2 vajcia
150 g práškového cukru
150 g zomletých orechov
40 g jemnej strúhanky
citrónovú šťavu
2 bielky
čerešne
vodové oblátky

Postup prípravy
Maslo alebo rastlinný tuk, žĺtky a cukor vymiešame, za stáleho miešania pridáme po jednom celé vajcia a vždy dobre premiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a spolu s orechmi a so strúhankou ho primiešame k cestu. Nakoniec prikvapkáme citrónovú šťavu. Polovicu cesta rozotrieme na vymastený plech vysypaný strúhankou, prikryjeme ho vodovýmo oblátkami, na ne poukladáme odkôstkované čerešne a zakryjeme ich oblátkami. Na ne rozotrieme druhú polovicu cesta a vo vyhriatej rúre pomaly upečieme. Upečené a vychladnuté pokrájame na rezy a posypeme práškovým cukrom.

PIŠKÓTOVÉ REZY S MALINAMI

Suroviny
160 g práškového cukru
100 g masla alebo rastlinného tuku
6 vajec
30 g kakaa
100 g orechov
50 g jemnej strúhanky
80 g hrubej múky
maliny

Postup prípravy
Cukor, maslo alebo rastlinný tuk a žĺtky vymiešame do peny, pridáme kakao, zomleté orechy a premiešame. Potom pridáme ušľahaný tuhý sneh z bielkov, strúhanku, múku a zľahka premiešame. Pripravené cesto rozotrieme na vymastený plech vysypaný múkou, poukladáme naň očistené maliny a vo vyhriatej rúre pomaly upečieme. Upečené a vychladnuté pokrájeme na rezy a posypeme práškovým cukrom.

ČOKOLÁDOVÉ REZY S ANANÁSOM

Suroviny
6 vajec
100 g práškového cukru
1 balček vanilínového cukru
50 g čokolády
50 g zomletých mandlí
30 g práškového cukru do snehu
80 g piškótovej strúhanky
1 konzervu ananásového kompótu

Postup prípravy
Žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom vymiešame do peny, primiešame postrúhanú čokoládu a zomleté mandle. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, zašľaháme doň 30 g práškového cukru a spolu s piškótovou strúhankou ho zľahka primiešame k žĺtkom. Pripravené cesto rozotrieme na vymastený plech vysypaný múkou, poukladáme naň ocedený a odkvapkaný ananásový kompót a vo vyhriatej rúre pomaly upečieme. Upečené a vychladnuté pokrájeme na rezy.

Vydavateľstvo Plat4M Books pripravuje v spolupráci s Františkom Janatom sériu kníh receptov. Prvou publikáciou bude kniha s témou recepty z hydiny.

Facebook