Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Aké množstvo vitamínov potrebujeme?

10 dec Odoslal v Hojerová Jarmila, O knihe, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Aké množstvo vitamínov potrebujeme?
Aké množstvo vitamínov potrebujeme?
 

Na takúto zdanlivo jednoduchú otázku nenájdeme jednoznačnú odpoveď, pretože v súčasnosti už vieme, že každý z nás má trochu odlišné potreby, vyplývajúce z odlišného metabolizmu, či rozdielnej schopnosti reagovať na fyzickú alebo psychickú záťaž. Nemalú úlohu zohrávajú aj genetické danosti. Ako príklad by som uviedla výsledky výskumov, ktoré naznačujú, že 5 až 15 percent ľudí, môže mať poruchu metabolizmu bielkovín.

Ich štiepením vznikajú aminokyseliny, medzi ktoré patrí aj homocysteín. Pri správnom metabolizme homocysteín nemá dlhú životnosť a metabolizuje sa ďalej na užitočný metionín. Výsledkom porúch je, že homocysteín sa metabolicky nemení na metionín, ale prúdi v nezmenenej forme krvným riečiskom. Zvýšené množstvo homocysteínu v krvi škodlivo pôsobí na steny ciev, čo je nebezpečné najmä pre osoby s kardiovaskulárnym ochorením. Keďže najmä kyselina listová, za prítomnosti vitamínu B6 a B12, hrá dôležitú úlohu, ako katalyzátor – urýchľovač – týchto reakcií, je isté, že ľudia s poruchou metabolizmu aminokyselín budú mať vyššie nároky na množstvo prijatej kyseliny listovej ako zdraví jedinci.

Určitú a nie nepodstatnú úlohu má aj náš životný štýl. Iste budete so mnou súhlasiť, že pravidelne cvičiaci športovec, bude mať oveľa vyššie požiadavky na všetky výživovo dôležité látky v porovnaní s človekom, ktorý sa celý čas venuje sedeniu v kresle či premiestňovaniu s kresla na pohovku pozeraním sa na televíziu, konzumovaním pražených zemiakových lupienkov a popíjaním Coca Coly. Fajčiari, ale aj ľudia, ktorí pravidelne pijú alkohol, či užívajú drogy potrebujú tiež väčšie množstvo výživovo dôležitých zložiek, teda i vitamínov. Alkoholici a drogovo závislí ľudia sú zvyčajne podvyživení, pretože príjem alkoholu či drog potláča u nich pocit hladu. Jedným z dôvodov je u nich aj nechutenstvo a následné poruchy trávenia. Nie je tiež tajomstvom, že množstvo výživovo dôležitých látok – teda aj vitamínov, potrebných na zabezpečenie normálnych fyziologických funkcií ľudského organizmu, nezávisí len od veku a pohlavia človeka, ale súvisí aj s jeho celkovým zdravotným stavom, fyzickou a psychickou námahou, stravovacími návykmi a životným prostredím.

Článok sme vybrali z novej publikácie vydavateľstva Plat4M Books Ružena Uherová: Vitamínová biblia, ktorá sa objaví na slovenskom knižnom trhu v najbližších dňoch.

Facebook