Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ktorá šťava je najkvalitnejšia?

02 jan Odoslal v Horáková Katarína, O knihe, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Ktorá šťava je najkvalitnejšia?
Ktorá šťava je najkvalitnejšia?
 

Na zachovanie zdravia nestačí zabezpečiť jednotlivé bunky svojho tela správnou výživou. To je iba jedna stránka mince. To už vieme, že súčasne rovnako dôležitá je pravidelná schopnosť tela eliminovať odpadové látky. A tu nám podáva pomocnú ruku čerstvé ovocie, čerstvá zelenina a z nich pripravené šťavy.

Príspevok je z publikácie
Katarína Horáková: Detoxikácia organizmu
(Plat4M Books 2012). 

Knihy od Kataríny HorákovejZíska sa, ak použijeme odšťavovač, ktorý funguje na báze lisu. Z analýzy vyplynulo, že pri spracovaní ovocia a zeleniny hydraulickým lisom množstvo získanej šťavy je minimálne dvojnásobné. Pritom hladina živín a biologicky aktívnych látok je 8 až 10-krát vyššia, ako keď sa spracuje odšťavovačom pracujúcim na báze odstredivej sily. Je to tým, že pri lisovaní pod tlakom dochádza aj k porušeniu bunkovej steny, čím sa obsah buniek uvoľní a obohatí vzniknutú šťavu. Nevhodné sú rôzne upravené šťavy. Prečo? Jedine surové šťavy si zachovávajú svoje živé a organické vlastnosti. Nesmú sa zohriať nad 48 ˚C, konzervovať, pasterizovať alebo inak spracovávať.

juice džús pomarančToľko, koľko môžeme vypiť bez prinútenia. Prospešné je akékoľvek skonzumované množstvo. Dr. Walker razil zásadu: „Radšej troche šťavy ako nič“. Už pol litra denne prináša postrehnuteľné výsledky. Začnime však s 2 dl a postupne zvyšujme dávku na päť až šesť pohárov denne. Po návyku je možné piť skutočne aj veľké množstvo bez akejkoľvek negatívnej reakcie. Ale nič sa nemá preháňať, preto nepime nadmerne a stále. Rozhodne sa zo dňa na deň nezbavíme zdravotných ťažkostí. Treba si tiež uvedomiť, že vypitím malého pohára šťavy prijímame vlastne naraz veľké množstvo zeleniny či ovocia, čo nie je možné za normálnych okolností. Spočiatku šťavy riedime v pomere 2 diely šťavy na 1 diel vody (2:1), neskôr prejdeme na pomer 3:1.

Ako dlho možno šťavy uskladňovať?
Šťavu po odšťavení je najlepšie ihneď vypiť, pretože veľmi rýchlo oxiduje. Analýzy ukázali, že 30 minút po príprave šťavy sa o 50 percent zníži jej enzymatická aktivita. Takže neskladujme dlho v chladničke. Jednoducho vylisujme a ihneď vypime. Oxidačnému procesu je možné zabrániť, resp. ho spomaliť, ak nakvapkáme citrón do šťavy. Keď z nej niečo ostane, radšej ju primerane rozdávkujme a uchovajme v mrazničke.

Čo piť?
Na začiatku je najvhodnejšia mrkvová šťava. Inšpirácii sa však medze nekladú. Skúšajme rôzne kombinácie z mrkvy, červenej repy, zeleru, petržlenu, šalátovej uhorky, brokolice, kapusty, jablka, pomaranča, grepu a ďalších druhov zeleniny a ovocia. V zásade by sme nemali kombinovať ovocie so zeleninou. Výnimkou je mrkva či jablko, ktoré môžeme použiť na dochutenie inak chuťovo neatraktívnych štiav. Treba si ešte uvedomiť, že nezriedené šťavy najmä z citrusového ovocia obsahujú vysoký podiel kyselín. Preto odporúčam tieto šťavy riediť s vodou. Kto má citlivý žalúdok môže konzumovať šťavy chudobné na kyseliny, napríklad hruškovú, broskyňovú, či marhuľovú a uprednostniť najmä zeleninové šťavy.

Ako dlho piť?
Očista šťavami je vlastne jeden druh detoxikačnej kúry. Vtedy pijeme len ovocné a/alebo zeleninové šťavy, vodu, prípadne bylinkové čaje. Takúto
očistnú diétu dodržiavame len krátku dobu. Dôvodom je, že vtedy neprijímame žiadnu pevnú stravu vrátane vláknin. To môže časom vyvolať u niektorých ľudí rôzne vedľajšie účinky. Maximálny čas, ktorý odporúčajú odborníci, sú dva až tri dni. To je dosť dlhá doba na to, aby sme odstránili škodlivé toxíny z tela a dodali mu potrebné množstvo bioaktívnych látok.

Facebook