Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Čo očakávame od obnovy rodinného domu

23 jún Odoslal v Autori, Bukvová Iva, Radíme si navzájom | Komentáre vypnuté na Čo očakávame od obnovy rodinného domu
Čo očakávame od obnovy rodinného domu
 

Rozhodnutiu pustiť sa do obnovy staršieho rodinného domu, zväčšiť doteraz obývané priestory a prípadne prístavbou, nadstavbou alebo vstavbou vytvoriť ďalšiu bytovú jednotku, predchádzajú mnohé úvahy.

ČO SI TREBA PREMYSLIEŤ PRED ZAČIATKOM PRÁC?
Majiteľ domu, spolu s jeho ďalšími užívateľmi, musí napríklad vyriešiť problémy s uvoľnením priestoru počas prestavby, nájsť dostatok finančných prostriedkov, aby sa stavba zbytočne časovo nepredlžovala, a dohodnúť sa na realizácii rôznych predstáv. Pritom si musí zodpovedať na mnoho otázok. Kde začne, koľko to bude stáť, koľko „neporiadku“ znesie, ako dlho to bude trvať, alebo či to vôbec potrebuje. A ešte, kto mu poradí či zverí všetko do rúk odbornej firmy alebo sa o realizovanie niektorých prác pokúsi sám.

Na niečo sme schopní si odpovedať ihneď, niečo doriešiť po prečítaní niekoľkých strán breviára a niečo po konzultácií s odborníkmi. Niečo nám zostane doťahovať aj počas realizácie obnovy – a niečo nevyriešime nikdy! Okolo nás všetko napreduje veľmi rýchlo a nikdy nedokážeme kráčať s dobou! A nie je to ani vždy potrebné!

BUĎME VŠAK PREDVÍDAVÍ!
K tejto výzve ma primäli skúsenosti istého stavebníka, ktorý sa podujal realizovať svoje bývanie svojpomocne. Rekonštruoval starý dom po rodičoch, nadstavil niekoľko izieb v podkroví a pristavil garáž. S výsledkom bol istotne spokojný. Dal si predsa zhotoviť riadny projekt, autorizovanému projektantovi, ktorý laikovi stavebníkovi vo všetkom vyhovel. Projektant „realizoval“ iba jeho návrhy! Výsledok však už na prvý pohľad nepôsobil dobre. Na fasáde, ktorá vynikala viacerými výraznými farbami, bolo „poukladaných“ niekoľko okien rôznych rozmerov. Za vchodovými dverami nebola temer žiadna predsieň – iba úzke schodisko do podkrovia. Úzke boli aj dvere do kuchyne a obývacej izby. Kúpeľňu situoval majiteľ na prízemie – spálňu na poschodie. V dome bývajú dve rodiny – starší rodičia a mladí s malým dieťaťom. Nebýva sa im lepšie. Starí sa nabehajú po schodoch z kúpeľne, mladá mamička s dieťaťom do kúpeľne. Všetko po schodoch! O stretnutiach v úzkych dverách ani nehovorím. Nuž, ale čo sa dá už robiť! Dom užívajú tí, ktorí ho „vytvorili“.

Iva Bukvová: Staviame a obnovujeme rodinný dom, Plat4M Books, 2014Nebolo však lepšie predvídať, poradiť sa, hľadať optimálne možností? Nevznikol by nepraktický dom! S tými istými finančnými nákladmi bolo možné prísť k oveľa lepšiemu výsledku. Bolo treba iba viac premýšľať, radiť sa, hľadať a spoľahnúť sa na správnych odborníkov.

Pri obnove a prestavbe domu sa môžeme rovnako ako vlastným nedostatkom vyhnúť aj všetkého, čo bolo na dome spáchané pred rokmi. O všetkom musíme však niečo vedieť, každý s návrhov a nápadov si dobre premyslieť v zmysle daných zákonitostí, nájsť si dobrého poradcu a autorizovaného projektanta, ktorí nás budú vedieť aj usmerniť.

Ak sa rozhodneme pre obnovu, rekonštrukciu a modernizáciu staršieho rodinného domu, môžeme očakávať rovnako dobrý a uspokojujúci výsledok, ako keď by sme postavili nový dom. A možno aj lepší! Jednak v nejednom prípade ostávame bývať na mieste, kde sme už prežili viacero úspešných rokov života, jednak medzi stenami staršieho domu môžeme vytvoriť „idylku“ príjemného bývania v starom štýle a s nárokmi na moderné a zdraviu užitočné bývanie.

Príspevok je súčasťou kapitoly Rekonštrukcia domu z pripravovanej knihy Iva Bukvová: Staviame a obnovujeme rodinný dom. Knihu si môžete objednať TU.


Ďalšie články

dreamstime_xl_43902222Sója: pomáha alebo škodí?
Keďže sa snažím živočíšne bielkoviny do veľkej miery nahradiť hodnotnými rastlinnými, zaujímalo ma ako to je so sójou. Na jednej strane, v čase, keď som sa začala zaujímať o zdravú výživu – čo už je viac ako 20 rokov – bola vychvaľovaná ako najzdravšia bielkovinová rastlinná výživa a stala sa veľkým trendom, na strane druhej, pred pár rokmi začali vychádzať štúdie, ktoré jej zdraviu prospešnosť popierali. Ako to teda so sójou naozaj? Nie je jednoduché vydať rezolútne vyhlásenie, že sója je …

Dojčíte? Chránite sa pred radreamstime_xl_13374384kovinou vaječníkov!
Veľké množstvo odborných štúdií a článkov upozorňuje na to, aké je dôležité dojčenie pre zdravie a vývoj detí. Pozrime sa na to však aj z druhej strany. Kedysi sa hovorilo, že pre ženu je dojčenie len príťažou – že stráca mnoho živín, môžu jej začať kvôli tomu vypadávať vlasy, môže chorľavieť, začnú sa jej kaziť zuby, pretože všetko dobré zo seba dáva dieťaťu. A k tomu ešte nezabudnime na fámy o vycumľaných a vyťahaných prsníkoch. Ide o nepotvrdené fámy, ktoré ženy zbytočne odrádzajú od dojčenia.

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Sušené ovocie z obchodu, či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravotnému životnému štýlu nevyhovuje ani trošku. Prečo si však nespraviť vlastné stopercentné ovocné čipsy? Je s tým síce trošku viac práce, ale ak máte domáce čerstvé ovocie a nevládzete ho skonzumovať v surovom stave – lepšie využitie neexistuje. Navyše si takto môžeme pripraviť skvelé zásoby chutného zdravia na jeseň a zimu.

Facebook