Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

ČUČORIEDKY (2): Úprava terénu

25 mar Odoslal v Horák Boris, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na ČUČORIEDKY (2): Úprava terénu
ČUČORIEDKY (2): Úprava terénu
 

Bolo to práve v deň mojich narodenín, keď pre čučoriedky nadišiel veľký deň D. Počasie sa vydarilo, chuť bola a tak sme sa s kamarátom Lackom pustili do úprav terénu. Zmyslom bolo presadiť všetky kríky kanadskej čučoriedky, vyčistiť miesto od buriny, kde sa kríky mali vrátiť do zeme, a nanovo vysadené čučoriedky poriadne zaliať. Že to nebola nijaké prechádzka rozjasanou Moskvou dokumentujú aj priložené snímky.

Autorom článku je Boris Horák

Úprava zarastenej plochy
Kríky kanadských čučoriedok boli zasadené dvojakým spôsobom. Buď boli príamo v zemi, samozrejme, v kyslej zemi do hĺbky skoro tridsať centimetrov alebo tri veľké kry v umelohmotných kvetináčoch. Poriadne medzi nich prerástli maliny – dva kríky fantastických bielych malín, ktoré rodia až dvakrát ročne – úžasné chutné plody, a krík ľahodných červených malín.

Blueberry-02_01

Blueberry-02_02Blueberry-02_03Blueberry-02_04Blueberry-02_05Blueberry-02_06

Potrebovalo to ostrý rýľ
Vybrali sme zo zeme všetky čučoriedky i maliny a preryľovali sme celú plochu. Keďže ide o lokalitu na južnom Slovensku neďaleko Dunajskej Stredy, pôda je veľmi kvalitná a úrodná. Darí sa však nielen zasadeným rastlinám, ale aj burine. Vyčistenie tejto malej plôšky si vyžiadalo asi hodinku práce. Našťastie sme mali iba jeden rýľ a ten uchopil do rúk najprv Lacko, tak som ho nepresviedčal, že aj ja viem veľmi kvalitne ryľovať. Týmto mu vyjadrujem poklonu a úctu za poctivo odvedenú prácu.

Blueberry-02_07Blueberry-02_08Blueberry-02_09Blueberry-02_10Blueberry-02_11Blueberry-02_12

Nakoniec prepotrebné zalievanie
Všetky kríky, aj tie, ktoré už predtým boli v kvetináčoch, som vybral a vymenil som im alebo pridal čerstvú zásaditú pôdu. Potom hotové kvetináče začal Lacko ukladať do vykopaných jám. Zámer je jednoduchý – chceme s tým dosiahnuť, že kríky budú cez diery v dolnej časti kvetináčov odoberať zo zeme vlahu. Nakoniec sme zasadené čučoriedky i maliny, ktoré ostali súčasťou tejto časti pozemku, zaliali. Lacko sa pri tom bavil, asi už mal radosť, že s prácami končíme. Vývoj presadených čučoriedok prinesiem v ďalšej fotoreportáži.

Blueberry-02_13Blueberry-02_15Blueberry-02_14Blueberry-02_16Blueberry-02_17Blueberry-02_18Reportáž o čučoriedkach
Toto je druhá časť fotoreportáže, ktorej ostatné časti nájdete tu:

ČUČORIEDKY (1): Čo robiť, aby perfektne rodili?
ČUČORIEDKY (3): Všetky kríky sa chytili
ČUČORIEDKY (4): Kríky zakvitli!
ČUČORIEDKY (5): Kvietky sa zmenili na plody
ČUČORIEDKY (6): Ochutnávka prvých plodov

Výsadbe čučoriedok sa venuje aj ich pestovateľ Ing. Andrej Danek, ktorý v priloženom videu vysvetľuje postup prác: Výsadba čučoriedky.

_________________________________
PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Pestovaniu čučoriedok s množstvom praktických rád sa venujú aj dve publikácie z pera nestora slovenského ovocinárstva profesora Ivana Hričovského Rok v ovocnej záhrade a Osvedčené rady záhradkárom. So zľavou si ich môžete zakúpiť TU.

Facebook