Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

ČUČORIEDKY (1): Čo robiť, aby perfektne rodili?

11 mar Odoslal v Horák Boris, Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na ČUČORIEDKY (1): Čo robiť, aby perfektne rodili?
ČUČORIEDKY (1): Čo robiť, aby perfektne rodili?
 

Čučoriedky patria všeobecne k najchutnejším druhom ovocia, ktoré vieme dopestovať v našich podmienkach. Ak sa dokážeme vhodne starať o kríky kanadskej čučoriedky a opatrovať ich, vie sa nám odvďačiť bohatou úrodou. Modré bobuľky s fascinujúcou chuťou nám dokážu urobiť mnoho radosti. Ale ako sa to dá dosiahnuť? Celý tento návod vznikol na juhu Slovenska v malej dedinke neďaleko Bratislavy.

Autorom článku je Boris Horák

Tento môj návod na pestovanie je moja osobná skúsenosť. Každému, kto sa rozhodne pestovať toto úžasné ovocie, odporúčam, aby si čo najviac o ňom prečítal. Popri mojich komentároch prikladám do mojich šiestich článkoch aj rady iných pestovateľov.

Čučoriedky pestujem už niekoľko rokov. Najprv som urobil mnoho chýb pri ich výsadbe, čo spôsobilo skromnejšie alebo dokonca žiadne úrody. Kríky som sadil do vopred vykopaných jám a podľa návodu som ich ukladal tak, aby boli uložené v zásaditej zemi. Toto som robil dobre, primerane často som kríky zalieval a prvý rok som sa dočkal aj fantastickej úrody. To dokumentujú aj nasledovné snímky. To ma však pomýlilo a uspokojilo. Mal som ďalej pátrať, čo sa s čučoriedkami stane v nesledovných rokoch, ak kyslú pôdu neuložím v zemi do väčšej nádoby, aby sa pôda postupne nepomiešala.

Blueberry-01_01Prišiel zlý rok a slabá úroda
Ako neskúsený pestovateľ čučoriedok som týmto úžasným rastlinám nevenoval žiadnu pozornosť. Naivne som si asi myslel, že však sa nemôže nič stať a teraz budú takto úžasne rodiť celé roky. Zanedbaná starostlivosť sa okamžite prejavila. Už v druhom roku zarodila iba polovica kríkov. Netušil som, kde je chyba. Myslel som si, že som kríky zasadil na nevhodnom mieste a to spôsobilo, že iba niektoré kríky zakvitli. Úroda bola slabá a mňa tento fakt poriadne zarmútil.

Ďalší rok som okolie kríkov poriadne vyčistil od buriny a ku koreňom som vysypal zásaditú hlinu. Opäť som primerane kríky polieval, no situácia sa znovu opakovala. Úroda bola minimálna a moje sklamanie veľké. Navyše niektoré korene vyschli a odumreli. Vedel som, že chyba je niekde inde, ako v umiestnení výsadby.

Nesmierne dôležitá pôda
Uvedomil som si, že chyba bude niekde inde a vrhol som sa do štúdia starostlivosti o čučoriedku kanadskú. Všade zdôrazňovali, že je nesmierne dôležitá pôda, v ktorej sú kríky uložené. Nuž som sa rozhodol urobiť zásadné zmeny. V prvom rade som si povedal, že treba vyčistiť celé okolie, kde čučoriedky majú rásť. V krásny deň na konci marca som nakúpil dostatok zásaditej, rašelinovej zeme, očistil som niekoľko väčších umelohmotných kvetináčov a zavolal si na pomoc kamaráta Lacka. Úpravy pozemku prinášam v ďalšom článku.

Toto je prvá časť fotoreportáže, ktorej ostatné časti nájdete tu:
ČUČORIEDKY (2): Úprava terénu
ČUČORIEDKY
(3): Všetky kríky sa chytili
ČUČORIEDKY (4): Kríky zakvitli!
ČUČORIEDKY (5): Kvietky sa zmenili na plody
ČUČORIEDKY (6): Ochutnávka prvých plodov

Výsadbe čučoriedok sa venuje aj ich pestovateľ Ing. Andrej Danek, ktorý v priloženom videu vysvetľuje postup prác: Výsadba čučoriedky.

_________________________________
PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Pestovaniu čučoriedok s množstvom praktických rád sa venujú aj dve publikácie z pera nestora slovenského ovocinárstva profesora Ivana Hričovského Rok v ovocnej záhrade a Osvedčené rady záhradkárom. So zľavou si ich môžete zakúpiť TU.

Facebook