Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Nebezpečenstvo pre dieťa? Môže ním byť kozmetika i niektoré rastliny!

29 apr Odoslal v Radíme si navzájom, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Nebezpečenstvo pre dieťa? Môže ním byť kozmetika i niektoré rastliny!
Nebezpečenstvo pre dieťa? Môže ním byť kozmetika i niektoré rastliny!
 

Kým ste nemali dieťa, isto vám ani vo sne nenapadlo, čo všetko môže byť pre jeho existenciu a zdravie nebezpečné. Žiaľ, napriek všemožným snahám, ktorými sa pokúšame vytvoriť pre nášho potomka ten najbezpečnejší domov, je stále mnoho detí, ktoré si niečím vážne ublížia.

dieťa child toy hračkaNielen ostré predmety
Napriek tomu, že pozatvárame ostré predmety a iné nebezpečné látky na nedostupné miesta, zaslepíme zástrčky, oblepíme ostré hrany, lieky a chemikálie umiestnime pod zámok, môže sa stať, že ak naše dieťa nemáme neustále pod dohľadom, spapá niečo, čo do úst nepatrí. Lekári stále upozorňujú na nebezpečné látky, ktoré sa môžu nájsť i v pre nás celkom bežných veciach. Nehovoriac o tom, že nebezpečenstvo číha i vonku, na ihrisku, či v prírode.

Farebné obaly čistiacich prostriedkov sú veľkými lákadlami
Možno by ste neverili, že množstvo nehôd – detských otráv je zapríčinených kozmetickými a čistiacimi prostriedkami. Deti pútajú pestré a veselé obaly, navyše neraz poznajú k prípravku reklamu, čím sa pre ne stáva ešte obľúbenejší. Tvary nádob, v ktorých sú uskladnené niekedy pripomínajú nápoje alebo iné potraviny, takže deti si ich môžu ľahko pomýliť. Nebezpečné môžu byť i pracie prostriedky a aviváže.

Čo robiť, ak je zle?
V prípade, že máte podozrenie, že vaše dieťa skonzumovalo niečo, čo nemalo pokúste sa zistiť o čo konkrétne išlo. Zavolajte prvú pomoc (podľa potreby vás nasmerujú na toxikologické centrum) alebo sami sa rýchlo vyberte na centrálny príjem do detskej nemocnice, ideálne aj s obalom alebo vzorkou toho, čo otravu spôsobilo. V rámci prvej pomoci má dôležitú úlohu podanie čierneho uhlia, ktoré je na seba schopné naviazať množstvo jedovatých látok. Niekedy však môže stav zhoršiť, preto je jeho užitie potrebné konzultovať s lekárom.

dieťa child toy hračkaNajnebezpečnejšie z chémie
Veľmi nebezpečné sú rôzne leštidlá na nábytok, spreje, prípravky s obsahom benzínu, petrolej alebo minerálne oleje a, samozrejme, silné čistiace prostriedky na WC a rôzne odstraňovače škvŕn. Neraz na ublíženie na zdraví – podráždenie slizníc, tráviaceho traktu, stačí oliznutie vrchnáku. Veľký pozor treba dávať na takzvané chemické „krtkovače” určené na čistenie odtokov. Navyše motív zvierat, v tomto prípade krtka je pre deti lákavý. Ak by tento prostriedok zjedli, hrozí im poleptanie tráviacej sústavy, ktoré je mimoriadne životu nebezpečné.

Od hnačiek až po smrteľné otravy
Nebezpečná však môže byť aj kozmetika, ktorú denne používame, a preto ju neraz ani špeciálne neschovávame. Mydlá, šampóny, krémy, pomády sú síce netoxické, ale… V prípade, že dieťa skonzumuje menšie množstvo dôjde väčšinou k hnačkám, nevoľnosti a zvracaniu. Niektoré prípravky však obsahujú alkohol, a tie sú nebezpečnejšie.

dieťa child jedlo meal

Veľký pozor treba dávať aj na uloženie nebezpečných chemikálií v garáži, pokiaľ do nej má dieťa prístup. Veľmi nebezpečnými môžu byť nemrznúce zmesi, obsahujú však etylénglykol, ktorý môže spôsobiť smrteľnú otravu.

Nebezpečné rastliny
Nielen chémia je však nebezpečná. Mnohí máme doma rastliny, o ktorých ani netušíme, že môžu spôsobiť otravu. Akúkoľvek rastlinu, ktorú doma pestujete, položte radšej na nedostupné miesto pre dieťa, nemala by byť na zemi. Tieto rastlinu sú jedovaté a často nám skrášľujú bývanie: difenbachia, „Kristova koruna” (čeľaď Euphorbiaceae – mliečnikovité), ale aj zlatý dážď.

Sabína Zavarská

Celý článok bol v pôvodnej verzii uverejnený naportáli Woman.sk.

Eshop Zelený ježko

ĎALŠIE ČLÁNKY

 trvalky záhrada kvetyTrvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

hrach lusky peas zelenina

9 druhov najlepšej jarnej zeleniny a korenia sezóny
Medzi jarnú zeleninu a koreniny patria pažítka, kaleráb, špargľa, jarná cibuľka, hrachové sladké lusky, skorá kapusta, špenát, petržlenová vňať a potočnica lekárska. Na jar v čase ich zberu sú veľmi chutné, čerstvé a pôsobia aromaticky – upozorňuje profesorka Katarína Horáková, autorka viacerých knižných bestsellerov. Svojím pôsobením človeku zvestujú jar. Tieto druhy sú jednoznačne chutné, ale majú aj niečo navyše. Vybrali sme tie druhy zelenín a korenín, ktoré …

Facebook