Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Prečo pestovať černice

27 jún Odoslal v Komžík Marián, Radíme si navzájom, Záhrada, Zdravie | Komentáre vypnuté na Prečo pestovať černice
Prečo pestovať černice
 

Černice patria medzi výnimočné druhy drobného ovocia. Napriek tomu bolo ich pestovanie v záhradách ešte donedávna rozšírené len v teplejších oblastiach Slovenska.

Článok sme prebrali
z mesačníka Doma v záhrade 
Autor článku: Marián Komžík

černice blackberry drobné ovocie Mohol zato nedostatočný výber odrôd. Tie dostupné boli síce chuťovo príbuznejšie lesným černiciam ako tie súčasné, boli však charakteristické menšími plodmi. Veľkoplodé odrody zas boli zväčša tŕnisté alebo málo odolné voči zimným či jarným mrazom. Táto situácia v sortimente sa však časom postupne menila, vďaka čomu máme dnes v predajnom sortimente na výber dostatočné množstvo odrôd.

Aj do okrajových oblastí
Prakticky všetky dnešné odrody vynikajú spoločnými superlatívami, ako sú veľkosť plodov, vysoké a stabilné úrody, slušná odolnosť voči nepriaznivým vplyvom, plastickosť na prostredie a s tým spojená vhodnosť pestovania aj do okrajových oblastí či celková nenáročnosť na pestovanie. Potešujúce je, že väčšina súčasných odrôd je tiež beztŕňová.

černice blackberry drobné ovocie

Černice sú nielen mimoriadne chutné, ale sú tiež univerzálne spracovateľné. Výnimočne vhodné sú pre konzervárenský priemysel – vyrábajú sa z nich kompóty, džemy, marmelády či želé. Sú tiež vhodné na sušenie a mrazenie. Po odšťavení ich možno, okrem vyššie spomínaných možností (želé, marmelády) pasterizovať vo forme čistých alebo miešaných štiav alebo ďalej spracovať na sirupy, vynikajúce ovocné vína či likéry.

Destiláty
Likéry možno vyrobiť aj maceráciou plodov v alkohole. Vymacerované plody, ktoré nám v takomto prípade ostanú ako vedľajší produkt, možno použiť ako súčasť pečených čajov alebo bowle. V prípade nadmernej úrody je možné plody, samozrejme, i destilovať, výsledkom tohto procesu sú aromatické destiláty charakteristickej a príjemnej chuti.

Viac o černiciach sa dozviete aj tu:
Na koľkoročnom dreve rodia ovocné druhy?
Antioxidanty sú zdravé!
Liečivé účinky ovocia

Osvedčené rady do záhrady bannerĎalšie články

dreamstime_xl_43902222Sója: pomáha alebo škodí?
Keďže sa snažím živočíšne bielkoviny do veľkej miery nahradiť hodnotnými rastlinnými, zaujímalo ma ako to je so sójou. Na jednej strane, v čase, keď som sa začala zaujímať o zdravú výživu – čo už je viac ako 20 rokov – bola vychvaľovaná ako najzdravšia bielkovinová rastlinná výživa a stala sa veľkým trendom, na strane druhej, pred pár rokmi začali vychádzať štúdie, ktoré jej zdraviu prospešnosť popierali. Ako to teda so sójou naozaj? Nie je jednoduché vydať rezolútne vyhlásenie, že sója je …

Dojčíte? Chránite sa pred radreamstime_xl_13374384kovinou vaječníkov!
Veľké množstvo odborných štúdií a článkov upozorňuje na to, aké je dôležité dojčenie pre zdravie a vývoj detí. Pozrime sa na to však aj z druhej strany. Kedysi sa hovorilo, že pre ženu je dojčenie len príťažou – že stráca mnoho živín, môžu jej začať kvôli tomu vypadávať vlasy, môže chorľavieť, začnú sa jej kaziť zuby, pretože všetko dobré zo seba dáva dieťaťu. A k tomu ešte nezabudnime na fámy o vycumľaných a vyťahaných prsníkoch. Ide o nepotvrdené fámy, ktoré ženy zbytočne odrádzajú od dojčenia.

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Sušené ovocie z obchodu, či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravotnému životnému štýlu nevyhovuje ani trošku. Prečo si však nespraviť vlastné stopercentné ovocné čipsy? Je s tým síce trošku viac práce, ale ak máte domáce čerstvé ovocie a nevládzete ho skonzumovať v surovom stave – lepšie využitie neexistuje. Navyše si takto môžeme pripraviť skvelé zásoby chutného zdravia na jeseň a zimu.

Facebook