Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Naše starnutie: Je v tom gén!

01 júl Odoslal v Horáková Katarína, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Naše starnutie: Je v tom gén!
Naše starnutie: Je v tom gén!
 

Veľmi sľubným vysvetlením nášho starnutia je mutačná teória nahromadenia omylov. Naše bunky sú denne pod tlakom rôznych vonkajších, ale aj vnútorných atakov. Na to, aby tento tlak vydržala, má opravné mechanizmy.

dlhovekosť DNA aging staroba gén

Ale tie nestihnú opraviť všetko. Malé chybičky sa hromadia ako šum magnetofónovej pásky alebo škrabance na gramofónovej platni. Takáto šumom zaťažená informácia sa dostáva z DNA do výrobných hál bunky ako zle prepísaný nákres a bunka z neho vyrába na vlastnú škodu zmätky. Príkladom sú starecké škvrny na koži.

Profesor Walford modifikoval túto teóriu na „samozničenie“ organizmu tým, že náš imunitný systém začne omylom pracovať proti vlastným bunkám. Anarchia ovládne telo. Od tejto teórie je už len kúsok k myšlienke, že existujú ľudia s génmi, ktoré tejto anarchii účinne bránia.

Winston ChurchillSvetoznámym príkladom je slávny anglický politik Winston Churchill. Každá z nerestí tohto svetoznámeho politika by samotná zabila väčšinu z nás ešte pred dôchodkom. Bol nezdravo obézny, permanentne v strese, ktorý sa za druhej svetovej vojny ešte vystupňoval. Zažil vážne sklamania – napríklad, keď ho po víťaznej druhej svetovej vojne ako vojnového hrdinu porazil vo voľbách celkom priemerný a zabudnuteľný politický protivník. Churchill sústavne fajčil cigary, vypil fľašu whisky denne a svoj výrok „Absolutely no sport“ dodržiaval dôsledne. Veď koniec života prakticky preležal v posteli a pritom sa dožil úctyhodných 91 rokov. Je teda celkom logická predstava, že musel mať v sebe nejaký zázračný gén či gény proti všetkým civilizačným neduhom. A tak, ako v minulých storočiach hľadali dobrodruhovia Svätý grál či Kameň mudrcov, dnes majú tisíce vedcov v pracovnej náplni objaviť záhadu Churchillovho génu.

Knihy naše zdravie bannerĎalšie články

Dojčítdreamstime_xl_6345804e? Chránite sa pred rakovinou vaječníkov!
Veľké množstvo odborných štúdií a článkov upozorňuje na to, aké je dôležité dojčenie pre zdravie a vývoj detí. Pozrime sa na to však aj z druhej strany. Kedysi sa hovorilo, že pre ženu je dojčenie len príťažou – že stráca mnoho živín, môžu jej začať kvôli tomu vypadávať vlasy, môže chorľavieť, začnú sa jej kaziť zuby, pretože všetko dobré zo seba dáva dieťaťu. A k tomu ešte nezabudnime na fámy o vycumľaných a vyťahaných prsníkoch. Ide o nepotvrdené fámy, ktoré ženy zbytočne odrádzajú od dojčenia.

Rakytníkový olej – reštaurátor zdravia
Dnešný životný štýl človeka s chronickým nedostatkom aktívneho pohybu a plný stresu, zabraňuje, aby jeho telo absorbovalo vitamíny a biologicky aktívne látky v dostatočnom množstve. Pravidelné každodenné užívanie rakytníkového oleja je schopné zásobiť ľudské telo dôležitými látkami, a tak sa stáva vynikajúcim výživovým doplnkom, ktorý nám pomôže dosiahnuť a udržať zdravú kondíciu. Navyše pre jeho výborné hojivé a regeneračné schopnosti ho môžeme odporúčať na pravidelnú starostlivosť o pokožku od detských liet až po seniorov.

Cukrovka – anjelský gén
Tím vedcov z Pennsylvánskej univerzity zistil, že často predpisovaný liek na diabetes dokáže zabiť rakovinové bunky, ktoré vykazujú istý nedostatok v špecifickom regulačnom géne p53.  Liek Metformin, jeden z najčastejšie predpisovaných liekov na liečbu cukrovky v Amerike i inde vo svete (používa sa aj u nás), aktivizuje metabolický enzým AMPK, ktorý vyvoláva zmeny v metabolizme rakovinových buniek ovplyvňovaním funkcie génu p53. Tento gén, známy tiež ako proteín 53, je tzv. transkripčným faktorom, teda …

Facebook