Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Rakytníkový olej – reštaurátor zdravia

Rakytníkový olej – reštaurátor zdravia
 

Dnešný životný štýl človeka s chronickým nedostatkom aktívneho pohybu a plný stresu, zabraňuje, aby jeho telo absorbovalo vitamíny a biologicky aktívne látky v dostatočnom množstve. Pravidelné každodenné užívanie rakytníkového oleja je schopné zásobiť ľudské telo dôležitými látkami, a tak sa stáva vynikajúcim výživovým doplnkom, ktorý nám pomôže dosiahnuť a udržať zdravú kondíciu.

Navyše pre jeho výborné hojivé a regeneračné schopnosti ho môžeme odporúčať na pravidelnú starostlivosť o pokožku od detských liet až po seniorov.

Rakytník rešetliakový obsahuje väčšinu najdôležitejších látok pre zdravie, ktoré príroda poskytuje. Je jednou zo zriedkavých rastlín, ktorá obsahuje takmer celú sadu základných vo vode a v tuku rozpustných vitamínov a provitamínov, minerálov, má jedinečné tukové zloženie – omega-3, -6, -7 a  -9 mastné kyseliny a celý rad ďalších biologicky aktívnych látok. Tým sa rakytník rešetliakový blíži natoľko k všelieku, než si vôbec vieme predstaviť (pozri článok Rakytníkový olej – jedinečná zmes antioxidačných látok).

Pre zdravé telo a zdravú pokožku
Olej z plodov a semien rakytníka rešetliakového má vysoko regeneračné schopnosti.
 Predovšetkým ovplyvňuje rast tkanív pri poškodení kože a slizníc, čo je prospešné  všetkým, ktorí neprijímajú dostatok mastných kyselín vo svojej strave (najmä od  žien v menopauze až po vegetariánov).
Má antidepresívne a antistresové účinky. Napomáha vylučovaniu škodlivých látok z tela. Rozpúšťa hlieny, podporuje liečbu pľúcnych, obličkových a pečeňových ochorení. Je alternatívou pri liečbe rakoviny, cukrovky, srdcových chorôb a kožných chorôb. Pôsobí ako biogénny stimulátor a celkovo posilňuje organizmus. Zlepšuje mentálnu čulosť a inteligenčný kvocient IQ.

Pri vonkajšej aplikácii je vynikajúci na termické i chemické popáleniny, ale rovnako na omrzliny, ožiarenie a na preležaniny. Zaujímavá je i jeho schopnosť tlmiť bolesť pri prudkých nárazoch. Vhodný je ako podporný prostriedok pri liečbe celého radu kožných ochorení (ekzémy, alergie a iné). Veľké množstvo vitamínov a ďalších aktívnych látok v ňom možno úspešne uplatniť tiež pri aplikácii oleja do kúpeľa alebo po sprchovaní, kedy zamedzuje vysušenie pokožky a zlepšuje jej kvalitu. Zvyšuje jej pružnosť, obmedzuje tvorbu vrások, pri drobnejšom poranení pokožku hojí bez jaziev. Olej je tiež dobrým kozmetickým prostriedkom na masáž.

Aby srdiečko fungovalo
Rakytníkový olej je vhodné užívať ako alternatívu pri liečbe mnohých zdravotných problémov, ale aj  preventívne. Dôležitý je však pri liečbe určitých chorôb, predovšetkým na poškodenia vnútornej výstelky ciev a telových dutín – endotelu, čo sa veľmi často vyskytuje najmä u ľudí trpiacich na cukrovku, ktorá pomaly prerastá do epidémie.

Najväčší medicínsky problém, ktorému v súčasnosti musí čeliť ľudstvo, sú srdcovo-cievne choroby. Ukázalo sa, že – omega-7 mastná kyselina palmitolejová je nesmierne užitočná pri ochrane, zlepšení stavu a znižovaní rizika srdcovo-cievnych a mozgovo-cievnych chorôb. Stimuluje prácu všetkých svalov vrátane srdcového svalu. Vzájomné spolupôsobenie vitamínov P– bioflavonoidov  (rutin, kvercetin, hesperin a pod.)  a C obsiahnutých v oleji podporuje elasticitu  žíl a tepien. Flavonoidy nachádzajúce sa v plodoch rakytníka, ale najmä v alkoholovom extrakte z vetvičiek rakytníka tiež pomáhajú redukovať riziko infarktu a mozgovej porážky tým, že znižujú zrážanlivosť krvi, a tak zabraňujú tvorbe krvných zrazenín – trombov. Ďalšia látka beta-sitosterín zasa zabraňuje usadeniu cholesterolu na stenách krvných ciev, ktorý spôsobuje zužovanie ciev a tvorbu plak. Znižuje riziko kardiovaskulárneho ochorenia tým, že znižuje celkový cholesterol v krvi a hladinu LDL cholesterolu, spomaľuje jeho oxidáciu a naopak zvyšuje hladinu HDL cholesterolu.

Jednou z dôležitých zložiek rakytníka je tokoferol (vitamín E), ktorý stimuluje funkciu našich vnútorných orgánov a žľazy s vnútornou sekréciou. Nedostatok vitamínu E zapríčiňuje predčasné starnutie a nedostatočnú funkciu mužského a ženského rozmnožovacieho systému.  Spolu s vitamínom A podporuje funkciu imunitného systému.  Preto je dôležitý pre „budúce mamičky“ získať dostatočnú zásobu týchto dôležitých vitamínov už pred otehotnením. Ak tehotná žena trpí na nedostatok vitamínu E, zvyšuje sa riziko potratu, predčasného pôrodu a genetických porúch. Ako vidíme – je ľahšie vymenovať problémy, ktoré sa nedajú liečiť touto zázračnou rastlinou.

Rakytníkový olej – vnútorné i vonkajšie použitie
Rakytníkový olej sa užíva vnútorne i navonok. Kvôli dosiahnutiu maximálneho efektu je vhodné spojiť vnútorné a vonkajšie užívanie. Vnútorne ako preventívna dávka sa odporúča päť kvapiek denne v priebehu jedla. Veľkosť dávky závisí od prípadu k prípadu.  Najlepšie je užívať olej priamo. Tí, ktorí cítia horkastú chuť oleja, môžu si ho pridať do jogurtu, kefíru alebo kyslého mlieka.

V prípade poškodenia pokožky sa aplikuje zvonka ako olejový obklad. Olej sa nanáša na kožu, ktorú sme predtým očistili od poškodeného tkaniva a potom prikryjeme bohato navrstvenou gázou, ktorú vymieňame každý deň. Liečba trvá dovtedy, kým sa rana nezahojí.

U niekoho sa môže pozorovať prechodný vedľajší účinok – pocit pálenia kože tam, kde sa olej aplikoval. Ďalej sa používa na výplachy ústnej dutiny a krku, a tiež ako zložka pleťových a vlasových masiek. Olej je možno miešať s krémom, balzamom a olivovým olejom.

Autorkou tohto článku je profesorka Katarína Horáková. Viac sa o nej dočítate TU.

Pripravujeme ďalšie články:
Rakytníkový olej – reštaurátor zdravia
Rakytník rešetliakovitý – príklady použitia

Rakytníkový olej – jedinečná zmes antioxidačných látok
 Rakytníkový olej – fyziologické účinky
Rakytníkový olej – produkcia a využitie

Plody a semená rakytníka – zdroj oleja výnimočného zloženia

Facebook