Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEST: Potrebuje moja koža pomoc?

15 júl Odoslal v Horáková Katarína, Pre ženy, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na TEST: Potrebuje moja koža pomoc?
TEST: Potrebuje moja koža pomoc?
 

Koža signalizuje, ak nie je s nami niečo v poriadku. Týmto testom veľmi rýchlo zistíte, čo môže byť príčinou jej problémov. Spočítajte si – otázky a – otázky, na ktoré ste odpovedali kladne. V akom stave je vaša koža, to vám prezradí nasledujúce vyhodnotenie.

Ďalšie články s témou Varovné signály tela
• Varovné signály tela (1): Ruka je obrazom človeka Varovné signály tela (2): Ateroskleróza a jej následky Varovné signály tela (3): Koža – zrkadlo našej psychicky • Varovné signály tela (4): Vysoký tlak krvi – zákerný nepriateľ • Varovné signály tela (5): Pomoc antioxidantov na zachovanie zdravia • Test: Ste dobre zásobení vitamínmi?

Aký máte druh pokožky?
Pociťujete suchosť kože na celom tele?
Svrbí a napína sa vaša koža po čistení, po sprche alebo kúpaní?
Ľahko vaša koža sčervenie?
Trpíte často na krehkosť a drsnosť kože?
Tvoria sa vám na povrchu kože šupiny?
Je povrch vašej kože poškodený trhlinami?

Ako ošetrujete vašu kožu?
Denne sa sprchujete alebo kúpete?
Umývate si ruky viac ako pätkrát denne?
Hneď po umytí si ruky nakrémujete?
Používate na čistenie špeciálne (pH 5) čistiace prostriedky?

Ako vyzerá váš celý deň?
Spíte v noci menej ako 7 hodín?
Chodíte pravidelne do solária?
Fajčíte viac ako 10 cigariet denne?
Pijete menej ako 2 litre tekutín denne – okrem kávy, čierneho čaju a alkoholu?
Potíte sa rovnomerne v saune alebo v parnom kúpeli?
pokožka skin test Bráni sa vaša koža (napríklad vyrážkami, svrbením, atď.), keď ste v psychickom tlaku?
Často sa vaša koža poškodí pod vplyvom vlhkosti alebo čistiacich prostriedkov?
Zdržiavate sa v priebehu dňa vo vyhriatom prostredí (nad 20 °C)?
Nešportujete vôbec?
Reagujete na určité potraviny alergicky?

Ste dedične zaťažená?
Vyskytuje sa vo vašej rodine kožná choroba ichtyóza (šupinatosť kože)?
Máte rodinných príslušníkov, ktorí trpia na astmu, neurodermitídu (chronický ohraničený zápal kože), sennú nádchu alebo lišaj?

Tento test bol súčasťou seriálu Varovné signály tela, ktorý vychádzal v časopise Moderná žena. Neskôr ho autorka profesorka Katarína Horáková umiestnila aj v knihe s názvom Varovné signály tela (Plat4M Books, 2011).

VYHODNOTENIE TESTU

0 až 4 body
Vašej koži sa darí dobre
Vaša koža prekypuje zdravím a sviežosťou. V najlepšom prípade má jemné póry, je hladká a hebká, má zamatový, nie lesklý povrch. Pocit suchosti po umytí zmizne po 15 minútach. Aby to tak ostalo, obmedzte faktory stresu, ako je nedostatok spánku a živín, príliš veľa slnka.
Tip na ošetrovanie: používajte telové šampóny a krémy poskytujúce vlhkosť s vhodnou hodnotou pH.

5 a viac bodov
Vaša koža potrebuje ošetrovanie
Vaša koža nie je pevná. Reaguje na slnko a chlad rovnako citlivo, ako na vodu a voňavky. Keďže jej chýba tuk, ako aj vlhkosť, má sklon k tvorbe vrások a šupín. Po umytí je nepríjemne napnutá.
Tip na ošetrenie: umývajte sa čistiacimi prostriedkami, ktoré neobsahujú mydlo. Mikroemulzie dodávajú vlhkosť aj hlbším vrstvám kože, hypoalergénne vodno-olejové emulzie dodávajú pokožke jej vláčnosť.

2 a viac bodov
Vaša koža potrebuje pomoc
Zriedkakedy sa cítite vo vašej koži dobre. Často sčervenie, je drsná a má sklon praskať. Niekedy vás prenasleduje svrbenie celej pokožky a najradšej by ste „vyskočili z kože”. Jej ochranná bariéra je veľmi narušená, preto ju môžu zasiahnuť zápaly a substancie  vyvolávajúce alergiu. Možno trpíte na ekzémy. Mali by ste sa obrátiť na lekára – dermatológa o radu a podľa stavu vašej kože užívať určité špeciálne produkty.
Tip na ošetrenie: na čistenie kože používajte len vlažnú vodu a sem-tam sa vy poťte v saune.

Banner-029_566x133

ĎALŠIE ČLÁNKY

Antioxidanty sú zdravé
Život v meste, každodenné a často stresujúce pracovné prostredie, nie úplne ideálne stravovacie návyky. Takto by sme mohli charakterizovať život moderného človeka v dnešnej uponáhľanej dobe. Hovoríme si, že každodenné povinnosti nám nedovoľujú dostatočne sa o seba starať. Výhovorka, vážení. Pravdou je, že na to, aby sme pre seba urobili možné maximum, stačí niekedy skutočne málo. V tomto prípade napríklad aj prekonať vrodenú pohodlnosť a prečítať si dostupné …

 žena nadváha hmotnosť chudnutieIdeálna hmotnosť sa s vekom zvyšuje
Názory na telesnú hmotnosť sú zatiaľ sporne. Niektorí autori tvrdia, že index telesnej hmotnosti – BMI – by v dospelom veku nemal stúpať, iní sú toho názoru, že úmrtnosť starých ľudí s vyšším BMI je priaznivejšia. Odpoveď na túto otázku sa snažili nájsť desiatky štúdii vykonaných v USA i v Európe. Ich cieľom bolo zistiť vzťah medzi BMI a úmrtnosťou. Jedna zo štúdii v USA sledovala v rokoch 1984 – 1990 súbor zahrňujúci 7 000 mužov a žien vo veku 70 rokov a viac.

9 druhov najlepšej jarnej zeleniny a korenia sezóny
Medzi jarnú zeleninu a koreniny patria pažítka, kaleráb, špargľa, jarná cibuľka, hrachové sladké lusky, skorá kapusta, špenát, petržlenová vňať a potočnica lekárska. Na jar v čase ich zberu sú veľmi chutné, čerstvé a pôsobia aromaticky – upozorňuje profesorka Katarína Horáková, autorka viacerých knižných bestsellerov. Svojím pôsobením človeku zvestujú jar. Tieto druhy sú jednoznačne chutné, ale majú aj niečo navyše. Vybrali sme tie druhy zelenín a korenín, ktoré majú božské zloženie, lebo …

Facebook