Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Mejkap od ôsmich: Sexualizácia alebo nevinná zábavka?

01 aug Odoslal v psychické problémy, Rodičovstvo a výchova, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Mejkap od ôsmich: Sexualizácia alebo nevinná zábavka?
Mejkap od ôsmich: Sexualizácia alebo nevinná zábavka?
 

Neoberajme ich o detstvo: Osemročné sa skutočne nepotrebujú maľovať!

Takmer v každom hračkárstve natrafíme na „hračku“ maľovátka pre malé dievčatká – očné tiene, rúže, laky na nechty, dokonca aj v drogériách majú deti vyhradené svoje módne oddelenie. Je však dobré nechať deťom hrať sa takúto hru? Nie je to priskoro? Veď používanie mejkapu a zvýrazňovanie očí či pier je jasným sexuálnym signálom dospelých žien. Alebo je to len estetická záležitosť?

Nehovoriac o tom, že nejedna mamička skrášľuje dieťatko pri rôznych príležitostiach a učí ho pomaly od škôlkarskeho veku, ako byť „peknou“. Neuvedomujú si však, čo vlastne s dieťaťom robia. Okrem toho, že ničia jeho pokožku chemikáliami, pôsobia veľmi nešťastne i na detskú psychiku. Dievčatko si takto môže myslieť, že bez šminiek nie je pekné a že to je to najdôležitejšie, čo pre svoj úspešný život potrebuje.

Mobily a šminky
Mnohé deti dostanú už počas prvých rokov školskej dochádzky mobilný telefón, ale to, že niektoré dievčatká už vo veku menej ako desať rokov používajú na von šminky, je už skutočne pritiahnuté za vlasy. Niečo iné je, keď sa dievčatká hrajú doma na vizážistky a maľujú sa len v rámci hry, ako keď sa maľujú pred odchodom von – zámerne, lebo to tak robia veľké dievčatá a ženy.

Zmenšeniny dospelých
Paradoxne viac ako tretina rodičov v tom svojim ratolestiam nebráni, a to ani vtedy, keď ešte nemajú ani desať rokov. Zvyčajne vo veku 5 až 7 rokov. Niektoré mamičky sa dokonca hrdia vymaľovanými deťmi a posielajú ich na najrôznejšie súťaže krásy malých dievčatiek, ktoré vyzerajú ako zmenšeniny dospelých sexíc. Neuvedomujú si, že takto ich môžu nielen obrať o detstvo, ale priviesť im aj zlé skúsenosti, ktoré im nevymiznú počas celého života. Presexualizované dievčatká majú totiž tiež svojich „obdivovateľov“…

Nechápané súvislosti
dreamstime_xl_55198272Na druhej strane, je pozitívne, že aspoň polovica rodičov detí vo veku do desať rokov im nedovolí experimentovať s mejkapom. Viacerí uznávajú, že dnešný presexualizovaný svet má už vplyv aj na módu batoliat. Súvislosť so zlým spôsobom výchovy alebo nevhodným správaním však vidí iba 13 percent rodičov, podľa väčšiny sexy móda maličkých dievčatiek nesúvisí s nejakým nevhodným odkazom do budúcnosti dievčat.

Hoci aj od dvoch rokov
Realita je však skutočne šokujúca. Niektoré mamičky dovolia už dvojročným deťom hrať sa s mejkapom. Nehovoriac o tom, že existujú televízne šou a mnohé súťaže, ktoré podporujú nezmyselné úpravy a obliekanie maličkých detí. Napríklad aj také známe dievčatko ako je Suri Cruise, malo vo veku päť rokov pery namaľované svetlo červeným rúžom. Dnes už v módnych obchodoch s obuvou nájdete aj pre tie najmenšie dievčatká topánky na podpätkoch.

Neškodné posolstvo?
Aké posolstvo to dáva dievčatkám a ich mamičkám, z ktorých mnohé podľahnú preto, aby ich dievčatko bolo moderné? Za mejkapom sa skrýva totiž dosť kruté posolstvo. A síce, že bez neho a iných módnych doplnkov nie je dievča dosť dobré na to, aby vyšdreamstime_xl_30354162lo von, aby ju videli iní ľudia a podobne. Jednoducho to vedie k depresiám a pocitom menejcennosti. Narúša to hodnotový systém detí. Skutočne to nie je dôležité?

Ukážme im, že sa to dá aj bez
Niektorí rodičia dovoľujú deťom mejkap na zvláštne príležitosti a je to vnímanie ako odovzdanie tajomstva medzi matkou a dieťaťom. V každom prípade je dôležité, aby sme si všímali aj chemické zloženie šminiek, ktoré deťom ponúkneme. Mnohé obsahujú chemikálie, s ktorými by sme nemali do styku prichádzať ani my. Vhodné tiež je, aby mamičky ako príklad malých dievčatiek nenosili mejkap úplne každý deň, ale ukázali deťom, že mejkap nie je to najdôležitejšie v živote a každodenne nevyhnutné.

SABÍNA ZAVARSKÁ

Celý článok v pôvodnom znení nájdete tu: https://www.woman.sk/deti/deti-pre-deti/mejkap-od-osmych-sexualizacia-alebo-nevinna-zabavka/


ĎALŠIE ČLÁNKY

Antioxdreamstime_xl_50580026idanty sú zdravé
Život v meste, každodenné a často stresujúce pracovné prostredie, nie úplne ideálne stravovacie návyky. Takto by sme mohli charakterizovať život moderného človeka v dnešnej uponáhľanej dobe. Hovoríme si, že každodenné povinnosti nám nedovoľujú dostatočne sa o seba starať. Výhovorka, vážení. Pravdou je, že na to, aby sme pre seba urobili možné maximum, stačí niekedy skutočne málo. V tomto prípade napríklad aj prekonať vrodenú pohodlnosť a prečítať si dostupné…

Pubertiak? Snažme sa zostať jeho priateľom!
Na to, aby sme dokázali deti usmerniť i v takom náročnom období ako je puberta, potrebujeme v prvom rade mať s deťmi blízky vzťah. Ak nám nedôverujú, ak sme urobili niekde skôr chybu vo výchove, už teraz ju naspäť nezoberieme. Nech by sme akokoľvek chceli, najdôležitejšie v budovaní dôvery a krásneho vzťahu medzi matkou a dieťaťom sú prvé mesiace a roky života dieťaťa. Keď naše dieťa dosahuje vek dospievania, je dôležité, aby sme i my zmenili štýl správania sa k nemu.

dreamstime_xl_44391609Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

Facebook