Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Vysádzame jahody

17 aug Odoslal v Komžík Marián, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Vysádzame jahody
Vysádzame jahody
 

August sa každému pestovateľovi ovocia bezpodmienečne spája s výsadbou a dosadbou jahôd. Aby nám táto výsadba priniesla v následných rokoch osoh, treba sa vyhnúť základným chybám.

Článok sme prebrali
z mesačníka Doma v záhrade 
Autor článku: Marián Komžík

jahody sadenie sadenice ruka záhradaV prvom rade si treba zaobstarať kvalitný výsadbový materiál. Ten je základným predpokladom úspechu. Certifikovaný materiál z ovocnej škôlky či záhradného centra je zdravotne čistý, vďaka čomu pestovateľ neriskuje zavlečenie neželanej choroby do svojej záhrady.

V auguste možno vysádzať buď klasické zelené sadenice, alebo čoraz populárnejšie zakorenené sadenice v multiplatách. Tie nám poskytujú prakticky stopercentnú ujateľnosť, vysádzané rastliny navyše prežijú len minimálny šok. Pôda pre výsadbu by mala byť dostatočne pripravená, čím sa rozumie rozdrobená na drobné frakcie, dôkladne vyrovnaná, ale najmä zbavená burín. Pôdu pred samotnou výsadbou môžete prekryť netkanou textíliou, prípadne navrstviť do hrobčekov. Spon výsadby zvolíme podľa odrody, ale najmä typu výsadby. Pri hniezdovom systéme pestovania sa osvedčil univerzálny spon 40 x 40 cm, pri pásovom systéme zvolíme širšie rozpätie radov a hustejšiu výsadbu v radoch samotných. Do jamiek je vhodné pridať už pri výsadbe dôkladne rozložený kompost alebo hnojivá na báze rohoviny.

strawberry planting výsadba jahodySamotnú výsadbu realizujeme tak, aby vysadené sadenice neboli posadené ani príliš hlboko, ani príliš plytko. Oba tieto varianty sú nesprávne a vedú k zlému rastu sadeníc, dokonca často až k ich úhynu. Kvalitne vysadená sadenica má pôdu dobre utlačenú ku koreňom a tzv. srdiečko umiestnené tesne nad povrchom pôdy. Po výsadbe nezabudneme porast veľmi dôkladne zaliať dažďovou vodou. So zálievkou pokračujeme aj počas nasledujúcich týždňov, aby sa sadenice stihli do príchodu zimy dôkladne zakoreniť.

Viac o jahodách
Viac o jahodách nájdete aj TU.

Banner_figa2

ĎALŠIE ČLÁNKY

Antioxidanty sú zdravé
Život v meste, každodenné a často stresujúce pracovné prostredie, nie úplne ideálne stravovacie návyky. Takto by sme mohli charakterizovať život moderného človeka v dnešnej uponáhľanej dobe. Hovoríme si, že každodenné povinnosti nám nedovoľujú dostatočne sa o seba starať. Výhovorka, vážení. Pravdou je, že na to, aby sme pre seba urobili možné maximum, stačí niekedy skutočne málo. V tomto prípade napríklad aj prekonať vrodenú pohodlnosť a prečítať si dostupné …

 žena nadváha hmotnosť chudnutieIdeálna hmotnosť sa s vekom zvyšuje
Názory na telesnú hmotnosť sú zatiaľ sporne. Niektorí autori tvrdia, že index telesnej hmotnosti – BMI – by v dospelom veku nemal stúpať, iní sú toho názoru, že úmrtnosť starých ľudí s vyšším BMI je priaznivejšia. Odpoveď na túto otázku sa snažili nájsť desiatky štúdii vykonaných v USA i v Európe. Ich cieľom bolo zistiť vzťah medzi BMI a úmrtnosťou. Jedna zo štúdii v USA sledovala v rokoch 1984 – 1990 súbor zahrňujúci 7 000 mužov a žien vo veku 70 rokov a viac.

9 druhov najlepšej jarnej zeleniny a korenia sezóny
Medzi jarnú zeleninu a koreniny patria pažítka, kaleráb, špargľa, jarná cibuľka, hrachové sladké lusky, skorá kapusta, špenát, petržlenová vňať a potočnica lekárska. Na jar v čase ich zberu sú veľmi chutné, čerstvé a pôsobia aromaticky – upozorňuje profesorka Katarína Horáková, autorka viacerých knižných bestsellerov. Svojím pôsobením človeku zvestujú jar. Tieto druhy sú jednoznačne chutné, ale majú aj niečo navyše. Vybrali sme tie druhy zelenín a korenín, ktoré majú božské zloženie, lebo …

Facebook