Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Tehotenské nevoľnosti: Čo ich spôsobuje? Dá sa im predchádzať?

15 sep Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Tehotenské nevoľnosti: Čo ich spôsobuje? Dá sa im predchádzať?
Tehotenské nevoľnosti: Čo ich spôsobuje? Dá sa im predchádzať?
 

Takmer všetky ženy počas tehotenstva prekonávajú nejaký druh nevoľností – či už sú to klasické ranné nevoľnosti spojené so zvracaním počas prvých troch mesiacov tehotenstva, pálenie záhy na konci tehotenstva alebo iné. Prečo však majú niektoré ženy tieto sprievodné tehotenské problémy jednoduchšie, prípadne úplne zanedbateľné, a iné nimi trpia podstatne viac?

Z ranných celodenné
Približne jedna zo sto žien trpí počas tehotenstva akútnymi nevoľnosťami, pri ktorých je zvyčajne nevyhnutný pobyt v nemocnici. Jeho úlohou je intravenózne, teda infúziami a injekciami obnoviť hydratáciu budúcej mamičky, zabezpečiť jej dostatok potrebných vitamínov a elektrolytov. Sú však, aj prípady, keď tehotné ženy na dôsledky akútnych stavov zomrú, preto je dôležité problémy nepodceňovať a včas ich riešiť. Veľmi nebezpečné môže byť nechutenstvo a zvracanie, ktoré sa z ranného neraz predĺži aj na poldňové, či celodenné. I slabšie nevoľnosti však majú vplyv na zníženie kvality pracovného aj rodinného života.dreamstime_xl_46386537

Je to znak odmietnutia?
O ranných nevoľnostiach koluje množstvo fám. Spájajú ho s pohlavím dieťaťa, ale dokonca aj s tým, že takéto dieťa je nechcené. Samozrejme, nič z toho nie je potvrdené. Zvláštne je, že doposiaľ bolo realizovaných vcelku málo výskumov, ktoré sa sústredili na stavy akútnej tehotenskej nevoľnosti. Vedecká pracovníčka z Nórskeho inštitútu pre verejné zdravie a špecialistka v gynekológii a pôrodníctve Ase Vikanes podľa odborného denníka ScienceDaily tvrdí, že ani nie tak veľmi dávno ľudia verili, že tehotenské nevoľnosti sú príznakom toho, že žena podvedome odmieta dieťa alebo otca svojho dieťaťa.
Skutočné príčiny závažného vracania a nevoľností počas tehotenstva zostávajú neznáme a zdá sa, že sú veľmi zložité. Minimum odborníkov však prikladá vinu psychologickým či vzťahovým faktorom.

Hormóny a genetika
Je pravdepodobné, že s rannými nevoľnosťami súvisia aj hormóny – najmä zvýšené hladiny estrogénov a tehotenského hormónu hCG. Istú úlohu zohráva aj genetika a najnovšie odborníci tvrdia, že netreba zabúdať ani na sociálno-ekonomické faktory. Vyššie riziko akútnych tehotenských nevoľností majú ženy, ktorých matky trpeli počas tehotenstva týmito stavmi.

Mladšie ženy a fajčiarky trpia častejšie
Nevoľnosťou tiež častejšie trpia nefajčiarky, ktorých BMI je vyššie alebo nižšie ako je norma. Úlohu pri výskyte akútnych nevoľností hrá aj vek matky a pohlavie plodu – problémami najčastejšie trpia mladšie mamičky, ktorých plod je ženského rodu. Ase Vikanes dreamstime_xl_20253610sa tiež domnieva, že vznik akútnych nevoľností môžu ovplyvniť aj takzvané kandidátne gény. Ide o gény, ktoré môžu spôsobiť, že jedinec je náchylný na isté ochorenia – v tomto prípade akútnu tehotenskú nevoľnosť.

Výživa a telesná aktivita
Vplyv na pocity a stavy počas tehotenstva môže mať aj strava a zvyky pred tehotenstvom, nielen strava počas tehotenstva samotného. Navyše, dobre vieme, že strava matky môže ovplyvniť aj budúce zdravie dieťaťa. Je predpoklad, že nevoľnosťami trpia skôr ženy, ktoré sa nezdravo stravujú, nie sú zvyknuté cvičiť a majú menej fyzického pohybu a aktivít (Takto sa podľa názorov niektorých odborníkov vlastne telo tehotnej mamičky očisťuje a zbavuje škodlivín.).

Myslite (i konajte) dopredu
V každom prípade platí, že zdravá strava a životný štýl nielen počas tehotenstva, ale aj pred otehotnením je skvelou investíciou. A to nielen pre zdravie dieťatka, ale aj naše, a tiež minimalizáciu možných tehotenských komplikácií. Verte, oplatí sa myslieť dopredu – a v tomto prípade aj konať. Pravdou však je, že z vedeckého hľadiska stále nie sú uzatvorené hlavné faktory, ktoré ovplyvňujú tehotenskú nevoľnosť, a teda sa nedá ani vopred povedať, ktorá žena ňou trpieť bude a ktorá nie.

Nenechávajte si to pre seba
Dôležité je na každý problém upozorniť gynekológa, a to nie až po mesiaci, ale hneď, keď sa začína. Tak je možné včas zasiahnuť. Dnes už existujú prostriedky, ktoré môžu zmierniť priebeh nevoľností, i keď je možné, že si budeme musieť poležať v nemocnici.

SABÍNA ZAVARSKÁ

Článok bol v pôvodnom znení uverejnený tu: https://www.woman.sk/deti/deti-tehotenstvo/co-moze-za-nase-tehotenske-nevolnosti/.


Ďalšie články:

Čierne je z20160625_145102 - uprdravé! Prečo?
Tmavá farba väčšiny plodov je spôsobená obsahom antokyánov. Takéto ovocie alebo zelenina majú červenú, fialovú, purpurovú, či až černastú farbu. Platí, že čím viac týchto látok plod obsahuje, tým je tmavší. Tmavšia farba znamená zároveň dreamstime_xl_35308396aj silnejšie účinky na zdravie. Antokyány patria do skupiny flavonoidov, ich názov pochádza z gréčtiny a znamená oceľovo-modrý kvet – (ánthos) = kvet, κυανός (kyanos) = oceľovo-modrý.

Janka Va035 Svadba a iné slávnostné príležitostinčová, Yka Hricková, Sabína Zavarská: SVADBA A INÉ SLÁVNOSTNÉ PRÍLEŽITOSTI
Knižná novinka, ktorá nemá konkuenciu. Nie je len obyčajným návodom na použitie, i keď tu nájdete množstvo praktických tém k príprave svadby, cirkevných slávností, stužkovej a ďalších rodinných udalostí. Cennou je aj vďaka obrazovému materiálu v hlavnej kapitole. Je dielom známeho svadobného a rodinného fotografa – Jána Plachého, ktorý bol v roku 2014 zaradený medzi TOP 100 svadobných fotografov sveta.

dreamstime_xl_37519887Materstvo posilňuje mozog, neoslabuje ho!
Nie je to tak dávno, čo boli mnohí laici i odborníci presvedčený o tom, že ženským mozog počas materstva utrpí výraznú stratu. Mamička predsa musí naraz stíhať množstvo vecí, a tak nečudo, že zabúda, nedokončí, čo chcela a vôbec – je zmätená, jej činy sú často nelogické… O zábudlivosti sa hovorí už počas tehotenstva. Áno, je to skutočne tak, že v tomto období sme zábudlivejšie, lenže to nie je spôsobené degeneráciou mozgu, či nejakými poruchami, ale tehotenskými hormónmi. Rovnako nie je pravdou, že ženský mozog materstvom utrpí a že sa zníži jeho kapacita, ako sa predpokladalo.

 

Facebook