Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Fakty, ktoré o tehotenských testoch neviete!

27 okt Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Fakty, ktoré o tehotenských testoch neviete!
Fakty, ktoré o tehotenských testoch neviete!
 

Kedy a kto vynašiel prvý tehotenský test?

Dnes už každá žena v produktívnom veku vie, že tehotenské testy jej môžu veľmi ľahko potvrdiť alebo vyvrátiť možné tehotenstvo. I keď niektoré rekdreamstime_xl_23632194lamy hovoria o to, že tehotenský test môžete použiť u pred tým ako zistíte, či vám menštruácia mešká alebo nie, väčšina odborníkov sa prikláňa k názoru, že ak chcete maž skutočne spoľahlivé výsledky akéhokoľvek testu, s testovaním počkajte až keď vám bude aspoň dva dni meškať menštruácia.

Po pozitívnych výsledkoch testu je dôležité vyhľadať gynekológa, ktorý potvrdí vaše tehotenstvo krvnými testami a tiež ultrazvukovým vyšetrením skontroluje umiestnenie zárodku, stav sliznice a podľa obdobia, v akom do ordinácie prídete skontroluje vývoj tehotenstva. To je však už druhý mesiac tehotenstva – prvý prakticky o tehotenstve nevieme.

Pár zaujímavostí o vzniku tehotenských testoch, a peripetiách okolo neho:

  1. Domáce tehotenské testy sa stali pomôckou žien až v neskorých sedemdesiatych rokoch, kedy boli schválené vo vyspelých krajinách. Samozrejme, bežné Slovenky ich spoznali o čosi neskôr.
  1. Prvý domáci test tehotenstva sa na trh sa dostal v roku 1977 a ženy mohli po prvýkrát bez návštevy lekára zistiť, či sú tehotné alebo nie. Tieto domáce testy vznikli ako dôsledok sexuálnej revolúcie šesťdesiatych rokov. Za nápadom stojí, samozrejme, žena…

Volala sa Margaret Crane. Uvedomila si, že lekár je nie je nevyhnutný na to, aby žena zistila, či čaká bábätko alebo nie. Navrhla prvý prototyp domáceho tehotenského testu. Zaujímavé je, že táto dáma nepôsobila v odbore, ani nebola lekárkou. Bola umelkyňou žijúcou v New Yorku vo štvrti West Village.

  1. Muži sa testov obávali. Používanie a existenciu domácich tehotenských testov negatívne ovplyvňovala aj predstava mužov, že mladé ženy domáce testy môžu doviesť až k samovraždám, nielen k rozbitiu vzťahov. Kedysi sa totiž na tehotnú slobodnú ženu pozerala verejnosť úplne inak ako dnes a nebolo to nič príjemné. Predpokladali, že ak by si mladá slobodná žena urobila test a zistila by, že je tehotná, riešila by to ublížením na zdraví, či možno aj na živote. Otázne je, ako to riešila, keď na tehotenstvo prišla neskôr – zrejme tento argument nemal veľkú váhu, ako sa neskôr skutočne aj ukázalo.
  1. Kým sa dostal na trh, bol to boj. Od momentu, keď táto šikovná dáma vytvorila prototyp testu na skúšku a kým sa test skutočne aj dostal na trh prešlo celé desaťročie. Farmaceutické spoločnosti totiž neboli ochotné akceptovať dreamstime_xl_17469147produkt, ktorý by ich dal do súvislosti s ženami užívajúcimi si bez pocitu zodpovednosti. Vtedy panovala mienka, že len taká žena môže chcieť čo najskôr vedieť, či je tehotná alebo nie, ktorá dieťa nechce a spáva s kadekým…
  1. Existovali aj iné návrhy tehotenských testov, tie však boli podstatne komplikovanejšie. Zvyčajne súviseli s používaním byliniek a iných rastlín. Test Margaret Crane bol však podstatne jednoduchší, vyplýval len z testovania moču. Objaviteľka údajne nikdy nedostala za svoj vynález ani dolár. Prvý domáci test sa nazýval Prediktor, teda predvídateľ a jeho slogan znel: „Každá žena má právo vedieť, či je alebo nie je tehotná.“
  1. K vynálezu prvého domáceho tehotenského testu zrejme prispel i fakt, že jeho tvorkyňa žila s partnerom – mužom, ktorý sa volal Ira Sturtevant bez sobáša. A keďže žili v jednom dome, čo už samo o sebe bolo v tom čase neprijateľné, mali aspoň dve telefónne linky – každý svoju, aby udržali aspoň na diaľku v utajení ich život „v hriechu“. Po schválení svojho patentu rozbehla vlastnú reklamnú agentúru, ktorou si pomáhala výrobok propagovať.
  1. HAPPY END: Za prvý rok od uvedenia testu na trh dosiahol predaj sumu 40 miliónov dolárov! Nedá sa teda povedať, že by šlo o zbytočný výmysel a vidíme to dodnes.

SABÍNA ZAVARSKÁ

Článok bol v pôvodnom znení zverejnený na stránke www.woman.sk


Ďalšie články:

Pozor: dreamstime_xl_16553806Jód v tehotenstve je dôležitý!
Vždy sa nájdu hlasy za i proti, tak je to i v prípade užívania doplnkov výživy počas tehotenstva. Podstatné je, čo obsahujú a v akej miere. Rovnako je dôležité poznať svoj zdravotný stav – na základe viacerých faktorov vám váš lekár odporučí vhodný. Niektorí lekári však zastávajú názor, že nie je nevyhnutné užívať multiminerálové a multivitamínové prípravky, skôr odporúčajú na mieru jednotlivé prvky a vitamíny. Dôležitým minerálom, ktorý je pre zdravé tehotenstvo nevyhnutný je jód.

Tým, dreamstime_xl_49114471čo jeme, tvoríme deťom budúcnosť!
Už dávno vieme, že strava, ktorú prijíma žena počas tehotenstva, ovplyvňuje aj zdravie dieťatka v jej brušku. Pri výskumoch však zväčša šlo o súvislosť s alergiami. Jedna rozsiahla štúdia ukázala veľmi zaujímavý fakt: strava tehotných mamičiek zvyšuje citlivosť plodu na chute a vône podľa toho, čo konzumujú, ale tiež fyzické zmeny v mozgu priamo ovplyvňujú to, čo bude dieťa jesť a piť v budúcnosti. Tým pádom aj jeho zdravotný potenciál.

dreamstime_xl_23691398Obávate sa preeklampsie? Dôležité fakty, ktoré by každá tehotná mala vedieť!
Preeklampsia postihuje približne päť percent všetkých tehotných žien a prináša vážne obavy o život matky a dieťaťa. Niektoré prípady sa rozvinú do nebezpečného štádia ochorenia, spojeného s ochorením obličiek, pečene a neurologickými problémami. Toto ochorenie je charakterizované vysokým krvným tlakom a stratou bielkovín v moči v priebehu druhej polovice tehotenstva.

Facebook